21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalManifestaţie pentru majorarea salariilor

Manifestaţie pentru majorarea salariilor

Câteva mii de persoane din toată Europa au manifestat sâmbătă, în Slovenia, ţară care asigură preşedinţia semestrială a Uniunii, pentru a cere o creştere a salariilor, în condiţiile în care inflaţia a atins noi recorduri, iar guvernele pledează pentru austeritate.

 

Aproximativ 10.000 de persoane, potrivit poliţiei (35.000, conform organizatorilor), au răspuns apelului de mobilizare al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES).

Împărţiţi în grupuri mici, în funcţie de organizaţia lor sindicală naţională, manifestanţii au defilat de-a lungul uneia dintre arterele mari din Ljubljana, oprindu-se într-o piaţă, unde o formaţie a cântat melodii de succes din anii ’80.

Pe afişele multicolore se puteau citi revendicări în mai multe limbi europene: „Creşterea salariilor: o prioritate pentru muncitorii europeni“, „Salarii demne şi drepturi sociale“. „Vrem partea noastră din creşterea europeană. Dorim salarii minime decente şi un salariu egal pentru aceeaşi muncă pentru angajaţii imigranţi şi sezonieri“, a afirmat secretarul general al CES, John Monks.

În total, 54 de sindicate, din 29 de ţări, majoritatea membre UE, dar şi din alte state, printre care Rusia, şi-au mobilizat membrii. „Este o manifestaţie europeană frumoasă, poate cea care a reunit cel mai mare număr de organizaţii sindicale. Faptul că atât de mulţi au făcut efortul să vină este un semn că am avut dreptate să insistăm asupra puterii de cumpărare“, a declarat secretarul general al sindicatului francez CGT, Bernard Thibault.

„Creşterea salariilor ar trebui să depindă de productivitate“

 

Momentul nu a fost ales întâmplător: la câţiva kilometri depărtare, miniştrii europeni de finanţe încheiaseră o reuniune de două zile (ECOFIN), în cursul căreia, împreună cu Banca Centrală Europeană (BCE), au făcut apel pentru moderaţie în ceea ce priveşte creşterile salariale. Obiectivul lor este să nu alimenteze inflaţia, care luna trecută a atins un nou record în zona Euro, 3,5% pe an. „Pot să înţeleg foarte bine cererile sindicatelor“, a dat asigurări sâmbătă comisarul european pentru afaceri economice, spaniolul Joaquin Almunia. „Dar creşterea salariilor ar trebui să depindă de productivitatea reală“, a adăugat acesta.

Miniştrii de finanţe europeni au fost invitaţi să nu imite exemplul administraţiei publice din Germania, care a acordat creşteri salariale de aproximativ 8% pe doi ani. „Complet iraţional!“, a replicat Michael Sommer, directorul Confederaţiei Germane a Sindicatelor (DGB). „Dacă am putea să ne amestecăm în politica ratei dobânzii cu aceeaşi vehemenţă cu care miniştrii de finanţe şi BCE o fac în politica salarială, aş fi fericit“, a adăugat acesta. „Dacă vrea cineva să facă morală privind veniturile, precum Trichet, să se uite la veniturile mari ale patronilor“, a spus Claude Rolin, secretarul general al Sindicatului Creştin Belgian (CSC), referindu-se la preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet. „Sindicaliştii din întreaga Uniune Europeană vor să atragă atenţia atât miniştrilor de finanţe prezenţi la reuniunea ECOFIN, cât şi Comisiei Europene şi membrilor Parlamentului European, faţă de deprecierea puterii de cumpărare a salariaţilor, precum şi faţă de ponderea din ce în ce mai scăzută a salariilor în PIB, în majoritatea ţărilor din UE. Totodată, dorim creşterea nivelului salariului minim pe economie, care, în majoritatea ţărilor nou-intrate în UE, este la limita subzistenţei, dar şi eliminarea diferenţelor de salariu între femei şi bărbaţi“, a spus şi preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care a însoţit delegaţia din România, formată din aproximativ 100 de persoane.

Manifestanţii au început să se disperseze spre sfârşitul după-amiezii, fără să aştepte sfârşitul discursurilor oficiale. Pe malul râului care traversează Ljubljana, mai multe grupuri de manifestanţi au preferat să se aşeze la terasele însorite. La câţiva metri de ele, cu o hartă a oraşului în mână, Joaquin Almunia vizita capitala slovenă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII