21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Se scumpeşte gunoiul

Societatea de Salubritate din subordinea Primăriei Craiova vrea să obţină de la consilierii locali o creştere a preţului de colectare a gunoiului, ca să-şi acopere cheltuielile din ce în ce mai mari.

Pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de mâine a Consiliului Local Craiova se află şi proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de delegare a gestiunii pentru unele activităţi ale Serviciului de salubritate. Este vorba despre curăţarea zăpezii, colectarea, transportul şi sortarea gunoaielor, măturarea şi spălatul străzilor, dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea, activităţi de care se ocupa Serviciul Public de Salubritate şi care trebuie acum delegate noii societăţi comerciale Salubritate Craiova SRL.

Creşteri de tarife cu 37%

Cu aceeaşi ocazie, SC Salubritate speră să obţină şi votul consilierilor locali pentru mărirea tarifelor. Spre exemplu, faţă de 4,3 lei de persoană pe lună, cât plătea fiecare craiovean pentru ridicarea gunoiului, preţul ar urma să crească cu 37%, ajungând la 5,9 lei de persoană pe lună. Cei aproape 2.500 de agenţi economici care au contract cu Salubritatea vor avea costuri şi mai mari. În loc de 47 lei/mc de gunoi, cât costă în prezent, firmele vor plăti circa 65 lei/mc de gunoi, deci cu 38% în plus.
La activitatea de ecarisaj, tarifele propuse de Salubritate sunt următoarele: capturarea şi transportul unui câine până la adăpostul canin costă 92,57 lei (inclusiv TVA), o zi de cazare a unui câine la adăpostul din Făcăi costă 7,08 lei, eutanasierea este doar 1 leu/câine, în timp ce sterilizarea costă 10 lei pentru un mascul sau 35 de lei pentru o femelă.

Redevenţă lunară de 150.000 de lei

Reprezentanţii Salubrităţii spun că aceste creşteri de tarife sunt pe deplin justificate de creşterea cheltuielilor.
„Motorina s-a scumpit de la 3,85 lei/litru la 4,23 lei/litru, uleiul de motor – de la 4,90 lei/litru la 10,45 lei/litru, uleiul de transmisie – de la 4,90 lei la 5,75 lei, uleiul hidraulic – de la 4,30 lei la 15,72 lei. În plus, au apărut alte cheltuieli, care nu existau pe vremea când Salubritatea era serviciu public. E vorba de impozitul pe utilaje, de circa 300.000 de lei pe an, şi de redevenţa plătită primăriei, care este de circa 150.000 de lei pe lună. Înainte, primăria doar cheltuia cu Salubritatea, acum câştigă de pe urma noastră, iar cheltuielile trebuie acoperite“, a precizat Flavius Sirop, administrator public şi director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Pe lângă aceste cheltuieli materiale, Salubritatea trebuie să-şi acopere şi găurile din buget făcute cu creşterile salariale şi cu acordarea de tichete de masă către angajaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII