17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUpdate: Frontiera greco-bulgară rămâne blocată pe o perioadă nedeterminată

Update: Frontiera greco-bulgară rămâne blocată pe o perioadă nedeterminată

Situaţia la trecerea punctelor de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia s-a agravat, acestea fiind blocate în totalitate în ambele sensuri, pe durată nedeterminată, atenţionează Ministerul Afacerilor Externe.

Peste 6.000 detiruri si camioane sunt blocate inca de duminică dimineaţă la frontiera dintre Bulgaria şi Grecia. În teritoriul grec, maşinile au ajuns până la Serres, oraş situat la 43 de kilometri de graniţă, în timp ce, în partea bulgară, coada este de 15 kilometri. Discuţiile de sâmbătă pentru deblocarea vămii de la Kulata, una dintre cele mai importante dintre cele două ţări, au eşuat, deoarece niciuna dintre părţi nu vrea să renunţe. Prin urmare, transportatorii bulgari au anunţat că vor înăspri blocada şi că nu vor lăsa să treacă nici măcar familiile care au copii mici, relatează Digi 24. „Am epuizat totul. Ce mai putem să negociem? Îşi bat joc de noi. Sunt profund şocat. O asemenea ruşine şi bătaie de joc la adresa Bulgariei nu am mai văzut. Dacă este nevoie, voi sta aici cu oamenii, deja mi-am luat bagajele“, a declarat ministrul bulgar al Transporurilor, Ivailo Moscovski, după ce fermierii greci au spus clar că nu renunţă la proteste, transmite Digi 24.

Sâmbătă, autorităţile de la Sofia au recomandat turiştilor evitarea traversării tuturor punctelor de frontieră dintre Bulgaria şi Grecia şi utilizarea rutelor alternative prin Macedonia.

Punctele de frontieră „Кulata – Promahonas“, „Ilinden – Еxochi“, „Каpitan Petko Voievoda – Оrmenion“, „Zlatograd – Тhermes“, „Ivailovgrad – Ciprinos“ şi „Макаzа-Nimfea“ au fost închise pe durată nedeterminată tuturor autovehiculelor, potrivit autorităţilor bulgare. De asemenea, la frontiera cu Turcia este blocată vama Kipi, potrivit unui comunicat al MAE.

La frontiera cu Macedonia, vama Evzoni este blocată între orele 20.00 – 23.30, vama Doirani este blocată în intervalul orar 18.30 – 23.30, iar vama Nikis a fost blocată 12 ore, începând de sâmbătă, ora 11.00. La frontiera cu Albania, vama Krystallopigis este blocată 48 de ore, începând de sâmbătă, ora 11.00. Blocaje rutiere în Grecia De asemenea, în Grecia se înregistrează blocaje rutiere. „Având în vedere că situaţia blocajelor de trafic este în permanentă schimbare, se recomandă persoanelor interesate de tranzitarea teritoriului Greciei să verifice individual situaţia pe fiecare rută de călătorie. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia «Călătoreşte în siguranţă» (disponibilă gratuit în App Store şi Google Play), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de alertare, în cazul în care apar situaţii speciale“, precizează comunicatul MAE.  De asemenea, MAE recomandă ruta ocolitoare prin Macedonia.

Update:

MAE a anuntat in urma cu cateva minute ca circulatia rutiera a fost reluata in toate cele sase puncte de trecere a frontierei dintre Grecia si Bulgaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS