14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubcomisarul Danut Voicu, nevinovat

Subcomisarul Danut Voicu, nevinovat

Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Craiova a dispus scoaterea de sub urmarire penala a sefului Biroului pentru Straini Dolj, dupa ce medicii legisti au concluzionat ca politistul avea la momentul accidentului o alcoolemie de doar… 0,70 la mie.


Dosarul penal cu care se alesese subcomisarul Danut Voicu, seful Biroului pentru Straini Dolj din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, s-a incheiat cu o adevarata lovitura de teatru. Prins beat la volan dupa ce tamponase o masina parcata pe trotuar, alergat de politisti pe holurile spitalului in timp ce incerca sa dispara, Voicu a ramas insa de pe urma dosarului penal doar cu permisul suspendat si o amenda de…. un milion de lei.


Tamponare pe trotuar


Reamintim ca subcomisarul Danut Voicu, seful Biroului pentru Straini Dolj, a fost depistat conducând sub influenta alcoolului in seara zilei de 20 ianuarie, dupa ce a produs un accident rutier. Aflat la volanul autoturismului personal Volkswagen Passat, cu numarul de inmatriculare DJ-09-DAM, Voicu se deplasa in jurul orei 21.00 pe strada Bibescu din Craiova. In portiunea cu sens unic dintre Catedrala Madona Dudu si Ciuperca, ofiterul a pierdut controlul volanului si s-a urcat cu masina pe trotuar, in dreptul imobilului cu numarul 62. Passatul a izbit violent un Renault Kangoo, cu numarul de inmatriculare B-35-MBR, parcat pe trotuar. In urma impactului deosebit de puternic, Renaultul a fost proiectat intr-un gard de beton, la circa 15 metri distanta, iar masina subcomisarului s-a intors cu 180 de grade, oprindu-se in mijlocul strazii.


Alcoolemie de 1,85 la mie in sânge


Subcomisarul Danut Voicu s-a ales cu dosar penal in urma acestui eveniment rutier. Cauza a fost repartizata procurorului Gheorghe Covei, de la Parchetul Curtii de Apel Craiova, care, pe baza rezultatelor alcoolemiei, a dispus inceperea urmaririi penale impotriva subcomisarului.


Analiza probelor de sânge recoltate sefului Biroului pentru Straini Dolj a indicat ca politistul era beat turta. Voicu avea o alcoolemie de 1,85 la mie, conform primei probe de sânge recoltate la câteva minute dupa accident, respectiv 1,70 la mie la cea de-a doua proba de sânge, recoltata o ora mai târziu. Valorile alcoolemiei erau exact cele la care se asteptau politistii, având in vedere ca, pe baza etilotestului, i se stabilise o concentratie de alcool in aerul expirat de 0,93 la mie, or, se stie, valoarea data de etilotest este cam jumatate din alcoolemia reala, stabilita pe baza probelor de sânge.


Doar 0,70 la mie dupa calculul retroactiv


Dosarul a fost apoi trimis Institutului National de Medicina Legala (INML) „Mina Minovici“ din Bucuresti, pentru ca legistii sa faca un calcul retroactiv al alcoolemiei si sa stabileasca exact ce concentratie de alcool in sânge avea politistul la momentul producerii accidentului. Prin raportul de expertiza medico-legala nr. 772/I/A12/3653 din 19.04.2006, legistii au comunicat Parchetului ca, la ora producerii accidentului, Voicu avea o alcoolemie de doar… 0,70 la mie. Adica sub limita de 0,80 la mie de la care fapta constituie infractiune.


Pe baza acestui document al legistilor, procurorul Covei a dat unica solutie posibila. Prin rezolutia din 26 mai 2006, din dosarul nr. 16/P/2006, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a subcomisarului Danut Voicu, intrucât fapta sa nu constituie infractiune, ci doar contraventie. Spre surprinderea politistilor de la circulatie care il vazusera beat, ba chiar si alergasera dupa el pe culoarele Spitalului de Urgenta Craiova, in timp ce subcomisarul incerca sa scape cu fuga, Danut Voicu a scapat basma curata.


Un milion amenda


Singurele sanctiuni pe care le-a primit subcomisarul Danut Voicu au fost cele prevazute pentru contraventia conducerii unui autoturism pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta alcoolului. Este vorba despre suspendarea permisului de conducere si o amenda de 2.000.000 de lei, din care a platit in 48 de ore doar jumatate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII