21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024

Monitorizaţi legal

Justiţia europeană a respins ieri plângerea depusă de Irlanda împotriva directivei privind stocarea timp de şase luni a datelor telefonice şi a celor referitoare la conectările la internet, directivă ce a stat şi la baza controversatei Legi nr. 298/2008, intrate recent în vigoare în România.

Directiva europeană, pe care statele membre au obligaţia de a o transpune în legislaţia proprie, prevede ca furnizorii de internet şi telefonie să stocheze aceste informaţii şase luni, pentru cazul în care ele ar fi necesare în anchete penale sau pentru combaterea terorismului.

Majoritatea guvernelor europene şi Parlamentul European aprobaseră măsura, dar Irlanda, susţinută de Slovacia, a contestat-o, afirmând că baza juridică a acesteia ar fi trebuit să fie alta.

Directiva nu mai poate fi contestată de altă ţară, pentru că termenul de două luni şi zece zile în care se putea face acest lucru a expirat încă din 2006. Mai pot fi însă formulate întrebări privind aplicarea directivei de către instanţele naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII