29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Şpagă la SRI

Patru persoane, printre care generalul SRI Ovidiu Soare şi fostul consilier prezidenţial „Cico“ Dumitrescu, au fost deferite justiţiei de DNA pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus ieri trimiterea în judecată a doi foşti ofiţeri ai Serviciului Român de Informaţii – general-maiorul (în rezervă) Ovidiu Soare, fost şef al Inspectoratului pentru Apărarea Constituţiei şi Securitate Economică din cadrul SRI, şi colonelul (în rezervă) Gheorghe Dumitrache, fost şef al Sectorului „A“ din cadrul Secţiei de Informaţii Prahova a SRI.
Dintre acuzaţiile aduse celor doi nu lipsesc luarea şi darea de mită, instigarea la înşelăciune şi fals, traficul de influenţă şi asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni. În acelaşi dosar au mai fost puşi sub acuzare Alexandru Tudor Georgescu, asociat la SC MIDOCAR SRL Bucureşti, pentru folosire cu rea-credinţă a bunurilor firmei, şi Emil „Cico“ Dumitrescu, fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, acuzat de trafic de influenţă.

Taxă de protecţie şi dosare muşamalizate

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, generalul Soare şi colonelul Dumitrache s-au implicat în activităţi de trafic de influenţă şi luare de mită, pretinzând şi primind de la mai mulţi oameni de afaceri sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic, cât şi în cel al activităţii organelor de justiţie. Anchetatorii au stabilit că cei doi au intervenit pe lângă factori de decizie din SNP Petrom, Lukoil SA, dar şi la ofiţeri de poliţie şi magistraţi, pentru derularea unor afaceri comerciale profitabile ori obţinerea de soluţii favorabile în cazul unor dosare penale. Banii, bunurile şi serviciile au fost utilizate pentru construirea a două vile în localitatea Călineşti, judeţul Prahova, dar şi a unei vile în Ploieşti.
În timpul cercetărilor, cei doi ofiţeri SRI au încercat să obstrucţioneze ancheta DNA, prin mituirea unui martor, dar şi prin falsificarea actelor unui autoturism VW Golf 4, primit cadou de generalul Soare de la Alexandru Tudor Georgescu, administratorul SC Midocar SRL Bucureşti, firmă care, între anii 2003 – 2006, a livrat către SRI peste 200 de autoturisme Audi şi Volkswagen.
În sarcina generalului Soare, procurorii anticorupţie au mai reţinut faptul că, în 2003, a ordonat Secţiei de Informaţii Prahova a SRI să închidă un dosar, deşi în acest caz existau indicii de săvârşire a mai multor fapte penale de natură economică, financiară, bancară, dar şi de corupţie, cu implicarea unor persoane cu funcţii importante de decizie în structurile politice şi instituţionale. Mai mult, Soare ar fi divulgat informaţii clasificate din acest caz tocmai persoanelor urmărite informativ.

„Cico“ trage sfori de lângă Iliescu

Potrivit procurorilor, un om de afaceri i-a oferit în 2002 colonelului Dumitrache o şpagă de 60.000 de dolari pentru a fi ajutat să recupereze 2.000 de tone de produse petroliere sechestrate de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti cu ocazia instrumentării unui dosar penal. Pentru că ofiţerul SRI nu a intervenit, în ciuda banilor primiţi, omul de afaceri a apelat la serviciile consilierului prezidenţial „Cico“ Dumitrescu. Consilierul preşedintelui Iliescu a acceptat şi a promis că va interveni pe lângă procurorul general al României, ministrul justiţiei, şeful IGP şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru ridicarea sechestrului pentru un procent mărişor din cele două milioane de dolari, cât reprezenta contravaloarea produselor petroliere sechestrate. Presupusele intervenţii au rămas fără rezultat, motiv pentru care consilierul prezidenţial nu şi-a primit şpaga solicitată.

Cercetări la Ministerul Justiţiei

Într-un alt dosar continuă cercetările faţă de Doru Crin Trifoi, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, despre care anchetatorii au indicii că a intervenit la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel  Ploieşti, în favoarea lui Mihai Lauruc, arestat preventiv, care a şi fost pus în libertate în urma respectivei intervenţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS