28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCât valoraţi ca angajat

Cât valoraţi ca angajat

Pentru a nu risca să primiţi un salariu mai mic (în dezavantajul dumneavoastră) sau mai mare (în dezavantajul angajatorului) decât meritaţi, aflaţi cât valoraţi ca angajat din punct de vedere financiar.

Cu toate că sunt create cu scopul de a veni atât în întâmpinarea angajaţilor, cât şi a angajatorilor, târgurile de joburi sunt, de multe ori, motiv de dispută între cele două părţi. Mărul discordiei este reprezentat, în general, de percepţia diferită a celor două părţi despre salariu. Pe de o parte, tinerii acuză angajatorii că au pretenţii mult prea mari (experienţă, disponibilitate pentru program de lucru prelungit), dar oferă salarii mici, iar, pe de altă parte, angajatorii sunt nemulţumiţi că tinerii refuză unele oportunităţi de angajare în aşteptarea unor posturi bănoase, fără a încerca să-şi demonstreze mai întâi cunoştinţele şi abilităţile pe care le-au dobândit.

„Mulţi nu vor muncă, vor bani“

Această dispută se iscă, de multe ori, şi la interviurile de angajare, pe acelaşi motiv, angajatorii fiind nemulţumiţi de atitudinea celor mai mulţi candidaţi, care întreabă în primul rând de salariu şi abia apoi de fişa postului. „Oferim seriozitate şi aşteptăm seriozitate. Mulţi nu vor muncă, vor bani. Şi, din păcate, cu astfel de cazuri ne confruntăm mai ales în rândul tinerilor“, a declarat Diana I., inspector resurse umane la ultima Bursă a locurilor de muncă pentru ramurile deficitare în forţă de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj.

Merit eu să investească firma în mine?

Pentru a evita astfel de situaii, specialiştii în resurse umane vă sfătuiesc să descoperiţi cât valoraţi ca angajat din punct de vedere financiar. Potrivit acestora, cuantificarea dumneavoastră trebuie realizată în funcţie de calitatea şi cantitatea experienţelor şi aptitudinilor avute şi nu în funcţie de fişa postului. „Persoanele îşi stabilesc aşteptările financiare într-un mod egocentric: se raportează la efortul personal, nevoile personale, respectiv la complexitatea jobului. Ignoră singurul criteriu eficient de stabilire a salariului: rezultatele pe care le poţi produce pentru angajator“, notează site-ul www.ejobs.ro, care explică faptul că angajatorul nu este interesat de nevoile dumneavoastră financiare dacă nu puteţi produce rezultate pe măsură. Ceea ce-l interesează pe angajator sunt competenţele care vă fac un angajat eficient. Angajatorului îi trebuie un motiv suficient de puternic pentru a investi în dumneavoastră chiar dacă acea investiţie se rezumă doar la plata salariului.

Paşi pentru a vă cuantifica valoarea

„Pentru a afla valoarea dumneavoastră reală ca angajat, în bani, aveţi nevoie să gândiţi practic“, vă anunţă specialiştii. Un prim pas în acest sens constă, potrivit acestora, în descoperirea de sine. „Află care sunt cunoştinţele, abilităţile şi atitudinile tale cele mai valoroase. Descoperă-ţi calităţile, dar şi defectele. Fii realist!“, notează specialiştii site-ului mai sus-menţionat. Aceştia vă sfătuiesc să aflaţi cât de mari sunt efectele pozitive pe care le puteţi produce cu profilul dumneavoastră – „puteţi să îmbunătăţiţi platforma IT, să vindeţi, să creşteţi cota de piaţă, să motivaţi o echipă, să învăţaţi oamenii“. O dată ce aţi identificat aceste lucruri, puteţi să treceţi la următorul pas – aflaţi care sunt salariile care se plătesc pentru oameni care produc rezultate similare cu ale dumneavoastră. Înainte de a vă „stabili un tarif“, mai aveţi, potrivit specialiştilor, un singur pas, şi anume cunoaşterea nevoii din piaţă de oameni ca dumneavoastră. „Află cât de multe persoane există pe piaţă cu profilul şi capacităţile tale şi care este cererea pentru ele. Dacă sunt puţine, la mare căutare, îţi permiţi să forţezi nota şi să obţii un salariu peste piaţă. Dacă eşti doar unul din miile de doritori de job într-un domeniu, nu eşti într-o poziţie favorabilă“, explică www.ejobs.ro. Asta nu înseamnă însă că trebuie să vă aruncaţi asupra primului loc de muncă ce vi se oferă. Dimpotrivă, trebuie să depuneţi mai mult efort pentru a demonstra că sunteţi omul potrivit la locul potrivit şi, de ce nu, pentru a vă dezvolta personal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU