29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de oameni lăsaţi fără căldură

Sute de oameni lăsaţi fără căldură

Peste 400 de persoane care locuiesc în fostele cămine ale CM1 au fost lăsate fără apă caldă şi căldură în ultimele două săptămâni, când temperaturile au scăzut sub 0 grade Celsius. Locatarii căminelor îl acuză pe omul de afaceri Dinel Staicu că le-ar fi interzis accesul la vanele de agent termic şi apă caldă şi că le-ar fi înfundat canalizarea.

Aproximativ 200 de craioveni au ieşit în stradă luni seară, pentru a boicota lucrările de împrejmurire a unei viitoare grădiniţe.

Acţiunea s-a desfăşurat pe strada Putnei, în zona fostelor cămine ale SC Construcţii Montaj (CM) 1 SA.

Proprietarii căminelor susţin că le sunt încălcate drepturile de către vecinul care deţine grădiniţa, despre care spun că le-ar interzice accesul la canalizare, platforma de gunoi şi la vanele pentru agentul termic şi apa caldă. Cel pus la zid şi arătat cu degetul este nimeni altul decât Dinel Staicu, după cum susţin locatarii.

„În acest an, a început lucrările de renovare la fosta cantină, pentru a o transforma într-o grădiniţă. Nu avem noi treabă cu ce vrea să facă el aici, atâta timp cât ne lasă în pace. Probleme au apărut în ultimele săptămâni, când nu ne-a mai lăsat să umblăm la vanele de apă caldă şi căldură. Din această cauză, nu mai avem căldură şi nici apă caldă. Considerăm că este bătaie de joc la adresa tuturor celor care locuim în acea zonă“, a spus Vasile B., proprietarul uneia dintre camere căminului nr. 5.

În plus, spun oamenii, muncitorii care au trudit toată vara la renovarea fostei cantine au înfundat canalizarea care a fost construită din banii locatarilor. Pentru că nu au desfundat-o, toate resturile care ar fi trebuit transportate din blocuri, prin conducta de canalizare, au rămas în beciuri.

„Sunt inundate toate subsoluri. Vă daţi seama că ne e frică să mai folosim WC-urile când ştim că totul ajunge în beciuri?! Nu mai ştim ce să facem. Staicu şi-a făcut altă canalizare, care să deservească grădiniţa pe care o face“, a adăugat Ion I., alt locatar.

 

Soluţia primăriei: instanţa de judecată

 

Sătui să fie privaţi de anumite drepturi, luni seară oamenii au ieşit în faţa imobilelor în care locuiesc şi au dărâmat gardul la care lucrau muncitorii. Disperaţi, craiovenii în cauză au cerut ajutorul administraţiei locale, în caz contrar ameninţând că se vor strânge în faţa primăriei pentru a-şi cere drepturile. Venit la faţa locului, Gheorghe Daici, şeful Serviciului Disciplina în Construcţii, a încercat să le explice celor prezenţi că instituţia pe care o reprezintă nu se poate amesteca într-un conflict dintre două persoane fizice.

„Primăria nu poate interveni în conflictul dintre două persoane. Ambele sunt proprietare, aşa că noi nu avem nici un cuvânt de spus. Noi putem doar să încercăm aplanare conflictului, să oferim un compromis pentru părţile implicate. Cel mai bine ar fi ca locatarii să se adreseze instanţei de judecată“, a declarat Gheorghe Daici.

Craiovenii nu au fost însă mulţumiţi de răspunsul primit, aşteptându-l ieri pe edilul-şef Antonie Solomon. Contactat telefonic, primarul a declarat că nu poate ajunge deoarece are treburi urgente de rezolvat.

„Foarte bine, să nu vină! O să se trezească cu 400 de persoane în faţa primăriei astă-seară (ieri-seară – n.r.) sau mâine-dimineaţă (astăzi – n.r.). Să vedem atunci dacă îi mai convine primarului să nu ia nici o atitudine. Nu e posibil ca Staicu să nu ne lase să folosim utilităţile. E inuman! Nu avem bani să-l dăm în judecată, aşa cum zic cei de la primărie. Ce o să se întâmple cu noi?“, a conchis Vasile B.

Omul de afaceri Dinel Staicu nu a putut fi contactat de redactorii GdS pentru a-şi spune punctul de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS