4 C
Craiova
joi, 7 decembrie, 2023
Știri de ultima orăRazboi UcrainaVladimir Putin l-a primit pe Recep Erdogan la Soci

Vladimir Putin l-a primit pe Recep Erdogan la Soci

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus luni omologului său turc, Tayyip Erdogan, că Moscova este deschisă la discuții cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră, transmite Reuters.

Rusia a ieșit din acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia. Rusia a susținut faptul că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că nu ajung suficiente cereale ucrainene în țările care au nevoie de ele.

Erdogan, care anterior a jucat un rol important în a-l convinge pe Putin să respecte acordul, dar și Națiunile Unite, încearcă să îl convingă pe Putin să revină la acord.

Vorbind în deschiderea întâlnirii lor din stațiunea Soci, de la Marea Neagră, Putin i-a spus lui Erdogan că speră că vor finaliza discuțiile privind un hub de gaze naturale în Turcia. A precizat că vor discuta, de asemenea, despre acordul privind cerealele.

„Știu că intenționați să ridicați problema acordului privind cerealele”, i-a spus Putin lui Erdogan. „Suntem deschiși la negocieri pe această chestiune”, a adăugat el.

Lumea așteaptă vești despre problema coridorului de cereale

Erdogan a spus că lumea așteaptă vești despre problema coridorului de cereale.

„Toată lumea așteaptă să vadă ce va ieși din întâlnirea noastră de astăzi. „Cred că mesajul de la conferința de presă de după întâlnire va fi un pas important pentru întreaga lume, în special pentru țările africane”, a spus el.

Acordul a avut ca obiect transportul cerealelor din Ucraina către piețele mondiale prin Marea Neagră și atenuarea unei crize alimentare globale despre care Organizația Națiunilor Unite a declarat că a fost agravată de invazia rusă în Ucraina.

Rusia și Ucraina sunt doi dintre principalii producători agricoli din lume și actori importanți pe piețele de grâu, orz, porumb, rapiță, ulei de rapiță, semințe de floarea-soarelui și ulei de floarea-soarelui.

Citeşte şi: Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni din septembrie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS