31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesorii craioveni risca puscaria

Profesorii craioveni risca puscaria

Doar 60 de profesori s-au inregistrat la fisc ca platitori de impozit pe veniturile din meditatii. Legea este clara: veniturile la negru sunt caz penal.


Cu toate ca risca puscaria daca sunt prinsi, majoritatea profesorilor craioveni care dau meditatii in afara orelor de program nu se inghesuie sa se inregistreze la fisc ca platitori de impozite. Potrivit celor declarate de Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, numai 60 de profesori s-au inregistrat pâna acum.


„Profesorii care dau meditatii trebuie sa se inregistreze fiscal ca platitori de impozit pe venit.


Ei depun o declaratie estimativa a câstigurilor, iar la sfârsitul anului depun declaratia de venit. Pot plati impozitul pe venitul real sau la o norma de venit fixa impozabila, care este de 42.220.000 lei pe an. La aceasta, impozitul platit este de 6.750.000 de lei pe an. Aproape in totalitate, profesorii au apelat la a doua varianta, pentru ca au o reducere de 50% daca au si contract de munca“, a spus Antonescu. Asadar, pentru un an de meditatii, un profesor poate plati la fisc circa 3,3 milioane de lei vechi ca impozit. Nu este mult, având in vedere ca veniturile obtinute din meditatii sunt mult mai mari. Sindicalistii din invatamânt considera ca profesorii risca neinregistrându-se la fisc.


„Nu stiu daca 10% din profesori fac meditatii ca surse suplimentare de venit. Sunt materiile de baza, la care se adauga acum limbile straine si informatica, care sunt la moda. In unele cazuri, familiile apeleaza la meditatii pentru a-i putea tine pe copii sub control. Profesorii care dau meditatii o fac pe riscul lor. Cine se declara la fisc este ferit ulterior de orice fel de neplaceri. Eu sunt profesor de limba româna, dar nu fac meditatii. Pacat ca se generalizeaza si atunci când avem revendicari sindicale ni se baga pumnul in gura cu meditatiile“, a spus Ion Bebe Cepoi, presedintele Sindicatului Invatamântului Preuniversitar (SIP) Dolj. DGFP Dolj trimite decizii de impunere profesorilor inregistrati. Celorlalti le poate trimite controale la domiciliu sau le poate organiza flagranturi daca sunt reclamati.


Salariatii nu mai depun declaratii de venit


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput sa transmita prin posta la domiciliu deciziile de impunere pentru anul 2005. Deciziile pentru veniturile obtinute din chirii fara diferente de impozit vor fi publicate pe site-ul ANAF.


Diferentele de impozit vor fi restituite prin virament bancar, ca si anul trecut, daca administratiile financiare detin informatii privind conturile de card de debit in lei. In lipsa unor astfel de informatii, diferentele vor fi restituite prin mandat postal, daca sumele sunt cuprinse intre cinci si 150 de lei, si prin unitatile trezoreriei, daca sumele depasesc 150 de lei.


Diferentele mai mici de cinci lei nu vor fi restituite, ci ramân in evidenta fiscala si vor fi compensate cu datorii viitoare. In 2005, primul an de aplicare a cotei unice de impozitare de 16%, au depus declaratii de venit contribuabilii care au obtinut venituri din activitati independente, respectiv: activitati comerciale, drepturi de proprietate intelectuala si profesii liberale. Obligati sa-si declare veniturile sunt si cei care au avut câstiguri din titluri de valoare, din cedarea folosintei bunurilor si din activitatile agricole. Incepând din acest an, nu mai au obligatia sa depuna declaratii de venit numai din salarii si asimilate salariilor (indemnizatii pentru functii de demnitate publica, premii, prime, sporuri pentru militari, sumele primite pentru reprezentare in CA si AGA) chiar daca au mai multe locuri de munca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS