17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn dosar al judecatoriei a disparut fara urma

Un dosar al judecatoriei a disparut fara urma

Politistii de la Sectia 1 au pierdut un dosar trimis de judecatorii craioveni pe 11 aprilie 2005. Dupa ce au avut nevoie de sase luni pentru a raspunde adresei judecatoriei, oamenii legii au uitat sa le dea inapoi si documentul. Intrebati de soarta acestuia, politistii au lamurit lucrurile: cel care s-a ocupat de acest caz a iesit la pensie, iar persoana care a raspuns cererii instantei este in concediu. Dupa intrebarile ziaristilor si telefoanele de la „judet“, toata Sectia 1 s-a mobilizat si cauta dosarul cu bucluc.


Pe 23 martie 2005, M.V., din Craiova, a depus o plingere penala pentru calomnie la Judecatoria Craiova. Datele de stare civila si domiciliul persoanei reclamate fiind necunoscute, instanta a inaintat pe 11 aprilie 2005, impreuna cu dosarul, o adresa catre Sectia 1 de Politie Craiova, pentru a le identifica. Numai ca politistilor de la Sectia 1 le-a luat nu mai putin de o jumatate de an ca sa gaseasca datele cerute de judecatori. Cu alte cuvinte, politistii au gasit intr-un timp „record“ adresa unui cetatean craiovean, pe care oricine o poate afla din cartea de telefon intr-o clipa. Poate ca datele necesare inceperii procesului penal nu ar fi ajuns nici astazi la instanta daca reclamantul nu ar fi intrebat, in stinga si in dreapta, de soarta plingerii. Astfel ca, pe 6 septembrie 2005, politistii Sectiei 1 si-au „amintit“ de cererea facuta in urma cu sase luni de judecatorie si s-au „deranjat“ sa trimita datele solicitate, numai ca au uitat sa ataseze „un act“ – dosarul primit de la instanta judecatoreasca, fara de care procesul penal nu poate incepe.


Vazind ca politistii nu au de gind sa le trimita actele inapoi, magistratii au revenit cu adresa nr. 2.729/29.09.2005, prin care cer actele „uitate“.


Uite adresa, nu e dosarul


Politistii de la Sectia 1 au primit ultima adresa de la judecatori prin care li se cerea dosarul dar… au pierdut-o. Nimeni din sectie nu poate sti pe unde s-a ratacit aceasta. Cert este ca, spun politistii, a ajuns la ei pe 3 octombrie 2005 si de atunci nu se mai stie de ea. Adresa ca adresa, dar dosarul? Angajatii Sectiei 1 au o mica problema in a afla ce s-a intimplat cu actele cerute de instanta. Politistul care s-a ocupat de aflarea datelor reclamatului a iesit la pensie, iar cel care a trimis raspunsul catre judecatorie este plecat in concediu. Intre timp, magistratii asteapta actele necesare inceperii procesului. Avind in vedere timpul trecut de la depunerea plingerii in instanta, oricare cetatean isi pune o intrebare: nu a fost cumva „ratacit“ intentionat dosarul de catre politisti, pentru a-l proteja pe reclamat? „Noi nu lucram pe afinitati aici, la sectie. Nici vorba de asa ceva. Probabil a fost o greseala si s-au ratacit acele acte“, a raspuns Jan Dobrescu, seful Sectiei 1.


Oamenii legii trebuia sa raspunda instantei in cel mult o luna


Elanul cu care s-au pus pe munca magistratii de la Judecatoria Craiova a fost taiat de „promptitudinea“ politistilor de la Sectia 1, care nu gasesc nici acum actele trimise de respectiva instanta. „Exista doua situatii in care instanta de judecata solicita politiei sa depisteze anumite date pentru completarea unui dosar in care actiunea a fost pusa in miscare la plingerea prelabila. Prima situatie este cind nu este cunoscuta persoana impotriva careia se indreapta plingerea, iar cea de-a doua cind persoana este cunoscuta, dar nu se stiu datele de stare civila si domiciliul. Legea nu prevede un termen anume, in care cei de la politie sa returneze raspunsul si actele inaintate. Normal ar fi ca lucrarile de acest gen sa fie efectuate in termenul general de 30 de zile“, a declarat judecatorul Aurel Ilie, de la Curtea de Apel Craiova. Magistratul mai spune ca termenul poate fi mai mare daca identitatea persoanei date in judecata nu se cunoaste, dar in cazul aflarii adresei celui reclamat timpul trebuie sa fie destul de scurt. Cele precizate de Aurel Ilie sint intarite si de magistratul Carmina Mitru, judecator la Judecatoria Craiova, care spune ca politistii au obligatia sa raspunda instantei intr-un termen cit mai scurt posibil.


„Politistul a dat dovada de neprofesionalism“


De partea cealalta, Georgel Enescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj, spune ca nu stie ce ar fi putut sa se intimple cu dosarul pierdut. „Sint doua moduri in care judecatorii ne cer ajutorul: fie opresc dosarul pe rol si ne cer doar datele de care au nevoie, fie trimit si dosarul care trebuie restituit o data cu datele cerute de ei. In cazul de fata nu stiu ce s-a intimplat. Daca persoana care s-a ocupat de aceasta lucrare a uitat sa trimita si dosarul a dat dovada de neprofesionalism“, a declarat seful IJP Dolj. Intre timp, personalul Sectiei 1 cauta prin toate cotloanele dosarul care le da atita bataie de cap. Mobilizarea este generala, fiind chemati din concediu toti cei care au avut legatura cu documentele ratacite. Numai politistul care s-a ocupat de lucrare, chiar daca a dat dovada de neprofesionalism, sta linistit. A iesit la pensie cu putin timp inainte sa inceapa circul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS