8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateONU cere statelor UE să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria

ONU cere statelor UE să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a cerut luni statelor Uniunii Europene să suspende transferul solicitanților de azil către Ungaria până când Budapesta nu va modifica noua sa lege privind detenția sistematică a migranților pentru a o face conformă cu legislația UE și cea internațională, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Cu această nouă lege, „situația solicitanților de azil din Ungaria, care îngrijorează profund UNHCR, s-a înrăutățit”, a declarat Înaltul Comisar, italianul Filippo Grandi, într-un comunicat care face cunoscute violențe împotriva migranților.

„Le cer statelor membre (UE) să suspende transferul solicitanților de azil către această țară până când autoritățile ungare nu își vor face practicile și politicile conforme cu legislația europeană și internațională”, a adăugat el.

Premierul ungar Viktor Orban a calificat migrația în masă o amenințare la adresa siguranței socio-economice a Europei și un ‘cal troian în favoarea terorismului’.

La sfârșitul lunii martie, guvernul premierului naționalist Viktor Orban a dispus reținerea pe termen nedefinit a migranților în tabere la frontierele sârbă și croată, în așteptarea unei decizii definitive cu privire la solicitarea lor de azil.

De la intrarea acestei măsuri în vigoare, pe 28 martie, „noii solicitanți de azil, între care și copii, sunt reținuți la frontiere în containere înconjurați de garduri de sârmă ghimpată pe toată durata procedurii”, a afirmat UNHCR.

Potrivit agenției ONU, la data de 7 aprilie, 110 persoane, între care patru copii neînsoțiți și copii cu familiile lor, erau reținuți în această zonă.

„Deși recunoaștem eforturile recente ale autorităților de a lupta împotriva violenței poliției, rămânem foarte îngrijorați în legătură cu informațiile privind incidente grave de abuzuri și violență (…) inclusiv de către agenții statului” împotriva migranților care sosesc în Ungaria, a mai spus Filippo Grandi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS