25.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDilgoci - afaceri de familie

Dilgoci – afaceri de familie

Constantin Dilgoci, cercetat in prezent pentru mai multe returnari ilegale de TVA, si-a construit un imperiu de firme in care numele sau apare foarte rar sau chiar deloc. In schimb, figureaza ca asociati si administratori mai multi membri ai familiei.


Omul de afaceri craiovean Constantin Dilgoci – anchetat in prezent intr-un dosar privind doua returnari ilegale de TVA in suma totala de circa 6,6 miliarde de lei – se afla in spatele unui adevarat hatis de firme, pe care pâna si oamenii legii cu greu au reusit sa-l descâlceasca. Mama, socrul, verisorii sau chiar sotia sunt asociati sau administratori la firmele pe care in realitate le controleaza chiar Costi Dilgoci.


Numele lui Constantin Dilgoci aparea numai printre asociatii firmei SC CD GROUP INDUSTRIES SA, cu 90% din partile sociale, alaturi de Tatiana Nica si Tiberiu Oncica, cu 5% fiecare. Insa, patronatul s-a schimbat, in conditiile in care firma avea datorii mari catre bugetul de stat. In aprilie 2004, 50% din partile sociale au fost cesionate catre SC MIVAVAMI SRL, al carei unic asociat era Alin Oncica (fratele lui Tiberiu), iar restul de 50% au ajuns la persoana fizica Alin Oncica. Intâmplator sau nu, noul patron a plecat din tara câteva zile mai târziu.


Motateianca, patroana la TUFON


Lucia Dilgoci – mama lui Costi Dilgoci – o femeie simpla, de 62 de ani, pensionara care in prezent se ocupa cu agricultura in comuna doljeana Motatei, este de fapt o mare patroana. Fosta membra a CAP Motatei a ajuns dintr-un condei asociat unic si administrator la firma SC CD PAN SRL, actuala SC VEST INVEST SRL. Taranca din Motatei a dovedit insa ca are potential de om de afaceri, intrucât firma pe care o conducea si o patrona a achizitionat de la APAPS pachetul majoritar al SC TUFON SA, cea mai mare turnatorie de fonta din sudul României. TUFON se afla insa in prezent in faliment, dovada ca afacerile cu fonta nu merg atât de simplu precum vânzarea rosiilor la piata.


Businessman la 78 de ani


Si socrul lui Dilgoci este un mare om de afaceri, cel putin pe hârtie. Alexandru Popescu, de 78 de ani, este in prezent actionar, cu 14% din actiuni, la SC TERMOMIN SA, fosta SC INDUSTRIAL MET GROUP (firma care a beneficiat de o restituire ilegala de TVA), fosta TUFON TRADING, fosta GRIMEX OLTENIA. In plus, Popescu este si fericitul posesor al unei jumatati din caminul nr. 4 Electroputere – de aceasta data detinut pe persoana fizica – imobil pe baza caruia s-a obtinut returnarea ilegala de TVA.


Batrânul care nu peste mult timp va implini opt decenii de viata se dovedeste un mare patron, detinând totodata majoritatea partilor sociale la SC CASA DE LICITATII SRL, SC PRO LEASING INVEST SRL si SC ENERGI INDUSTRIES SRL.


Sotia, fratele, verisorii


Si Gabriel, fratele lui Costi Dilgoci, este angrenat in afaceri. El figureaza ca asociat la SC CD PAN AGRO SRL, firma a carei denumire actuala este demna de Cartea Recordurilor: SC ACTIVITATEA DE VALORIFICARE SI ADMINISTRARE A BUNURILOR FEROASE ACTIVE SRL.


Nici sotia lui Costi nu a putut sta deoparte. Elena Dilgoci apare ca actionar majoritar si administrator la SC COLI GROUP SA, firma aflata in prezent in dizolvare.


Când firmele in care era implicata familia Dilgoci incepeau sa „scârtâie“, erau instrainate. Tot in familie insa. Asa s-a intâmplat, spre exemplu, cu SC MIVAVAMI SRL, societate implicata intr-unul din circuitele de obtinere a unei rambursari ilegale de TVA. Dupa ce a fost facut asociat si administrator, semnând documentele afacerii generatoare de TVA in buzunarul altuia, Tiberiu Oncica a vândut firma. Noul patron – fratele sau, Alin Oncica. Sa mai spunem ca fratii Oncica faceau si ei parte din familie, fiind veri cu Dilgoci.


Oricum, toate firmele pe care s-au colectat datorii catre buget (TVA de plata) au ajuns in proprietatea lui Alin Oncica, aflat acum peste hotare.


Dilgoci, sarac lipit


Conform datelor oficiale, Constantin Dilgoci este sarac lipit. Nici casa in care locuieste in Craiova nu este a lui. Imensa vila galbena din strada Marasesti nu este pe numele lui, ci fratele sau figureaza ca proprietar. Si totusi, Costi Dilgoci are o proprietate. Este vorba despre apartamentul cu doua camere al socrului sau, din cartierul Valea Rosie. Alexandru Popescu si-a instrainat apartamentul catre Elena si Costi Dilgoci pe baza unui contract de intretinere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU