16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBrădeștiul se dezvoltă continuu

Brădeștiul se dezvoltă continuu

http://www.youtube.com/watch?v=9zdLqI7O7ek

\n

În comuna Brădești se pun în aplicare proiecte din fonduri europene, localnicii se bucură de gaze, canalizare și infrastructură nouă, grădiniţă nouă. Copiii participă la concursuri de la mic la mare, iar sărbătoarea localităţii durează două zile.

Aflată în apropierea Craiovei, comuna Brădești numără aproximativ cinci mii de oameni, care se vor bucura de canalizare, gaze, infrastructură nouă. Proiectele nu vizează numai anul 2014, ci se întind pe parcursul mai multor ani, în funcție de finanțarea și de programele prin care sunt accesate. În 2008 a fost începută eficientizarea și modernizarea iluminatului public. „Sunt lucruri foarte importante pe care le-am făcut pentru comună. Am creat un serviciu de salubrizare. Am mers cu proiectele mai departe și am introdus rețeaua de gaze naturale, după care ne-am gândit că și alimentarea cu apă este foarte importantă. Până la acest moment doar o parte din drumuri e asfaltată. Restul le vom realiza anul acesta“, a declarat Ion Răcăreanu, primarul comunei Brădești.
Alt proiect aflat în atenția primăriei este înființarea Serviciului public de evidență a populației. Un alt proiect vizează domeniul cultural, deschiderea grădiniței pentru copiii din centrul comunei, care e construită după model european. „Grădinița va fi deschisă în toamna acestui an, a rămas să aranjăm în jurul ei și să facem puține retușuri în interior, dar totul o să fie gata la timp. Proiectul a fost realizat prin fonduri europene“, spune primarul comunei. Acesta a mai povestit că se are în vedere asfaltarea tuturor drumurilor din Brădești: „Așteptăm finanțarea, aici este mai greu pentru că primim bani de la Ministerul Dezvoltării. Am început deja și se vor asfalta în jur de 23 km. Anul acesta, cu siguranța 11 km vor fi gata“.
Satele Răcarii de Jos și Tatomirești sunt trecute și ele pe lista proiectelor în derulare. În prezent se lucrează la canalizare, un proiect realizat tot din fonduri europene. Tot din astfel de fonduri se va achiziţiona mobilier nou pentru toate școlile din comună.

Ziua comunei, sărbătorită cu fast

Pe 1 şi 2 mai, oamenii din Brădești au sărbătorit zilele comunei. Localnicii au avut parte de muzică populară și ușoară, mici și bere, iar pentru copii a fost amplasat un parc de distracții. Agitație multă, grătare sfârâind, oameni jucând și tineri distrându-se. Acesta e tabloul care se înfățișează an de an în Brădești. „Este a șasea ediție, deja a devenit tradiție ca în fiecare an să petrecem în aceste două zile. Este cel mai mare spectacol din tot județul. Spun asta pentru că vin mulți oameni din toate părțile să petreacă alături de noi. Eu le doresc să realizeze tot ce și-au propus și să înțeleagă că toate lucrurile bune se fac cu efort și în timp“, explică primarul, Ion Răcăreanu.

Pictura înseamnă viață

Brădești este o comună în care tineretul prosperă. Fie că sunt la grădiniță, în clasele primare ori la gimnaziu, copiii au o poftă nebună de afirmare. Roberta Untaru și Denisa Mihăescu sunt două tinere care anul acesta termină cursurile școlii generale din comună. Copilele cu ochii mari, pline de viață, cu multe vise de împlinit, sunt pasionate de pictură şi desen. „Pentru mine desenul înseamnă a pune pensula pe foaie și a da viață la tot ceea ce îți trece prin cap“, zice Roberta, elevă în clasa a VIII-a. Adolescenta povestește că s-a apucat să deseneze de la vârsta de șapte ani, întâi flori, apoi portrete.
Denisa Mihăescu, prietena Robertei, este şi ea pasionată de pictură: „Desenul îmi dezvoltă imaginația, îmi place să combin culorile vii. Desenul înseamnă viață“, conchide ea. Fata spune că îi place să picteze tot ce e în jurul ei și că desenul este un hobby la care nu va renunța niciodată.
Cele două prietene vor să urmeze cursurile unui liceu militar și cred că prin pictură se vor delecta. „Pictura cu liceul militar nu au nici o legătură, dar eu o să continui să desenez. Orice ar fi, o să continui“, zice Roberta.
Și Denisa e de aceeași părere: „Nu o să renunț, mai ales că acolo o să urmez alte cursuri pentru a mă specializa“. Fetele au făcut cursuri de pictură, unde au învățat cum să combine culorile și alte lucruri care le-au ajutat pe parcurs. Elevele se mai laudă și cu premiile pe care le-au luat de-a lungul vremii la numeroase concursuri școlare și extrașcolare. „Experiența a fost frumoasă, am avut ce învăța, iar concurența a fost pe măsură, adică foarte mare. Peste tot înveți lucruri noi pentru că suntem născuți să învățăm“, povestesc tinerele.
Adolescentele au fost lăudate și de directoarea școlii din comună, care consideră că sunt niște fete deosebite, cu un talent care nu trebuie irosit, ci lucrat. Și alți copii au fost lăudați: „Elevii sunt deschiși spre nou. Le place să se înscrie la diferite concursuri, sunt receptivi. Am avut concursuri la care au participat și cei de la grădiniță și am avut o surpriză foarte plăcută, Grădinița Nr. 2 Brădești a câștigat Premiul Grădinița Anului“, spune Ligia Telea, director al Școlii Gimnaziale „Ioan Grecescu“ din Brădești.

„Oricine ar vrea să stea la noi în comună”

Localnicii sunt mulțumiți de tot ce s-a realizat până acum în comună și cred că toate proiectele propuse de primar vor fi duse la bun sfârșit. Pe ulițe se văd săpăturile făcute de muncitori pentru canalizare și pentru gaze. Oamenii așteaptă să li se asfalteze drumul și sunt încrezători. „Oricine ar vrea să stea la noi în comună. Ne-a făcut primarul de toate, ne-a băgat apă, avem canalizare, avem gaze. S-a construit chiar și o biserică nouă cu ajutorul primăriei și al oamenilor din sat“, zice Atena Migiu.
La alte porți, oamenii discută despre infrastructură: „Acum asfaltează și la noi. Aici avem de toate, apă potabilă, canalizare. Mai e nevoie de asfaltarea unor ulițe sau să le paveze cu piatră“, conchide Nicu Fecioru. Ion Trandafir este alt localnic mulțumit de ceea ce s-a făcut în comună: „Eu aștept canalizarea. În rest e totul bine. Avem gaze, apă, lumină pe toate străzile“. Oamenii sunt mândri de comuna Brădești și spun că nu le lipsește nimic. „Este o comună dezvoltată, sunt și mulți tineri, avem școală, grădiniță, sunt condiții exact ca la oraș“, afirmă Maria Ivan. Nicu Fecioru este mulțumit că anul acesta și în agricultură o să fie profit: „Dumnezeu a dat ploaie și astfel se vor face și grâul, și porumbul. Să sperăm că nu mai plouă pentru că e de ajuns câtă apă au avut până acum“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS