22.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalFilmele anului 2008

Filmele anului 2008

Premiera filmului „Supravieţuitorul“ al lui Sergiu Nicolaescu va fi urmată de filmul de epocă al lui Nae Caranfil „Restul e tăcere“, lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, „Boogie“ de Radu Muntean, două filme de Radu Gabrea şi pelicule de Daneliuc, Alexa Visarion şi Stere Gulea.

 

Cel mai nou film de seria „Comisarul Moldovan“, începută de Sergiu Nicolaescu în anii ’70 va avea premiera pe 1 februarie, potrivit producătorilor Media Pro Pictures. „Supravieţuitorul“, al cărui proiect a fost marele câştigător la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei în 2006, îl are în centru pe celebrul comisar – interpretat la tinereţe de Petr Falc şi la bătrâneţe, ca întotdeauna, de Nicolaescu – care iese din închisoare şi intră într-un circuit internaţional de jocuri de ruletă rusească. În februarie, Castel Film a programat premiera peliculei lui Mircea Daneliuc „Legiunea străină“, câştigător al concursului CNC din 2005, în care trei băieţi săraci dintr-un sat din Moldova se hotărăsc să plece în Occident pentru a se înrola în Legiunea străină şi sunt ajutaţi de omul de afaceri al satului, Maricel, interpretat de Rică Răducanu.

 

Noutăţi cinematografice

 

Cea mai scumpă producţie românească din România postcomunistă, „Restul e tăcere“ de Nae Caranfil, va rula pe ecranele româneşti pe 7 martie, după ce a fost prezentată anul trecut la Festivalul Transilvania, potrivit Domino Film. Protagoniştii lungmetrajului, realizat după un scenariu scris de Nae Caranfil în urmă cu 19 ani, sunt regizorul Grigore Brezeanu (Marius Florea Vizante) şi producătorul Leon Popescu (Ovidiu Niculescu), care realizează împreună primul film românesc de ficţiune, „Independenţa României“ (1911). În toamnă va avea premiera filmului „Luna verde“, de Alexa Visarion, al cărui scenariu a fost scris de regizor şi de Iris Spiridon, studenta sa, şi îi are în distribuţie pe Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Cătălina Mustaţă şi Ana Ularu. Pelicula va reprezenta şi debutul ca actor de film al regizorului de teatru Radu Afrim. „Luna verde“, o producţie Castel Film cu sprijinul financiar de 750.000 de lei acordat de CNC, este un road-movie. Acţiunea filmului se petrece pe ruta Bucureşti – Braşov, unde are loc un accident care declanşează jocul vinovăţiei. Tot în toamnă, Media Pro Pictures va lansa „Weekend cu mama“ de Stere Gulea (finanţat de CNC în 2005), un film cu Adela Popescu, despre o mamă plecată în Spania în urmă cu 16 ani care şi-a lăsat fetiţa de doi ani în grija rudelor. Revenită, femeia descoperă şocată că fiica ei a fugit de acasă, e dependentă de droguri şi are o fetiţă de doi ani pe care a lăsat-o în grija unei fundaţii pentru că nu o poate întreţine.

Al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean, „Boogie (30 şi ceva)“, a fost filmat toamna trecută şi va rula, de asemenea, în 2008. Realizat după un scenariu de Alexandru Baciu, Radu Muntean şi Răzvan Rădulescu, filmul îl are în centru pe Dragoş Bucur – un bărbat plecat cu soţia (Anamaria Marinca) şi copilul de trei ani la mare, în minivacanţa de 1 mai – care se întâlneşte întâmplător cu cei mai buni prieteni din liceu.

 

Sub semnul întrebării

 

Două filme de Radu Gabrea sunt programate să ruleze în cinematografe anul acesta: „Cocoşul decapitat“, prezentat în avanpremieră vara trecută la Bucureşti şi apoi la TIFF, şi „Călătoria lui Gruber“.

Alt titlu pe lista premierelor din 2008 este „Întâlniri încrucişate“ de Anca Damian, produs de Libra Film, care a primit un credit de 750.000 de lei la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei din 2006.

Sub semnul întrebării stă premiera pentru 2008 a peliculei cu care regizorul şi actorul de teatru Horaţiu Mălăele îşi face debutul în regia de film, „Nunta mută“, ce a primit în 2006 1,3 milioane de lei de la CNC. Pelicula, a cărei acţiune se desfăşoară în 1953, spune povestea unor tineri care doresc să se căsătorească, dar, pentru că se decretează doliu internaţional la moartea lui Stalin, nu au de ales decât să îşi facă nunta în tăcere. Rolurile mirilor sunt jucate de Alexandru Potocean şi Meda Victor, iar în distribuţia filmului se regăsesc şi nume mari, precum Tamara Buciuceanu, Victor Rebengiuc, Valentin Teodosiu, Luminiţa Gheorghiu, Dan Condurache şi Virginia Mirea. Strada Film va lansa în 2008 trei scurtmetraje finanţate de CNC: „O zi bună de plajă“, „Lecţia de box“ şi „Căpşuni în aprilie“ (regia Cornel Mihalache). Regizorul Tudor Giurgiu a spus că şi-ar dori să se apuce de un lungmetraj, „Şarada“, după un scenariu de Radu F. Alexandru, dar nu ştie dacă acesta va ieşi sigur în 2008. „În mod sigur voi începe filmarea. Scenariul e aproape finalizat. Cred că va fi o poveste foarte interesantă şi actuală“, a declarat regizorul pentru NewsIn. Proiectul a câştigat finanţare de la CNC în 2006. Alt proiect Hi Film care se află sub semnul întrebării pentru 2008 este o coproducţie italo-română cu Dorotheea Petre, despre întâlnirea unei tinere românce cu o bătrână, coproducţie regizată de un realizator italian.

 

Alte filme, alţi actori

 

Domino Film are două proiecte în lucru, dar producătorul Cristian Comeagă a spus că va fi fericit dacă se va filma măcar unul dintre ele în 2008: „Alice în ţara tovarăşilor“, scenariul şi regia – Nae Caranfil, marele câştigător al concursului CNC din august 2007, şi „Limani“, filmul de debut al lui Alexandru Darie, după un scenariu de Comeagă. Amândouă sunt producţii destul de complexe şi sunt filme de epocă.

Cea mai fericită fată din lume

„Cea mai fericită fată din lume“, produs de Hi Film, va intra în lucru în luna mai, dar, cel mai probabil, nu va ieşi pe ecrane în 2008. Proiectul lui Radu Jude a fost deja nominalizat la premiul Sundance/NHK International Filmmakers, acordat unor scenarii de Institutul Sundance şi reţeaua japoneză de televiziune NHK, a primit bani de la Balkan Film Fund şi va participa la prestigiosul atelier Connecting Cottbus, potrivit producătoarei Ada Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS