17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinVioleta africana - planta de interior

Violeta africana – planta de interior

Violeta africana este o planta foarte frumoasa, cu flori mici, multe si de culori variate, simple sau combinate.


Violetele africane – Saintpaulia ionantha – aveau cândva habitatul restrâns in padurile de pe coasta de est a Africii. In prezent, ele sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai populare plante de interior din lume. Florile acestei plante sunt colorate in nuante diferite de alb, roz, albastru si violet, unele varietati fiind bicolore. Frunzele sunt de regula carnoase, de culoare verde inchis, insa au aparut recent varietati cu frunze bicolore, verde inchis cu dungi albe, de forme si consistente diferite.


Dimensiunile acestei plante sunt, de asemenea, diferite in functie de varietate si de soi. Din cele spuse de specialisti, exista chiar si varietati agatatoare, perfecte pentru ghivecele fixate pe pereti. Nivelul potrivit al intensitatii luminii este cel mai important factor de care trebuie tinut cont in ingrijirea violetelor africane. Acestea au nevoie de lumina puternica, dar indirecta. Ele cresc excelent si in lumina fluorescenta a neonului.


Este bine ca ghiveciul sa nu fie mutat prea des dintr-un loc in altul, fiind sensibile la modificarile de loc. Violeta africana se uda des, dar trebuie avut grija ca apa sa nu atinga frunzele, de aceea este indicat ca ea sa fie pusa in farfurioara ghiveciului si nu pe pamânt. Pentru a inflori mult, planta trebuie tinuta in ghivece mici, in cele mari va face multe frunze. Când planta se afla in perioada de repaus, se reduce cantitatea de apa, dar nu se lasa pamântul sa se usuce. Inmultirea violetei africane se face prin butasi de frunze sau prin despartirea plantei. Butasul de frunza se pune in pamânt pâna la frunza. Noua planta va fi mutata in alt ghiveci mic cu pamânt.


Ingrijirea violetei africane


Un factor important al ingrijirii violetei africane il reprezinta udatul. Violetele se uda imediat dupa ce solul din ghiveci incepe sa se usuce. Acesta nu trebuie lasat sa se usuce prea mult si nici nu se va adauga apa in exces. Pentru a mentine umiditatea la un nivel optim, ghivecele pot fi asezate in tavi pe fundul carora se pune un strat subtire de pietris. Apa din sol se va scurge in tava, iar stratul de pietris va impiedica radacinile sa stea direct in apa. Treptat, apa din stratul de pietris se va evapora mentinând astfel constant nivelul de umiditate. Apa de robinet se va tine 24 de ore intr-un vas deschis, la temperatura camerei, inainte de a fi folosita la udarea plantei, cea rece fiind daunatoare plantelor. De asemenea, nivelul clorului continut de apa de la robinet se reduce prin evaporare.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS