20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePretul mierii, la mâna ploilor

Pretul mierii, la mâna ploilor

Ploile abundente si repetate de anul acesta au afectat suprafetele agricole, astfel ca la momentul recoltei multi producatori vor fi dezamagiti. Pentru apicultorii doljeni, ploile inseamna insa productie mare si, implicit, profit.


Vremea ploioasa de anul acesta a avut si urmari pozitive. „Atâta timp cât avem ploi avem si flori. In apicultura sunt importante chiar si buruienile care fac flori, pentru ca si ele dau nectar. Pentru o productie foarte buna din punct de vedere calitativ si cantitativ ar trebui ca noaptea sa ploua, ziua sa fie frumos, iar dimineata sa nu dea mana“, a declarat Dumitru Cotoi, presedintele onorific al Asociatiei Crescatorilor de Albine Dolj si membru in consiliul director al Asociatiei Nationale a Crescatorilor de Albine. Daca sunt conditii prielnice, intr-un an bun de la un stup se pot obtine 25-30 kg miere, 800 g ceara si 3-4 kg polen. Potrivit lui Cotoi, in general se obtine insa o medie de 10-20 kg de miere.


Pretul mierii variaza intre 4,5 si 13 RON/kg


In acest moment, in judet exista aproximativ 2.500 de stupari (apricultori) inscrisi in Asociatia Crescatorilor de Albine Dolj. Numarul stupilor e insa variabil, mai ales ca-si vând stupii de la unul la altul in judet sau in tara si anual numarul familiilor creste. Considerând insa ca fiecare din acestia au câte douazeci de familii de albine (in realitate numarul e mai mare), asta inseamna ca la nivelul judetului exista aproximativ 50.000 de familii de albine care produc 750.000 de kilograme de miere. Care va fi insa cantitatea de miere obtinuta la nivelul judetului ramâne de vazut, având in vedere faptul ca, potrivit calendarului apicultorului, luna iunie este destinata procesului de extragere a mierii (poate insa sa difere de la o zona la alta). „Pretul mierii e dat, in general, de productia obtinuta in anul respectiv. Daca productia e mare, pretul scade, daca e mica, creste. In acest moment, mierea se vinde cu preturi ce variaza intre 4,5 si 7,5 RON/kilogram, la angro, si intre 10 si 13 RON/kilogram cu amanuntul“, a spus Dumitru Cotoi.


Mierea bio, viitorul in apicultura


Alt factor care influenteaza pretul este costul mare al transportului stupilor dintr-o parte in alta (apicultorii isi muta stupii in functie de tipul de miere pe care doresc sa-l obtina – de tei, de salcâm, poliflora). „Apicultorii transporta stupii de doua, trei sau chiar cinci ori pe an. Trebuie insa sa plateasca aceeasi taxa de drum ca o masina care transporta piatra zi de zi (20-30 de milioane)“, a adaugat Cotoi. Potrivit acestuia, tendinta in apicultura e de a obtine productii de miere bio, al carei pret e mai mare. Conditiile pentru obtinerea acestui tip de miere sunt insa mult mai drastice (scândura stupilor trebuie sa fie de brad, nevopsita, utilajele de extractie a mierii trebuie sa fie din inox, sârmele din inox, stupii sa nu fie pozitionati in preajma unor culturi tratate cu insecticid).


Mierea sub raport caloric


Un kilogram de miere este echivalent, sub raport caloric, cu 1,680 kg carne de vaca, cu 50 de oua, cu 5,675 l lapte si cu aproximativ 40 de portocale. Mierea contine vitaminele B1, B2, B6, B12, A, C, D, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, fitohormoni, acizi organici – lactic, citric, malic, oxalic, dextrina, compusi ai azotului – in total 435 de substante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS