25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania/Catalonia: Madridul afirmă că răspunsul dat luni de Carles Puigdemont nu este valid

Spania/Catalonia: Madridul afirmă că răspunsul dat luni de Carles Puigdemont nu este valid

Răspunsul primit luni dimineață de guvernul spaniol de la liderul executivului catalan Carles Puigdemont la cererea de a preciza clar dacă a proclamat sau nu independența Cataloniei săptămâna trecută nu este valid, a declarat luni ministrul justiției spaniol Rafael Catala, relatează Reuters și EFE, citate de Agerpres.
Într-o scrisoare adresată lui Rajoy și făcută publică de mass-media din Catalonia luni dimineață, Carles Puigdemont nu a răspuns direct la întrebare și a susținut în schimb că cei doi lideri trebuie să aibă o întrevedere cât mai rapid posibil, exprimându-și în acest sens dorința de a ‘suspenda’ pentru două luni mandatul încredințat de catalani pentru proclamarea independenței.
Premierul spaniol Mariano Rajoy dăduse un ultimatum ca până luni la orele locale 10:00 (08:00 GMT) Puigdemont să-și clarifice poziția — și până joi pentru a-și schimba poziția dacă va insista asupra secesiunii — și a declarat că Madridul va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta va alege independența.
Rajoy declarase că liderul catalan ar trebui să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la solicitarea oficială a Madridului și că orice răspuns ambiguu va fi considerat o confirmare a faptului că a fost făcută o declarație de independență, deschizând astfel calea pentru ca executivul spaniol să preia controlul asupra regiunii și să o conducă direct.
O declarație a vicepremierului spaniol Soraya Saenz de Santamaria era prevăzută pentru luni la ora locală 10:30 (08:30 GMT).
La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenței Cataloniei, însă rata prezenței la vot a fost de numai 43%. Carles Puigdemont a promis să declare independența dacă majoritatea catalanilor votează pentru aceasta, dar marți, într-o declarație ambiguă în fața parlamentului regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări în așteptarea unei medieri internaționale în disputa cu Madridul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS