31.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceristi pe banii statului

Afaceristi pe banii statului

Firmele private din Craiova inregistreaza datorii la utilitati de peste 24 de miliarde de lei vechi, indica un sondaj efectuat ieri de reporterii GdS. In multe cazuri, furnizorii locali ajung in instanta cu debitorii, procesele facând imposibila recuperarea pe termen scurt a creantelor.


Furnizorii craioveni de utilitati au greutati si in recuperarea debitelor de la firmele private, unele dintre ele nume sonore in peisajul de afaceri local. Spre exemplu, Regia de Apa Craiova inregistreaza la ora actuala creante de 4,7 miliarde de lei vechi. „Avem 3.300 de abonati persoane juridice. Firmele private au datorii de 4,7 miliarde de lei vechi, inclusiv pentru productia lunii curente. Dintre acestea, mentionam VGB SRL – 35,5 milioane lei, XENOCOM SRL – 25,1 milioane de lei, CONCURT SRL – 17,2 milioane de lei, TUFON SA – 290 de milioane de lei“, a spus Virginia Davidescu, directorul economic al unitatii. Pentru a nu fi prescrise, creantele neincasate se transforma in dosare pe rolul instantelor de judecata. „Parcurgem procedurile prevazute de lege: somatii, debransari, dupa care urmeaza actionarea in instanta. Intâlnim si cazuri de firme care au disparut (firme-fantoma) si umblam sa le aflam actionarii pentru recuperarea creantelor. Exista si situatii in care am câstigat procesele si nu avem ce bunuri sa executam. La firmele care se afla in procedura de faliment, ne-am inscris la masa credala“, a afirmat Virginia Davidescu. Regia are mari probleme cu micile societati care, desi beneficiaza de servicii curente, refuza sa incheie contracte de furnizare a apei. Astfel, potrivit unui control al inspectorilor de la camera de conturi, anul trecut existau 1.226 de mici firme fara contract. Angajatii regiei au trimis in ultimul timp catre aceste societati adrese cu confirmare de primire, prin care se considera ca firmele sunt de acord cu termenii contractului daca nu au obiectiuni. Cu toate acestea, unele copii ale actelor nu s-au mai intors la regie, a mai precizat directorul economic al firmei.


Banci datoare la Termoficare


La Regia de Termoficare Craiova, valoarea creantelor de recuperat de la agentii economici este aproape dubla fata de cea inregistrata in anul precedent. Nu toti insa au capital integral privat.


Potrivit directorului general al unitatii, Tatian Tudorache, valoarea debitelor se ridica la circa 8,4 miliarde de lei vechi. „Datornicii sunt agenti economici care in general au spatii comerciale la parterul scarilor de bloc. Deasupra lor se afla apartamente si nu putem sa-i debransam doar pe ei, pentru ca sunt locatari care isi platesc datoriile. O parte dintre datornici sunt deja actionati in instanta. Câteva exemple de datornici: SC PAN GROUP SA – 718 milioane de lei vechi, SC OLTENIA SA – 1,5 miliarde de lei, SC LACTIDO SA – 213,3 milioane de lei, Banca «Ion Tiriac» – 168 de milioane de lei sau Raiffeissen – 44,8 milioane de lei“, a spus Tudorache. Valori mai mari se inregistreaza si la Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Craiova din cadrul ELECTRICA Oltenia. Acestea sunt de cel putin 11 miliarde de lei vechi, dupa cum ne-a precizat directorul general al unitatii, Stefan Croitoru. Cele mai mari debite le au doua firme aflate in procedura de faliment. „Dintre firmele private, cei mai mari datornici sunt KIRA GROUP – doua miliarde de lei si TUFON SA – opt miliarde de lei. Celelalte au datorii mai mici. Cumulat, nu depasesc un miliard de lei. Cei mai mari debitori ai nostri sunt cei de la CFR, de la care avem de incasat creante in valoare de circa 90 de miliarde de lei“, a spus Stefan Croitoru. SDFEE Craiova s-a inscris la masa credala pentru recuperarea debitelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS