20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberari pe banda rulanta

Eliberari pe banda rulanta

Judecatorii craioveni, in comparatie cu cei bucuresteni, se dovedesc mult mai „milosi“ cu persoanele care au furat miliarde din bugetul statului.


Numarul celor arestati dupa implicarea in obtinerea unor restituiri ilegale de TVA de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj a scazut simtitor in ultima vreme. Doar câtiva inculpati se mai afla in spatele gratiilor, cei mai multi insa fiind pusi in libertate, gratie „gentiletei“ de care au dat dovada judecatorii craioveni, pentru clasicul motiv al „lipsei pericolului social“.


Nitel arestati, apoi eliberati


Sirul dosarelor in care este vorba de returnari ilegale de TVA incepe cu Ile Pascalau, care, conform procurorilor, s-a „infruptat“ din bugetul statului cu 3,8 miliarde de lei. Pascalau a fugit din tara, in schimb s-au ales cu mandate de arestare partenerul lui de afaceri, avocatul sibian Dan Vulcan, si inspectoarea Georgeta Seftulescu, de la DGFP Dolj. In prezent, nici unul dintre inculpati nu se mai afla in spatele gratiilor.


Alt dosar interesant, in care s-a dispus arestarea altui inspector de la DGFP Dolj, este cel al lui Gabi Alunecosu’, porecla sub care mai este cunoscut omul de afaceri craiovean Constantin Gabriel, care a reusit sa nu stea prea mult in puscarie. Conform anchetatorilor, Constantin Gabriel, sotii Ion si Maria Pipan, Cornel Virlan, Danut Feraru, precum si patru inspectori fiscali, inclusiv Eugenia Ghiga, sefa Serviciului Control Fiscal de la DGFP Dolj, au colaborat la obtinerea mai multor restituiri ilegale de TVA, in suma de circa 98 de miliarde de lei. Inculpatii Constantin Gabriel, Pipan Maria, Cornel Virlan, Danut Feraru si Eugenia Ghiga au fost cercetati si trimisi in judecata in stare de arest preventiv. In prezent, toti se afla in stare de libertate.


Stagiul mediu de arest: trei luni


Numele lui Gabi Alunecosu’ apare si in alta returnare ilegala de TVA. Este vorba de cea de care ar fi profitat, conform rechizitoriului intocmit de procurori, craioveanul Marian Grigorie, zis Cocos. Acesta ar fi beneficiat de la DGFP Dolj de rambursari si compensari ilegale de TVA ce totalizeaza 15,5 miliarde de lei. Mai mult, el poate fi considerat inventatorul unei metode inedite: obtinerea unei restituiri ilegale de TVA pe care apoi a „restituit-o“ catre Finante, compensând-o cu alte returnari de TVA, obtinute tot ilicit. Nici Cocos n-a stat prea mult in spatele gratiilor. Dupa trei luni de arest, Tribunalul Dolj a considerat ca nu prezinta pericol social, dispunând eliberarea inculpatului, iar Curtea de Apel Craiova a confirmat solutia, respingând recursul procurorilor.


Tot in stare de libertate sunt judecati si protagonistii dosarului „TVA pentru ziaristi“. Tibi Patru, Bogdan Berneanu, Mihai Gavrila, Simona Mladin si Vergica Diaconu au fost acuzati de colaborare in vederea obtinerii unei restituiri ilegale de TVA de 5,5 miliarde de lei. Initial arestati preventiv, Patru si Berneanu au fost pusi in libertate de judecatori, dupa nici trei luni, in urma unor solutii identice date de Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova.


Putini in spatele gratiilor


Din cauza bâlbâielilor magistratilor, si inculpatii arestati preventiv in dosarul „Mimitel“ era sa scape de arest. Protagonisti ai unei restituiri de TVA de 8,2 miliarde de lei, ce are legatura cu Mitel Munteanu si tatal acestuia, Dan Bilteanu si Eugen Stefanache au fost retinuti de procurori in noiembrie 2004, insa Tribunalul Dolj nu a fost de acord cu arestarea preventiva a acestora. La recursul procurorilor, Curtea de Apel Craiova a dispus totusi arestarea lor, insa pe inculpati ia-i de unde nu-s. Stefanache a fost totusi prins in februarie 2005, atunci când incerca sa treaca frontiera, iar Bilteanu a cazut in mâinile politiei intâmplator, in urma unui accident rutier petrecut in ianuarie 2006.


Judecatorii s-au dovedit pâna acum tari in dosarul „Slotea“, in care sotii Ion si Naziana Slotea impreuna cu contabila Daciana Brainas sunt judecati in continuare in stare de arest, pentru ca au obtinut de la DGFP Dolj trei rambursari de TVA, ce totalizeaza peste 31 de miliarde de lei.


Mai multa strictete in Bucuresti


Mult mai putin impresionati se arata judecatorii bucuresteni in dosarele privind marile restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj. Daca in cazul lui Genica Boerica nu se afla in arest – deocamdata – decât Genica, partenerii sai Florentin Sargarodschi si contabila Elena Popa fiind judecati in stare de libertate, nu acelasi lucru se poate spune despre dosarele ceva mai recente. In cazul fratilor Mihailescu, atât ei, cât si partenerul lor de afaceri, Dan Stoica, sunt cercetati in stare de arest preventiv, pentru ca ar fi solicitat si obtinut rambursari, compensari ilegale de TVA si alte obligatii fiscale in valoare de aproximativ 200 de miliarde de lei de la DGFP Dolj. Si in dosarul lui Samir Sprinceana, instrumentat tot de procurorii structurii centrale a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, s-au emis sapte mandate de arestare preventiva pentru Samir Sprinceana, Adrian Berceanu, Roland Impuscatoiu, Florinela Luminita Dobre, Petrisor Craciun, Ion Alin Popa si Florinel Buioca. Acestia sunt cercetati pentru ca au colaborat la obtinerea unor rambursari ilegale de TVA de circa 660 de miliarde de lei de la DGFP Dolj.


Joi, recurs in dosarul Dilgoci


Dupa ce a amânat cu o zi pronuntarea, Tribunalul Dolj a decis vineri cercetarea in stare de libertate a lui Constantin Dilgoci si a inca patru persoane care ar fi conlucrat la obtinerea unei restituiri ilegale de TVA de 6,6 miliarde de lei. Procurorii au facut insa recurs, care se va judeca joi, la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS