22.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaNationalIohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina

Iohannis: România nu va trimite combatanţi în Ucraina

România nu va trimite combatanţi în Ucraina“, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis. Despre achiziţiile pe Apărare, şeful statului a spus că, din păcate, nu avem bugetare multianuală.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă ia în calcul o trimitere de militari în Ucraina. ”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis. Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor să faci o achiziţie şi inflaţia care a stricat un pic socoteală, conform digi24.ro.

„Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta“

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziţionate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de aşa ceva şi poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulţi ani”, completat şeful statului, citat de News.ro.

”România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării“

Despre afirmaţia şefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, preşedintele a ţinut să precizeze că ”România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult”. ”Este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru a accelera exact în această zonă”, a precizat preşedintele.

Citește şi: Cutremur în România, în zona Vrancea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS