22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenilor le plac produsele traditionale

Doljenilor le plac produsele traditionale

Producatorii din Dolj sunt din ce in ce mai interesati sa-si ateste produsele realizate ca fiind traditionale. Trei firme din judet au atestat deja 12 produse.


Conform Ordinului nr. 690/2004, elaborat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), produsul traditional este acel produs obtinut din materii prime traditionale care prezinta o compozitie traditionala (sau un mod de productie care reflecta un procedeu tehnologic de prelucrare traditional). Unul dintre avantajele acestor produse consta in faptul ca sunt produse care nu contin E-uri. Aparitia lor pe piata da consumatorului posibilitatea sa aleaga intre produsele cu aditivi si cele fara.


Alt avantaj este acela ca, o data cu aderarea României la Uniunea Europeana, aceste produse vor putea fi comercializate si pe piata europeana, unde produsele fara conservanti sunt la mare cautare.


Trei producatori din Dolj au produse traditionale


Potrivit unui studiu realizat la inceputul anului de Mercury Research, si interesul românilor, cu vârste cuprinse intre 18 si 55 de ani, a crescut simtitor pentru acest tip de produse. Astfel, când cumpara un produs alimentar, 86% din cei chestionati nu vor in alimente coloranti artificiali, conservanti (69%), indulcitori artificiali (64%) sau aditivi (59%).


Producatorii autohtoni, la rândul lor, constientizeaza importanta atestarii produselor traditionale. „Pâna acum, in Dolj avem trei firme care au atestat un numar de 12 produse (din carne, din lapte si de panificatie) ca fiind traditionale“, a declarat Cornel Popa, directorul general al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Oltenii si-au atestat un meniu complet


Potrivit informatiilor primite de la DADR Dolj, primele produse traditionale din judet au fost atestate in luna martie a acestui an (Cascavalul oltenesc cu praz, Telemeaua olteneasca cu praz si Telemeaua olteneasca cu marar si piper).


Tot in martie au fost atestate si sase produse din carne (Cârnati trandafir Tudor, Cârnati oltenesti Tudor, Caltabos Tudor, Drob Tudor, Toba Tudor si Bucati la garnita). Si pentru ca meniul sa fie complet, la sfârsitul lui mai au fost atestate si câteva produse de panificatie (Pâine pe vatra, Turtite pe vatra si Colaci si prescuri oltenesti).


Produsele traditionale ale doljenilor


– Cascavalul oltenesc cu praz


– Telemeaua olteneasca cu praz


– Telemeaua olteneasca cu marar si piper


– Cârnati trandafir Tudor


– Cârnati oltenesti Tudor


– Caltabos Tudor


– Drob Tudor


– Toba Tudor


– Bucati la garnita


– Pâine pe vatra


– Turtite pe vatra


– Colaci si prescuri oltenesti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS