21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAverea Doljului, actualizată de guvern

Averea Doljului, actualizată de guvern

Autorităţile doljene vor înainta în zilele următoare la guvern un proiect de hotărâre care vizează actualizarea domeniului public al judeţului.

Ultimele modificări oficiale aduse domeniului public au fost făcute în 2002 prin Hotărârea nr. 965, în care nu au fost trecute însă decât 100 de unităţi administrativ-teritoriale (99 şi judeţul Dolj), câte existau la momentul respectiv. Între timp au mai apărut în Dolj 12 comune desprinse din comune-mamă, care nu au beneficiat însă până în prezent de o atestare a domeniului public prin horărâre de guvern. „Au fost încheiate protocoale cu partajarea bunurilor din domeniul public al comunei-mamă, însă este nevoie de o atestare prin HG şi s-a pus problema modificării în mod obligatoriu a domeniului public al comunelor-mamă pentru că a trebuit scoase unele bunuri precum drumurile“, a spus Marian Lăpădat, şeful Serviciului Juridic din cadrul Consiliului Judeţean Dolj. Potrivit lui Lăpădat, 63 dintre cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale au avut nevoie să-şi actualizeze lista de bunuri aflate în domeniul public.

Câştiguri şi pierderi imobiliare

Judeţul Dolj s-a îmbogăţit, în cei patru ani de când nu şi-a mai făcut socoteala la avere, cu câteva mici „averi imobiliare“. Printre achiziţiile Doljului se află clădirea care adăposteşte Centrul Creaţiei Populare, cumpărată de consiliul judeţean în urmă cu câţiva ani prin exercitarea dreptului de preemţiune, dar şi sediul postului de televiziune TV Oltenia, de pe strada Mihail Kogălniceanu şi policlinicile stomatologice din Brazdă şi de pe strada Calea Bucureşti. Doljul a bifat însă şi la capitolul pierderi imobiliare. Casa de protocol de pe strada Bujorului care aparţine în prezent omului de afaceri Dinel Staicu şi un conac din comuna Cetate, ambele proprietăţi ale boierului Barbu Drugă, au fost scoase din domeniul public al judeţului pentru că au fost retrocedate.

Vila Jianu, în litigiu

Chiar dacă Doljul vrea să-şi reatesteze domeniul public, în curând judeţul ar putea rămâne şi fără alte bunuri imobiliare. Marian Lăpădat a precizat că în prezent sunt în desfăşurare câteva procese care vizează retrocedarea unor terenuri de lângă hotelul Parc şi Vila Jianu. Potrivit lui Lăpădat, în curtea Vilei Jianu, aflată lângă Parcul „Mihail Bravu“, moştenitorii familiei de boieri Poenaru solicită restituirea în natură a 6.789 de metri pătraţi. „Iniţial li s-a dat posibilitatea să primească despăgubiri, dar nu au fost mulţumiţi şi au făcut acţiune în instanţă“, a spus Lăpădat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS