17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024

Absenţi la votare

Până la ora 12.00, prin secţiile de vot din Craiova bătea vântul. Membrii secţiilor de vot s-au plictisit aşteptându-i în sălile îngheţate pe oameni să vină să pună ştampila pe buletine. Cei care s-au îndurat să iasă din case au fost mai interesaţi de europarlamentare decât de referendum. La secţiile pe unde au trecut reporterii GdS au existat diferenţe majore între cele două voturi. De exemplu, la Secţia nr. 73 din Craioviţa Nouă doar 6% din cele 1.834 de persoane înscrise pe liste îşi aleseseră europarlamentarii. Doar 5% au dorit să-şi exprime opţiunea pentru votul uninomimal, fie că erau sau nu de acord cu el. La Secţia nr. 74, 120 de persoane din 1.861 votaseră pentru europarlamentare şi doar 93 la referendum. La Secţia 76, diferenţa a fost şi mai mare. Din 1.868 de persoane, o sută votaseră pentru Parlamentul European şi 60 la referendum. Excepţia a constituit-o Secţia nr. 75, unde numărul celor care votaseră la referendum era de aproape două ori mai mare la aceeaşi oră. „Îi ademenim cu chipsuri, doar-doar or veni să voteze“, a spus necăjit unul dintre membrii secţiei de vot.

 

Organizare proastă

 

Nu puţine au fost cazurile în care alegătorii s-au arătat nemulţumiţi de organizare. Mulţi dintre ei nu s-au mai regăsit la secţiile de votare ştiute, din cauza comasării referendumului pentru uninominal cu cel pentru europarlamentare.

„Sunt cetăţeni nemulţumiţi. Când încerci să le explici că au fost repartizaţi la altă secţie se înfurie şi pleacă. Înainte ştiau clar unde trebuie să voteze“, a precizat Denisa Ionescu, preşedinta Secţiei de votare nr. 24 Valea Roşie – pentru uninominal. „După ce că vin să votez mă mai şi trimit de colo-ncoace. La naiba! Nu mai votez. Până acum votam aici, iar azi, când venii, îmi ziseră că nu sunt pe listele lor. Strada pe care locuiesc este împărţită în două: una la o secţie, a doua – la alta. Plus că sunt pentru două referendumuri. Harababură! Plec acasă“, spunea un craiovean nemulţumit. La ora 10.30, la secţia menţionată votaseră doar 70 de persoane din circa 2.000, cât erau înscrise pe listele electorale la europarlamentare şi 57 la uninominal. La Secţia de votare nr. 22 din acelaşi cartier prezenţa era de 69 de persoane din 1.461 – la europarlamentare şi de 70 din 1.900 – la uninominal. Aici s-a înregistrat şi o solicitare pentru urna mobilă, din partea lui Gheorghe Dobrescu, de 72 de ani, imobilizat la pat. „Am fost la toate votările de până acum şi nu voiam să lipsesc. Eu susţin votul uninominal, pentru că numai aşa se poate înnoi clasa politică actuală. Rămân foştii comunişti, de care nu avem nevoie“, a spus bătrânul. Probleme organizatorice ne-au fost semnalate şi de Alexandru Buzatu – preşedintele Secţiei nr. 136 Rovine – europarlamentare.

„Majoritatea celor care s-au prezentat în primele ore ale dimineţii au fost bătrânii. Din 150 de votanţi, 80% au fost bătrâni. O problemă ar fi că aceeaşi stadă a fost împărţită la mai multe secţii de votare. Se mai supără lumea şi pleacă“, a afirmat acesta.

 

690 de voturi anulate

 

Probleme mari au fost la Secţia nr. 4 de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“. Biroul Electoral Judeţean (BEJ) pentru uninominal a fost sesizat că 690 de voturi au fost anulate din cauză că ştampila de control pe hârtii a fost înlocuită cu cea pentru VOTAT. „La Secţia nr. 4, preşedintele secţiei a ştampilat din greşeală buletinele de vot cu ştampila VOTAT în loc de ştampila pentru conformitate. În această situaţie au fost 690 de buletine de vot, dintre care 39 au ajuns în urnă“, a declarat preşedintele Biroului Electoral Judeţean pentru Referendum, Petre Cârstea. Preşedinta secţiei, Cristiana Ionescu, a spus reporterilor GdS că nu este nimic în neregulă. Altă sesizare a venit în legătură cu Secţia nr. 146 a Spitalului Municipal „Filantropia“, unde preşedintele a plecat cu buletinele în mână, fără urnă, la bolnavii din secţii. Reclamaţia a fost făcută de Ionica Mihalcea, reprezentanta Partidului Conservator în secţia de vot. Preşedintele secţiei, Dragoş Istodorescu, şi-a recunoscut greşeala, acuzând însă proasta organizare.

„Am fost la toate alegerile preşedinte de secţie. Nu am fost niciodată la spitale. Noi nu avem alegători înscrişi pe liste, se votează pe cele suplimentare, cu urna mobilă. Cum spitalul are secţii răsfirate, nimeni nu ne prezintă cereri scrise pentru urna mobilă. Am trimis cu salvarea la Spitalul de Pediatrie de la Parc urna mobilă, cu două fete. Dar au vrut să voteze şi pacienţii din salonul de lângă secţia noastră, şase la număr“. O echipă de poliţişti de la IPJ Dolj s-a deplasat la secţia de votare pentru cercetări.

BEJ a amendat GdS

Biroul Electoral Judeţean Dolj a amendat Gazeta de Sud cu 1.000 de lei, la sesizarea Partidului Naţional Liberal, filiala Dolj, pentru o ştire preluată de pe agenţia de presă NewsIn şi publicată în ziarul de sâmbătă. „Judecătorul Laurenţiu Anghel, preşedintele Biroului Electoral Judeţean, constată că, pe 24.11.2007, SC MEDIA SUD MANAGEMENT SA a editat cotidianul Gazeta de Sud, care, în prima pagină, a publicat un articol intitulat «Tăriceanu: Votaţi PD!», deşi campania electorală s-a încheiat la ora 7.00 în ziua de 24.11.2007. Fapta mai sus-menţionată constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă de la 700 la 1.000 de lei“, se arată în procesul-verbal al BEJ Dolj. Gazeta de Sud va contesta decizia Biroului Electoral Judeţean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII