19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUverturi, arii şi duete celebre din opere

Uverturi, arii şi duete celebre din opere

Sala de concerte a Liceului de Artă „Marin Sorescu“ găzduieşte pe 22 iunie, de la ora 19.00, ultimul spectacol al stagiunii Filarmonicii „Oltenia“, ce va cuprinde uverturi, arii şi duete celebre, în interpretarea soliştilor Simona Neagu, soprană, şi Hector Lopez, tenor, ambii solişti ai Operei Naţionale din Bucureşti. Îşi va da concursul şi Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“. Din program vor face parte Uvertura la opera „Don Pasquale“, Aria „Una furtiva lagrima“ din opera „Elixirul dragostei“ de Donizetti, Intermezzo din opera „Cavalleria rusticana“, de Mascagni, Aria „O mio babbino caro“ din opera „Gianni Schicchi“ şi Aria „Tu che di gel“ din opera „Turandot“ de Puccini, Uvertura la opera „Nabucco“, Aria „La donna e mobile“ din opera “„Rigoletto“, Aria „E strano“ , Aria „De’ miei bollenti spiriti“ , „Parigi, o cara“ şi „Brindisi“ din opera „Traviata“ de Verdi.

Un dirijor de talie internaţională

La pupitrul dirijoral al ultimei seri concertistice din această stagiune a Filarmonicii Oltenia va sta Vlad Conta, dirijorul despre care cronicarul ziarului Washington Post nota, după debutul său în SUA, în trei concerte cu Orchestra Simfonică Naţională din Washington DC: „Gesturile lui Conta sunt clare şi precise… El a modelat sonorităţile cu îndemânare, realizând un bun echilibru între compartimentele orchestrei. Controlul subtil al dirijorului asupra variaţiilor de tempo şi al dinamicii au fost impresionante…“. Vlad Conta şi-a început pregătirea muzicală ca pianist, în cadrul Liceului „George Enescu“ din Bucureşti, la clasa profesoarei Ludmila Popişteanu. Din anul 1972 a continuat studiile la Conservatorul din Geneva, absolvind clasa de virtuozitate a profesorului Louis Hiltbrand, iar în 1981 şi cursul de dirijat al profesorului Arpad Gerecz.
Cariera sa de pianist concertist a fost marcată de importante premii internaţionale, numeroase concerte şi recitaluri de succes în ţară şi în Italia, Danemarca, Germania, Franţa, Rusia, Singapore, SUA. După cursurile coordonate de Carlo Zecchi la „Mozarteum“ (Salzburg), Vlad Conta a absolvit şi clasa de măiestrie dirijorală a lui Franco Ferrara la Academia Chigiana din Siena (198 -1985), iar la Bucureşti şi-a continuat perfecţionarea profesională cu maestrul Constantin Bugeanu. Apreciat atât în domeniul operistic, cât şi pentru punerea în valoare a repertoriului simfonic, Vlad Conta a ales în mod deliberat tradiţionala cale a maeştrilor formaţi în teatrele de operă de tip german: el a urcat treptele profesiei dirijorale, deţinând succesiv posturile de corepetitor şi de maestru asistent de cor la Operele din Monte Carlo şi Geneva, de dirijor principal la Opera din Bienne (Elveţia), de dirijor cu statutul de invitat permanent la Teatro Regio (Torino), iar din anul 1989 – de director muzical şi prim-dirijor la Regina Symphony Orchestra din Canada.
De-a lungul carierei dirijorale, maestrul Vlad Conta a obţinut distincţii importante în urma participării la numeroase competiţii artistice: Premiul I la diferite Concursuri internaţionale de pian organizate în România şi în Italia; Medalia de Aur „Katia Popova“ la Festivalul de Muzică de la Plevna (Bulgaria). Pentru rezultatele profesionale de excepţie, i s-a acordat, totodată, Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Fort Worth (Texas). În prezent, Vlad Conta este dirijor permanent al Operei Naţionale Române din Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS