28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii isi vor cumpara locuinte dupa zgomot

Craiovenii isi vor cumpara locuinte dupa zgomot

Zonele poluate fonic nu vor mai fi un mister pentru craioveni, pâna la sfârsitul anului 2007, urmând sa fie intocmita o harta de zgomot a Baniei. In acest mod, locuitorii din municipiu vor sti care sunt cartierele unde limitele impuse de forurile internationale de specialitate sunt cu mult depasite si unde auzul lor va avea de suferit. Implementarea proiectului este una dintre cerintele Uniunii Europene, aceasta obligând noua orase din România, cu peste 250.000 de locuitori, printre care si Craiova, sa identifice locurile poluate fonic, dar si sa adopte masuri pentru a preveni zgomotul prea mare.


Prima etapa va costa municipalitatea aproximativ zece miliarde de lei, bani cu ajutorul carora o firma de specialitate va face toate demersurile necesare. In acest scop, pe 22 noiembrie, Primaria Craiova va organiza o licitatie pentru a stabili societatea cu care va lucra. „Mai intâi va trebui intocmita o harta GIS, unde sunt trecute toate strazile si cladirile importante peste care va fi prelucrata harta de zgomot. Angajatii firmei câstigatoare vor sta apoi la fiecare colt de strada pentru a face o medie a numarului de masini care circula pe acolo, a categoriilor de automobile intâlnite cu preponderenta. De asemenea, se va nota si materialul din care este realizat pavajul sau din ce materiale sunt construite cladirile de acolo. Apoi prin formule speciale vom introduce toate aceste date pe harta GIS si vom avea o situatie clara a tuturor zonelor poluate fonic si a gradului in care sunt poluate, stiind cu precizie câti decibeli sunt la inaltimea de patru metri“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Poluarea fonica trebuie tinuta in frâu


Intocmirea hartii de zgomot i-ar putea influenta si pe craioveni in alegerea locuintelor in zone mai linistite care sa nu le produca disconfort psihic. „Cumparatorii de locuinte o sa fie foarte mult influentati pentru ca nimeni nu vrea sa stea intr-o zona in care este galagie. In prezent, spre exemplu, cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta intreaba de la inceput daca este racordata la sistemul de termoficare pentru a fi siguri ca au apa calda si caldura. Aceeasi situatie va fi intâlnita si in cazul zonelor certificate a fi poluate fonic“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova.


Toate datele urmeaza sa fie culese pe parcursul a 12 luni, astfel ca, daca proiectul va fi demarat la sfârsitul anului, termenul de finalizare ar fi sfârsitul lui 2007. Edilii sunt oarecum ingrijorati din acest motiv, deoarece, potrivit Uniunii Europene, harta de zgomot ar trebui finalizata pâna in luna aprilie 2007. Dupa ce vor reusi sa implementeze acest proiect, alesii locali mai au bataie de cap, fiind nevoiti ca pâna in 2008 sa intocmeasca un plan de masuri pentru a elimina zonele poluate fonic, iar nivelul zgomotului sa se incadreze in limitele impuse de Uniunea Europeana. Pentru asta, primaria trebuie sa organizeze alta licitatie pentru a bate palma cu o firma care sa gândeasca o modificare a circulatiei in oras. „E o nebunie in perimetrul de la Universitate, mai ales in jurul prânzului când e aglomeratia cea mai mare. Noi de bine, de rau ne-am obisnuit ca stam asa de ani buni, insa când vine cineva in vizita se minuneaza cum putem sa traim in galagia asta. Daca o sa faca si ei ceva ca sa scapam de calvarul asta, o sa le fim vesnic multumitori“, a confirmat Ilie Neacsu, locatar din zona centrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS