29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul doljean, decimat de DNA

Fiscul doljean, decimat de DNA

Aproape jumătate din angajaţii Serviciului de control fiscal ai finanţelor doljene au fost trimişi în judecată de DNA pentru că au prejudiciat bugetul statului cu zeci de milioane de euro în dosarul rambursărilor ilegale de TVA.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat ieri că 36 de funcţionari publici au produs un prejudiciu de 30 de milioane de euro semnând documente prin care au rambursat ilegal TVA unui număr de 42 de firme controlate de Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu în perioada 2001-2004. Cei trei au fost, la rândul lor, trimişi în judecată de către DIICOT, în dosare separate, pentru organizarea unor grupări infracţionale care, prin tranzacţii fictive şi firme-fantomă, au solicitat şi obţinut rambursări ilegale de TVA milioane de dolari cu ajutorul angajaţilor DGFP Dolj.

 

De la fisc la judecată

 

Printre cei 36 de angajaţi ai fiscului figurează nume celebre în dosarul „TVA“. Cel mai cunoscut este Constantin Osiac, fost director executiv adjunct al DGFP Dolj, în prezent şef serviciu la Control fiscal. Acesta a fost chiar acţionar într-o firmă împreună cu Genică Boerică, dar s-a retras ulterior. Osiac a motivat atunci că i s-a alăturat lui Boerică pentru a-l supraveghea îndeaproape. Acesta este acuzat de procurori de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

Stelian Voicu este alt nume sonor trimis în judecată cu acelaşi cap de acuzare. Pe listă mai figurează Eugenia Ghigă, fostă şef serviciu, Georgeta Seftulescu, Nicu Ciurlin şi Sorin Celea, trimişi în judecată pentru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată. Aceştia nu mai lucrează la fisc de ceva vreme, împrăştiindu-se care pe unde a apucat. Surprinzător, pe lista cu cei 36 de actuali şi foşti angajaţi ai finanţelor nu figurează Lucian Zaharia, fostul director al DGFP Dolj, care a ocupat fotoliul până în 2004. Dacă despre Zaharia procurorii nu pomenesc nimic, în schimb, fosta directoare Simona Buşică a fost scoasă de sub urmărire penală deoarece a decedat.

 

Pagubă mare, recuperare greoaie

 

Deşi prejudiciul este uriaş, DNA are şanse mici de recuperare a banilor, lucru pe care îl şi recunoaşte într-un comunicat de presă. „Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma totală de 117.769.671,967 lei. În vederea asigurării acoperirii măcar parţiale a prejudiciului cauzat, asupra bunurilor inculpaţilor au fost luate măsuri asigurătorii, constând în instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor“, se arată în comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat că evaluarea bunurilor sechestrate se regăseşte în rechizitoriul trimis de procurori la Judecătoria Craiova, acolo unde va începe procesul. De precizat că nici unul dintre angajaţii DGFP, Boerică, Samir sau Fotescu nu este în închisoare, fiind judecaţi în libertate. Cât despre arabii folosiţi în reţeaua infracţională, aceştia au fost trimişi în judecată în lipsă pentru că nu sunt de găsit sau nu au existat niciodată, paşapoartele lor fiind false.

 

DGFP Dolj, într-un picior

 

Trimiterea în judecată a celor 36 de funcţionari publici ar putea crea probleme de funcţionare DGFP Dolj. Exceptându-i pe cei patru care nu mai lucrează la fisc, rămân 32 de angajaţi care trebuie suspendaţi din funcţie conform legii, aproape jumătate din cei 75 cât sunt în total la Serviciul de control fiscal. „Noi aveam probleme mai demult. Conform Legii funcţionarului public, voi fi nevoit să-i suspend din funcţie după ce vom primi o decizie oficială de la DNA. Va fi o problemă deosebită, pentru că programele noastre de colectare vor fi la fel. Mă voi duce la preşedintele ANAF şi vom stabili cum procedăm. Poate vor fi detaşaţi angajaţi din alte părţi, poate vom demara angajări“, a declarat Mihai Antonescu, directorul executiv al DGFP Dolj.

 

Lista celor care au păgubit bugetul statului şi i-au umplut de bani pe Boerică, Fotescu şi Samir:

1. GHIGĂ EUGENIA, fost şef serviciu – plecată din DGFP Dolj

2. DOROBANŢU DOINA, şef serviciu

3. NICOLAE MIHAELA VALENTINA, inspector

4. CROITORU GEORGETA LIGIA, consilier

5. SEFTULESCU GEORGETA (actualmente PREPELIŢĂ), consilier – plecată din DGFP Dolj

6. CIURLIN NICU, consilier – plecat din DGFP Dolj

7. GHEORGHIŢĂ FIEDLER ANDREI COSTIN, inspector

(judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată)

 

8. COJOCARU ALEXANDRU, consilier

9. CORNEANU LENUŢA, consilier

(judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată)

 

10. IORDACHE ADRIANA CARMEN, consilier

11. IONESCU MILICA, consilier

12. VĂDUVA DOINIŢA, consilier

(judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată)

 

13. IONICOIU MIHAELA VALENTINA, consilier

14. CELEA SORIN, inspector

15. CIUCĂ CRISTINA, inspector

16. MATEI ADRIAN NICU, inspector

17. FLOREA MAGDALENA LUMINIŢA (actualmente MOGOŞANU), inspector

18. DINCĂ EUGEN, inspector

19. VOICU (CIOVICĂ) LAURA ILEANA, inspector

20. BARBU EUGENIA, consilier

21. POPA MANUELA COCA, consilier

22. DOMNIŞORU VERONICA, şef serviciu

(judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi în formă continuată)

 

23. BOZDOGESCU DAN EMIL, consilier

24. CORCOVEANU VIOLETA, consilier

25. POPESCU VIOLETA TITINA, consilier

26. RĂCĂREANU LIANA, inspector

27. OSIAC CONSTANTIN, şef serviciu

28. VOICU STELIAN, şef serviciu

29. DRAGOMIR PETRIDA, consilier

30. SĂSEANU CARMEN MARIANA, consilier

31. CRISTEA CĂTĂLIN, inspector

32. TUDOR NICOLETA, inspector

33. COJOCARU GEORGETA RODICA, inspector

34. NEAGOE IOSEEV, consilier

35. ZANFIRESCU DANIELA, consilier

(judecaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată)

 

„Conform Legii funcţionarului public, voi fi nevoit să-i suspend din funcţie după ce vom primi o decizie oficială de la DNA. Va fi o problemă deosebită, pentru că programele noastre de colectare vor fi la fel. Mă voi duce la preşedintele ANAF şi vom stabili cum procedăm“.

Mihai Antonescu, director executiv al DGFP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII