19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024

Bar în şcoală

În localitatea hunedoreană Câmpu lui Neag, copiii învaţă într-o clădire în care funcţionează şi barul satului, dar nimeni nu vede vreo problemă în acest lucru.

 

Cornel Todea, candidat independent la funcţia de consilier local al Primăriei Uricani, proprietarul localului din incinta şcolii, spune că are barul de ani buni şi nici unul dintre părinţi nu a avut de obiectat ceva de-a lungul timpului. Omul spune că intrările sunt separate şi că muşteriii barului pe timpul zilei sunt chiar părinţii care îşi aşteaptă copiii să iasă de la cursuri.

„Din 1983 am barul acolo. Când s-a demolat şcoala din sat, clasele au fost amenajate în acea clădire“, a povestit Cornel Todea.

Conform legilor în vigoare în România, orice local de acest gen trebuie amplasat la cel puţin 50 de metri de instituţiile în care au loc ore de curs, însă în Valea Jiului lucrurile nu stau chiar aşa. La Câmpul lui Neag, în aceeaşi clădire cu barul învaţă zeci de copii de clasele I-IV şi nimeni nu vede vreo problemă aici. „Este bun barul acesta, pentru noi, părinţii. Oricum, copiii nu intră pentru că sunt mici, doar de la clasele I-IV şi de grădiniţă, iar când ies în curte sunt supravegheaţi de educatoare“, ne spune Eugenia Mateescu, mama unui băiat, elev în clasa a II-a. Nici directorul şcolii nu are ce face şi susţine acelaşi lucru, spunând că „şcoala funcţionează în acest mod de foarte mulţi ani“.

 

Invidia a deconspirat totul

 

Vărul proprietarului, Ionel Todea, a declarat că imobilul în care funcţionează localul şi şcoala a fost, iniţial, cămin cultural şi că toată construcţia a fost ridicată de săteni. „Clădirea a fost construită prin muncă voluntară de locuitorii din sat şi a fost cămin cultural. După ce şcoala veche din sat a fost dărâmată, s-a decis mutarea elevilor aici. Dar nu sunt probleme, copiii nu intră în local“, a afirmat Ionel Todea.

Cu toate că, până acum, convieţuirea birtului alături de copilaşii de şcoală nu a fost defel perturbată, se pare că există şi câţiva nemulţumiţi, care, tocmai, în plină campanie elctorală, au dat în vileag nefericita situaţie. La rândul său, una dintre angajatele localului crede că unii oameni sunt invidioşi pe patronul său pentru că s-a înscris în cursa electorală şi din această cauză au scos la iveală acum acest lucru. „De pe timpul lui Ceauşescu funcţionează barul în acest imobil. Ura oamenilor a dus la aflarea faptului că barul funcţionează chiar în aceeaşi clădire cu şcoala primară“, a declarat angajata localului.

 

Anchetă de la ISJ

 

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara spune că va face o anchetă în acest caz, deşi nimeni din instituţia în subordinea căreia se află şcoala nu observase până acum faptul că acolo e un bar. „Dacă este aşa, situaţia va trebui schimbată. Le vom trimite înştiinţare oficială dacă lucrurile se confirmă. Se poate să fi existat această situaţie din anii ’80, dar pe noi ne interesează prezentul. Nu contează că învaţă un copil sau mai mulţi, nu este corect ca barul să se afle în incinta şcolii“, a declarat Simion Molnar, inspectorul adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

În clădirea renovată de la Câmpu lui Neag, învaţă aproximativ 20 de copii, o parte dintre ei fiind la grădiniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII