14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMagistrati cu risc inalt

Magistrati cu risc inalt

Procurorii si judecatorii doljeni nu au solicitat pâna la aceasta data protectie speciala din partea autoritatilor, desi au aceasta posibilitate, reglementata legal. Chiar daca au mai primit amenintari, mai mult sau mai putin directe, in ultimii ani, nici un procuror sau judecator nu a fost agresat fizic.


Paza instantelor din Dolj este asigurata, de câteva luni, de Inspectoratul Judetean de Jandarmi, cu un efectiv de aproximativ 150 de cadre, care au ca sarcina principala „supravegherea desfasurarii normale a activitatii in aceste sedii“. Paza magistratilor se asigura practic numai pe perioada in care acestia isi desfasoara activitatea in instante. Când pleaca de la locul de munca, judecatorii si procurorii isi asuma orice risc. „Avem doua detasamente, distribuite la cele 17 obiective din judetul Dolj: judecatorii, tribunale, Curte de Apel, Directia Generala Anticoruptie. In total sunt 150 de cadre, care asigura accesul in obiective si mentinerea ordinii publice la instante.


Am aplicat sanctiuni pentru persoanele care au tulburat ordinea in instante si, de câte ori se solicita evacuarea de catre magistrat, jandarmii sunt cei care se ocupa de asta“, a declarat lt. Bogdan Nicolae, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Dolj. Chiar daca au existat incidente in salile sau pe holurile tribunalului sau ale judecatoriilor din Dolj, acestea au fost aplanate la timp de jandarmii care asigurau paza instantelor. „A fost un caz special, in ziua in care a venit Cozma la instanta. Magistratul care avea dosarul a primit un telefon, de la un numar necunoscut, si s-a speriat. Am anuntat politia, s-au efectuat cercetari si s-a stabilit ca judecatoarea fusese sunata de o ruda, careia nu-i mai cunostea numarul“, a declarat judecator Aurel Ilie, purtatorul de cuvânt al Curtii de Apel Craiova.


Camera speciala pentru politistul care asigura paza


Desi o parte dintre ei instrumenteaza cauze complexe, magistratii doljeni evita sa apeleze la politie sau jandarmi, in special din cauza procedurii destul de complicate. Si asta deoarece un judecator sau procuror care beneficiaza de protectie ar trebui sa ii asigure politistului o camera unde sa locuiasca. In România, beneficiaza de protectia politiei sau jandarmeriei procurorii din structurile Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si ale Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), precum si judecatorii care instrumenteaza dosarele de coruptie si crima organizata. „Am avut cauze complexe instrumentate, dar nici un magistrat nu a solicitat protectie speciala“, a declarat procuror general Elisabeta Dragut, de la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova. Politistii doljeni pot asigura paza speciala unui magistrat, dar pâna la aceasta data nu au primit cereri. „Nu am avut solicitari speciale, dar putem dispune oricând asigurarea securitatii in cazul unui magistrat care cere acest lucru, cu cadre de la Judiciar sau Ordine Publica“, a declarat comisar-sef Georgel Enescu, seful Inspectoratului de Politie Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS