17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024

Termopane pe banii UE

Autorităţile au gândit o schemă de finanţare de 300 de milioane de euro prin POR, în care asociaţiile de proprietari vor suporta 20% din investiţie. Eligibile sunt blocurile construite în perioada 1950-1990. Pe lângă anvelopare, iniţiatorii au propus finanţarea unor activităţi ca închiderea balcoanelor, înlocuirea ferestrelor, precum şi achiziţia de centrale termice de apartament.
Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 ar putea avea în curând o schemă de finanţare de 300 de milioane de euro pentru anveloparea blocurilor de locuinţe, pentru care vor fi eligibile primăriile şi asociaţiile de proprietari. „Creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe este o măsură nouă propusă pentru finanţare în cadrul POR 2007-2013. 150 de milioane de euro ar putea proveni din economii şi sumele redistribuite de la alte programe, iar restul de la bugetul de stat. 20% din valoarea unui proiect de eficienţă energetică ar urma să fie suportat de asociaţia de proprietari. Scrisoarea de intenţie şi ghidurile de finanţare au fost deja transmise la Bruxelles, pentru aprobarea Comisiei Europene (CE). Schema de finanţare ar putea deveni operaţională către sfârşitul anului“, a precizat Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia.

Cine este eligibil

Imobilele-ţintă sunt blocurile de locuinţe construite în perioada 1950-1990. Orientativ, au fost stabilite activităţile eligibile în cadrul schemei de finanţare. Spre exemplu, beneficiarii vor putea accesa fonduri pentru izolarea termică a pereţilor exteriori, înlocuirea ferestrelor şi uşilor exterioare cu tâmplărie performantă, termohidroizolarea terasei, precum şi a planşeului pentru ultimul nivel sau a celui situat deasupra subsolului, în cazul blocurilor care au locuinţe la parter. De asemenea, banii europeni ar putea fi folosiţi pentru demontarea şi remontarea instalaţiilor exterioare, lucrările de refacere a faţadelor anvelopate şi a celor cu potenţial de desprindere. Instalaţiile de încălzire sunt şi ele eligibile, conform proiectului. Astfel, proprietarii vor putea moderniza instalaţiile de distribuţie a agentului termic aferente părţilor comune şi ar putea opta pentru instalaţii de producere a energiei regenerabile. Fondurile UE vor putea fi folosite şi pentru repararea/înlocuirea/achiţionarea centralelor termice de bloc/scară, dar şi a celor individuale. În prezent, nu se ştie dacă fiecare regiune de dezvoltare va avea alocată o sumă indicativă sau alocarea va fi globală. Media pe regiune ar fi de 37,5 milioane de euro. „Am identificat din timp autorităţile locale, pentru a fi pregătite. Marile oraşe din regiune ar putea apela la această schemă de finanţare“, a mai spus Marilena Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS