17.9 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisarul Dutu, acuzat de delapidare

Comisarul Dutu, acuzat de delapidare

Fostul adjunct al sefului Politiei Slatina a fost trimis in judecata pentru ca si-a insusit un cal si o caruta, aflate in custodia politiei. Acesta este acuzat de procurori ca a sterpelit si a dus acasa inclusiv biroul sefului Politiei Economice.


Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova a dispus miercuri trimiterea in judecata a fostului adjunct al sefului Politiei Slatina, Constantin Dutu. Fostul comisar-sef, in prezent pensionar, a fost pus sub acuzare pentru distrugere de inscrisuri, instigare la marturie mincinoasa, dar si pentru doua infractiuni de delapidare, ce privesc insusirea unui cal si a unei carute aflate in custodia politiei, dar si a unui birou pe care il avea pe inventar chiar seful Politiei Economice.


Caruta cu girofar


Povestea calului si carutei furate de comisarul Dutu, istorie pe care procurorul Ion Vinatoriu a reusit sa o desluseasca, incepe in noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2003, când mai multi politisti si gardieni publici au incercat sa puna mâna pe un grup de romi care furasera niste cabluri electrice de cupru. N-au prins hotii, dar s-au ales cu calul si caruta pe care acestia le parasisera la locul faptei. Asa ca agentii Ion Stochita si Daniel Musat le-au luat si le-au dus in curtea Politiei municipiului Slatina, apoi au dat fuga sa-i raporteze comisarului-sef Constantin Dutu, adjunctul sefului Politiei Slatina. Dupa cum reiese din rechizitoriul procurorilor, comisarul Dutu, in loc sa dispuna predarea bunurilor la camera de corpuri delicte, le-a ordonat agentilor sa doseasca procesul-verbal de constatare si sa nu inregistreze fapta, presimtind ca proprietarul calului si carutei n-o sa se prezinte la politie ca sa spuna ca sunt ale lui. Pe 11 noiembrie 2003, calul a fost predat fara nici un document de insotire la gospodaria anexa a pompierilor din Olt, unde a stat pâna pe 16 ianuarie 2004, când cei doi agenti l-au adus inapoi in curtea politiei. De acolo, inhamat la cea mai buna caruta din cele abandonate de-a lungul vremii de hoti, a fost dus – tot fara forme legale – la ferma agricola „Oerie“ patronata de Teiu Paunescu, din comuna Brebeni, judetul Olt, tot din dispozitia comisarului-sef Dutu, in urma unei discutii a acestuia cu Mihai Olteanu, directorul Hergheliei Slatina, vecinul de apartament. Atelajul, condus de un ingrijitor al fermei, a fost insotit si protejat de un echipaj de politie, care i-a asigurat libera trecere pâna la iesirea din municipiu.


„Calul Dutu“


Calul a stat la ferma „Oerie“ vreo trei luni, timp in care Dutu a trecut mereu sa-l vada. I-a cumparat un lant, gâtar, potcoave, capastru si caiele, ba i-a si cinstit pe ingrijitori, atentionându-i sa aiba grija de animal. Ingrijitorii chiar au crezut ca este calul comisarului, tocmai de aceea i-au si pus numele „Dutu“.


Pe la inceputul lunii aprilie 2004, comisarul-sef Dutu a spus familiei sale din comuna Maruntei ca a achizitionat un cal si o caruta, pentru nevoile gospodariei parintesti. Câteva zile mai târziu, calul si atelajul au fost luate de la ferma de fratele politistului si duse la casa parinteasca din Maruntei. Rudele apropiate ale lui Dutu au folosit calul cam un an si jumatate, pâna prin septembrie-octombrie 2005, când adjunctul sefului Politiei Slatina, stiind ca este anchetat in aceasta privinta de procurorii Parchetului Curtii de Apel Craiova, a incercat sa scape de animal. In perioada 21 octombrie-7 noiembrie 2005, calul a fost ascuns la o ferma din Brebeni patronata de Minel Augustin Nicolae. Suspectând ca animalul sufera de o boala contagioasa, patronul l-a chemat la un moment dat pe politist sa-si ia calul.


Hrana pentru lei


Nestiind ce sa faca, Constantin Dutu a incercat sa ia legatura pe 7 noiembrie 2005 atât cu comisarul-sef Ion Voicu, adjunctul sefului IPJ Dolj, cât si cu comisarul Gheorghe Bratu, aflat pe atunci la comanda Politiei Slatina, pentru a-i convinge sa primeasca animalul in ograda politiei. Numai ca politistii, care stiau de ancheta privind calul lui Dutu, l-au refuzat.


Disperat, Dutu – care deja iesise la pensie – l-a contactat pe Adrian Varia, seful Gradinii Zoologice Slatina, cu care s-a inteles sa doneze calul pentru a fi sacrificat si folosit drept hrana pentru lei. Pe 16 noiembrie 2005, calul a fost predat Gradinii Zoologice. N-a apucat sa fie mâncat de lei, intrucât a doua zi a fost salvat de anchetatori, fiind pus sub sechestru. Caruta si hamurile pe care comisarul-sef si le insusise au fost si ele identificate si sechestrate de procurori, dar la ferma din Brebeni.


In fata anchetatorilor, fostul comisar-sef a negat la inceput faptele. Dându-si seama ca nu face decât sa-si agraveze situatia, date fiind probele evidente impotriva sa, Dutu a dat in scris in fata procurorului, pe 27 aprilie 2006, urmatoarea declaratie: „Recunosc ca am luat aceste bunuri, calul si caruta, si le-am folosit pentru interesele familiei noastre in perioada aprilie 2004-noiembrie 2005“.


Biroul subalternului


Dosarul penal al lui Dutu vizeaza si o alta fapta: delapidarea unui birou. In anul 2003, ofiterul de politie Marian Visoiu, care detinea functia de sef al Biroului Politiei Economice Slatina, si-a procurat un birou mai practic, pe care l-a adus la serviciu, inlocuindu-l pe cel avut pe inventar. Biroul cel vechi l-a scos pe culoar, unde insa n-a ramas prea mult. Dupa cum au stabilit anchetatorii, in toamna anului 2003, intr-o seara, comisarul-sef Constantin Dutu l-a chemat la el pe agentul Virgil Sfârloaga, caruia i-a ordonat sa incarce intr-o masina de politie biroul pe care il folosise Visoiu. Zis si facut. Biroul a fost urcat in Volkswagenul Transporter cu numarul OT-99-POL, fiind transportat la locuinta lui Dutu din comuna Slatioara, judetul Olt.


A doua zi, Visoiu a observat disparitia biroului pe care il avea pe inventar si s-a plâns sefilor. Comisarul-sef Dutu i-a raspuns ca nu stie ce s-a intâmplat.


Dupa ce s-a pensionat, insa, aflând ca agentul Sfârloaga daduse totul in vileag in fata procurorilor, Dutu s-a grabit sa restituie politiei biroul.


Instigare la minciuna


Constient de acuzatiile grave formulate impotriva, Dutu – sustin procurorii – a incercat sa-i determine la marturie mincinoasa pe politistii care-l puteau da in vileag. Anchetatorii au retinut in sarcina fostului adjunct al sefului Politiei Slatina si instigarea la infractiunea de marturie mincinoasa.


Conform rechizitoriului, agentii Ion Stochita si Daniel Musat au fost invatati de Dutu sa declare in fals ca ei ar fi vinovati de disparitia calului si carutei din ograda politiei, seful lor asigurându-i ca a aranjat totul si o sa scape. Asa s-a si intâmplat la un control al Inspectoratului General al Politiei Române, in urma caruia Dutu a scapat basma curata. Al doilea control a scos insa la iveala faptele fostului cadru de conducere al Politiei Slatina, fapte confirmate si de ancheta procurorilor Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Craiova.


Dosar la DNA


Constantin Dutu mai are un dosar penal la Directia Nationala Anticoruptie, privind savârsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta. Fostul comisar-sef este cercetat pentru ca, in calitatea sa de adjunct al sefului Politiei Slatina, a pretins si primit un teren in comuna Slatioara – Olt, pe care si-a construit o casa, de la Marin Adrian Fulga, care era cercetat pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa. Dutu ar fi primit fara bani material lemnos pentru casa de la comerciantii din târgul saptamânal, iar lemnele ar fi fost transportate cu masina politiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS