20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLeo din Strehaia a scapat de puscarie

Leo din Strehaia a scapat de puscarie

Dupa sapte ani in care a fost judecat pentru tepe de miliarde, „Printul tiganilor“ s-a ales doar cu o pedeapsa cu suspendare, pentru ca Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj a… uitat sa faca apel.


Un scandal imens ameninta sa se abata asupra Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, dupa gafa (aparent) inexplicabila pe care au facut-o procurorii de aici, care au… uitat sa faca apel impotriva sentintei prin care Tribunalul Dolj ii achita pe doi dintre cei mai cunoscuti romi din Strehaia – Leo si Mitus.


Caracatita petrolului


Afacerile cu produse petroliere derulate de romii din Strehaia au intrat cu mult timp in urma in atentia Serviciului Român de Informatii, politiei si Garzii Financiare. La sesizarea acestora, procurorii din Ploiesti au intocmit si inaintat instantelor de judecata, inca din 1999, un rechizitoriu ce putea concura oricând cu scenariul unui film despre Mafia italiana, adunând peste 10.000 de file, in cele aproape 30 de volume. Falsul si uzul de fals, inselaciunea, evaziunea fiscala, nimic nu lipsea din acea increngatura oneroasa, printre ai carei protagonisti apareau „Leo“, sau „Printul tiganilor“, cum mai este cunoscut Ion-Stelica Mihai, sponsorul de odinioara al vestitilor manelisti Adrian Copilul Minune (actualmente Adi de Vito) si Carmen Serban, precum si „Mitus“, porecla sub care este cunoscut Ion Mihai.


Acuzatiile procurorilor pot fi reduse la achizitionarea unor produse petroliere de genul combustibilului tip M, benzinei Avio (folosita pentru motoarele cu piston ale avioanelor) sau benzinei de extractie, ce au fost revândute ca motorina sau benzina Premium II. De fapt, costul de productie al benzinei Premium II si motorinei este mai mic decât cel al produselor mentionate anterior, dar pretul de vânzare este mai mare, incluzând accizele si taxa de drum, de unde si profitul ilicit al traficantilor, care se considera ca ar fi masluit actele, schimbând din condei calitatea produselor comercializate. Plata se facea in numerar, invariabil, facând astfel imposibil de urmarit circuitul banilor.


Când infractor, când cetatean onorabil


Parchetul a considerat ca Leo a facut o gaura in bugetul statului de peste 7,28 miliarde de lei, prin masinatiuni financiare si inselaciune, insa Tribunalul Prahova l-a scos basma curata, achitându-l pentru „inexistenta faptelor“.


Apelul introdus de procurori a avut o soarta ciudata. Initial aflata pe rolul Curtii de Apel Ploiesti, cauza a fost stramutata, la solicitarea inculpatilor, intâi la Curtea de Apel Cluj, apoi la Curtea de Apel Craiova, in urma unor decizii ale Curtii Supreme de Justitie.


Pronuntându-se asupra cauzei, Curtea de Apel Craiova a dispus, in 2001, casarea sentintei date de prima instanta si rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Dolj, considerând vadit netemeinica si nelegala achitarea lui Leo si a lui Mitus.


Pe 19 iunie 2002, judecatorul Ion Badea de la Tribunalul Dolj s-a pronuntat in sensul nevinovatiei lui Leo si Mitus, dosarul ajungând din nou – in urma apelului formulat de procurori – la Curtea de Apel. Aceasta din urma instanta a infirmat sentinta tribunalului, hotarând pe 7 aprilie 2003 ca atât Leo, cât si Mitus se fac totusi vinovati de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si evaziune fiscala, fiecare dintre ei primind patru ani de inchisoare. Recursurile formulate de Leo si Mitus au fost respinse ca nefondate de Curtea Suprema de Justitie pe 22 aprilie 2004.


Revizuire cu noroc


Si totusi, Leo si Mitus n-au ajuns la puscarie. Au formulat o cerere de revizuire la Tribunalul Dolj, unde din nou li s-a dat câstig de cauza. In dosarul 4702/P/2004, judecatorul Laurentiu Anghel a dispus, pe 8 noiembrie 2004, admiterea cererii de revizuire si continuarea judecarii pe fond a cauzei. Dupa o noua expertiza si reaudierea martorilor, instanta a dat verdictul luna trecuta. Leo si Mitus au fost achitati pentru acuzatia cea mai grava – inselaciunea -, iar pentru celelalte acuzatii li s-a aplicat o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare.


In mod normal, Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj ar fi trebuit sa discute in sedinta saptamânala solutia data de instanta si, daca s-ar fi considerat ca hotarârea este nelegala sau netemeinica, sa inainteze apel in termen de zece zile de la pronuntare. Nu s-a intâmplat insa asa. Procurorul n-a prezentat solutia spre analizare in sedinta, pentru a fi dezbatuta impreuna cu colegii si a se hotari daca trebuie sau nu sa fie atacata cu apel. In plus, ar fi trebuit solicitat un punct de vedere Parchetului din Ploiesti, care a intocmit rechizitoriul, dar procurorul n-a facut nici asta.


A intrat câteva zile in concediu medical, iar termenul s-a scurs. Hotarârea, fie ea buna sau rea, a ramas definitiva in ce-i priveste pe Leo si Mitus.


Gafa sau omisiune cu buna stiinta


Orice supozitii cu privire la procurorul de sedinta Magda Vadeanu, care trebuia sa inainteze eventualul apel, sau cu privire la Gheorghe Stoian, prim-procurorul Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj (care vine din functia de prim-procuror la Strehaia), ar ramâne doar afirmatii fara acoperire, in lipsa unor probe care sa dovedeasca o eventuala favorizare a afaceristilor din Strehaia. Ramâne in sarcina Consiliului Superior al Magistraturii sa stabileasca adevarul si sa aplice eventualele sanctiuni.


Nevinovati


Pe baza hotarârii Tribunalului Dolj, ramasa definitiva si irevocabila, Leo si Mitus au fost achitati pentru infractiunea de inselaciune. Totodata, a fost inlaturata masura confiscarii speciale a sumelor de 7.284.944.788 de lei de la Leo, respectiv 6.763.865.933 de lei de la Mitus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU