16.2 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii nu-si permit sa plece

Craiovenii nu-si permit sa plece

Destinatiile exotice in strainatate, la mii de kilometri distanta de casa, si chiar vacantele in zone turistice autohtone au devenit pentru majoritatea craiovenilor un vis. De la simpli cetateni la reprezentantii institutiilor importante, majoritatea craiovenilor vor „sari“ peste concediul 2006, fiind prea saraci sau prinsi in diverse alte activitati…


Indiferent de vârsta si posibilitati materiale, toti craiovenii viseaza la câteva zile de vacanta. Pensionarii, in ciuda resurselor financiare reduse, se pare ca se numara printre cei care tin cu tot dinadinsul sa mearga câteva zile in statiuni balneo-climaterice, recomandate de medici, având si marele avantaj de a primi bilete prin Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj la pret subventionat, in functie de venitul lunar. Aproximativ 10.000 de pensionari doljeni, cu 7.000 mai putini fata de anii trecuti, au sansa sa beneficieze de 18 zile in statiuni cu baza de tratament din tara. Pentru Marian Gheorghiu, de 70 de ani, din Craiova, sa mearga anual in statiune a devenit un obicei. Nu aloca multi bani acestor zile petrecute departe de casa, nici nu isi permite acest lucru dintr-o pensie de patru milioane de lei: „Preferam sa mergem in zona Olanesti-Caciulata, unde ne-am facut deja prieteni. Nu stam la vile sau hoteluri, ci ne cazam in casele localnicilor, platind astfel mult mai putin decât am da in mod normal. Ii rugam pe cei la care ne cazam sa ne puna si bucataria la dispozitie, pentru a ne putea gati câte ceva, economisind astfel multi bani“.


„As prefera sa investesc in educatia copilului“


Tinerii craioveni nici nu indraznesc sa se gândeasca la sejururi. Pentru toti, lipsa banilor este „acuta“, dupa cum marturisesc. „In situatia mea sunt majoritatea cunostintelor mele. Desi exista oferte tentante, in special pentru strainatate, noi nu ne putem permite. Noi suferim de lipsa acuta de bani. Avem salarii mici, avem copii, iar un sejur de numai sapte zile ne-ar creste extrem de mult cheltuielile. Cunosc cazuri de familii care au facut imprumuturi pentru a pleca in concediu. Insa, daca ar fi sa fac imprumut, as prefera sa investesc in educatia copilului, platindu-i câteva cursuri de engleza organizate pe timpul vacantei… Probabil ca vom sta in Craiova, ne vom odihni, vom merge la strand si cam atât…“, a spus Marius Toader, din Craiova.


Viceprimarul Iordache spune „pas“ unui sejur la Roma


In timp ce unii din reprezentantii institutiilor importante din Craiova sau oficialitati ale judetului Dolj si-au epuizat deja zilele de vacanta, altii asteapta cu nerabdare concediul pentru rezolvarea treburilor personale sau a problemelor de serviciu.


Viceprimarul Sorin Iordache asteapta cu nerabdare concediul, insa nu pentru a pleca intr-o zona turistica, ci pentru a-si rezolva problemele „gospodaresti“: „Anul asta imi voi petrece concediul acasa. Ca prioritate pentru mine este repararea acoperisului casei, care presupune o investitie importanta si care nu se poate realiza in câteva zile. Din pacate, nu vom mai avea timp sa plecam in concediu. Atât eu, cât si sotia si fiicele mele preferam Roma ca destinatie de vacanta“, a spus viceprimarul Craiovei.


Cezar Avram, directorul Institutului de Cercetari Socio-Umane „C.S. Nicolaescu-Plopsor“ din Craiova, nu si-a mai dus sotia in concediu de aproape 25 de ani, fiind retinut si in acest an de nenumaratele proiecte in care institutia este implicata.


Nicolaie Giurgiteanu, subprefect de Dolj, isi amâna concediul pentru sfârsitul lunii august, fiind momentan prins in organizarea celui mai important eveniment din viata lui: „Nu m-am gândit deocamdata la o destinatie precisa pentru concediu, dar cu siguranta va fi intr-una dintre statiunile de la noi din tara. Acum am de facut ceva mult mai important pentru mine si familie, nunta fiului meu, care va avea loc peste câteva saptamâni, si la care trebuie sa particip din punct de vedere financiar, si sa ma ocup de organizare impreuna cu nora si fiul meu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS