19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOperaţie cu laser în premieră la Craiova

Operaţie cu laser în premieră la Craiova

Pietre la rinichi, ade-nom de prostată, tumori vezicale şi stricturi uretrale sunt operate la Spitalul de Urgenţă Craiova cu un aparat cu laser, unic în ţară. Intervenţia este gratuită pentru asiguraţi, iar refacerea postoperatorie durează doar două zile.

 

Medicii urologi de la Spitalul de Urgenţă Craiova operează de aproape o săptămână bolnavii cu ajutorul unui dispozitiv cu laser unic în ţară. Aparatul, Trimedyne Omnipuls, este conceput pentru rezolvarea chirurgicală a mai multor tipuri de afecţiuni ale aparatului urinar, ceea ce îl deosebeşte de celelalte aparate existente în România. „În ţară există aparate laser specializate pentru anumite patologii. Aparatul nostru are aplicaţii largi, putând fi setat atât pentru spargerea calculilor renali, cât şi pentru operarea adenomului de prostată, tumorilor vezicale sau stricturilor uretrale (îngustări sau strangulări ale canalelor urinare)", susţine dr. George Mitroi, medic urolog.

Pacienţii şi spitalul vor avea avantaje în urma folosirii noului dispozitiv, a precizat dr. Mitroi: „Se adresează unui număr foarte mare de pacienţi. Doar anul trecut au fost operate endoscopic, în Clinica de Urologie, 3.000 de cazuri de adenom de prostată. Dacă ar fi fost folosit aparatul laser, durata de spitalizare a acestor pacienţi ar fi fost redusă de la cinci la două zile şi, prin urmare, şi costurile ar fi fost mai mici. De asemenea, pentru pacienţii cu litiază sunt necesare două-trei şedinţe pentru îndepărtarea pietrelor prin metoda clasică, în timp ce cu ajutorul noului dispozitiv este suficientă o singură şedinţă".

Bolnavii nu trebuie să plătească operaţia

Alte avantaje sunt anestezia superficială şi disconfortul redus pe care îl simte pacientul după operaţie. Costurile pentru o operaţie cu aparatul laser sunt mici, motiv pentru care ele vor fi suportate de spital, susţine managerul Cristina Calangiu. „Cheltuiala spitalului este reprezentată de contravaloarea sondei care se introduce pe ureter, costă 1.000 de euro şi poate fi folosită pentru cel mult 50 de bolnavi", a adăugat dr. Cristina Calangiu.

Până ieri au fost operaţi prin noua metodă şase pacienţi. Ştefan Copos, de 36 de ani, din Craiova a fost operat ieri-dimineaţă de stricturi uretrale. După câteva ore de la intervenţie, pacientul era conştient, mulţumit de tratament şi nerăbdător să plece acasă. „Am avut canalul de la uretră strangulat şi ştiam că urma să fiu operat. Domnul doctor mi-a spus că este vorba de o metodă nouă. Acum mă simt bine şi îmi doresc să plec cât mai repede acasă", a spus el.

Aparatul cu laser este o donaţie din Austria. Spitalul a cheltuit până acum doar 4.000 de euro, reprezentând contravaloarea deplasării tehnicienilor de la firma-mamă, din Belgia, care au pus în funcţiune aparatul, precum şi instruirea personalului medical. La acestea se vor adăuga şi costurile pentru service-ul aparatului, pe un an, aflate, deocamdată, în negociere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII