17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepartitorul, pus din nou la zid

Repartitorul, pus din nou la zid

Un craiovean pensionar a luat iniţiativa constituirii unei asociaţii a utilizatorilor de centrale termice de apartament, care să lupte cu firmele care instalează repartitoare.

Un pensionar de 65 de ani din Craiova intenţionează să înfiinţeze în curând Asociaţia Proprietarilor de Centrale Termice de Apartament (APCTA), deranjat că în lunile de iarnă trebuie să plătească bani în plus pentru încălzire, deşi nu beneficiază de asemenea servicii. Craioveanul a luat această decizie după ce a văzut o ştire la televizor, conform căreia firmele care montează repartitoare au deja o asociaţie.
„Cei cu centrale termice trebuie să să se organizeze într-o asociaţie, pentru că numai aşa îşi pot apăra drepturile cu succes. Am avut recent discuţii cu cei de la asociaţie, am şi văzut persoane care s-au luptat în instanţă, singure, şi nu au obţinut nimic“, a spus Marin Leoveanu. El a explicat şi cum i-a venit această idee, menţionând că a avut de suferit din cauza repartitoarelor.
„Am văzut că s-a înfiinţat recent asociaţia firmelor care montează repartitoare la calorifere. Ei ne impun taxe care, în opinia mea, nu trebuie plătite, cum ar fi plata căldurii degajate în subsol de conductele de apă caldă sau de cele din apartament. Spre exemplu, în luna ianuarie 2008, eu am avut de plătit la întreţinere 180 de lei, dintre care 50 însemnau numai căldura făcută din beci. Nu este corect, pentru că eu îmi produc singur energia termică, am centrală“, a mai spus craioveanul. Marin Leoveanu aşteaptă voluntari pentru a pune bazele acestei asociaţii.
Cazuri ciudate referitor la repartitoare au tot fost semnalate în ultima vreme. Din cauza caniculei, unui craiovean i-a înregistrat repartitorul consum de energie termică şi i-a venit factură la căldură în plină vară. Alţii povestesc cum poate fi păcălit un repartitor cu prosopul ud.
„Pui prosopul ud pe calorifer şi repartitorul nu mai înregistrează întreaga energie termică. Vestea proastă vine atunci când eşti neinspirat şi calci hainele lângă un repartitor, consumul înregistrat fiind mai mare“, a spus Marin Belu, alt craiovean.
Scepticismul merge până acolo încât unii cred că rapartitorul este o „găselniţă“, un aparat care nu poate fi controlat şi care nu măsoară cu adevărat energia termică. „Am înţeles că nu măsoară energia termică. Nici nu ştiu ce mai măsoară. Unii spun că nu sunt omologate etc. Cu toate acestea, aparatele sunt folosite pe scară largă“, a spus Claudiu Dinu, alt critic al repartitoarelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU