14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubventiile pentru angajati, la mare cautare

Subventiile pentru angajati, la mare cautare

Solicitarile pentru subventiile acordate de stat pentru fiecare persoana incadrata din rândul somerilor depasesc, in fiecare an, bugetul alocat judetului. Desi ne aflam in luna iunie, a fost deja cheltuita mai mult de jumatate din suma alocata.


In baza Legii nr. 76/2002, statul ofera ajutor banesc pentru fiecare persoana incadrata din rândul somerilor, cu contract individual de munca, pe perioada determinata de cel mult 12 luni. Subventia se refera insa numai la persoanele folosite pentru derularea unor lucrari privind serviciile comunitare de utilitati publice (lucrari edilitare, constructii, gradinite, spitale, scoli, infrastructura, ecologizare). „Pentru 2006, avem alocat in acest sens un buget de aproximativ 14 miliarde de lei, din care au fost deja cheltuite aproximativ doua treimi. Pâna acum au fost infiintate 344 de astfel de locuri de munca. Ne propunem insa ca pâna la sfârsitul anului sa mai fie infiintate 290 de locuri de munca temporara“, a declarat Daniela Neagoe, director adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Potrivit acesteia, programul are drept scop integrarea pe piata muncii a persoanelor care nu-si gasesc un serviciu (in special persoanele din mediul rural si cele de etnie roma). „Banii ramasi vor fi distribuiti cu precadere acelor primarii aflate in zonele unde sunt comunitati mari de romi si in cele afectate de inundatii“, a adaugat Neagoe.


Au fost infiintate peste 1.600 de locuri temporare de munca


De la intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002, in Dolj, programul a avut mare succes. „In 2004, de exemplu, au fost angajate temporar, prin acest program, 953 de persoane, iar in 2005, aproape 500. In unele cazuri s-a intâmplat ca firmele care au contractat lucrarile si au fost multumite de prestatia lor sa-i angajeze ulterior pe perioada determinata“, a spus Daniela Neagoe. Sistemul de obtinere a acestor subventii functioneaza destul de simplu – primariile care desfasoara programe pentru dezvoltarea comunitatii locale solicita AJOFM sumele de care au nevoie. Banii sunt primiti atât de primarii (daca desfasoara singure activitati de dezvoltare comunitara si angajeaza temporar persoane), cât si de firmele care desfasoara activitati pentru primarii (daca angajeaza oameni noi din rândul somerilor pe perioada cât desfasoara munca respectiva).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS