16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEveniment38 de arestări în Franța, România și Moldova pentru abuzuri asupra migranților

38 de arestări în Franța, România și Moldova pentru abuzuri asupra migranților

O anchetă efectuată de Poliția din Franța în colaborare cu colegi din România și Republica Moldova, susținută de Europol și Eurojust, a dus la destructurarea unui grup de criminalitate organizată. Gruparea a fost implicată în contrabandă cu migranți, trafic de persoane pentru exploatarea forței de muncă, fraudă de documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani. Grupul infracțional era condus de un român.     

Raiduri simultane au avut loc în Franța, România și Republica Moldova:

  • 51 de locații căutate (17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova)
  • 38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova)
  • Sechestrele includ: 19 autovehicule, inclusiv 15 mașini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100.000 de euro în numerar, 11 conturi bancare înghețate.

40 de cetățeni moldoveni au fost exploatați

Potrivit Europol, ancheta privind rețeaua criminală a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți. Aceștia erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești falsificate. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a făcut contrabandă de carne vie cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni, care erau exploatați în activitatea de construcții din Franța. Rețeaua criminală le-a dat migranților cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrând în același timp pașapoartele reale drept garanție.

Profiturile ilegale au fost estimate la aproape 14 milioane de euro

Majoritatea indivizilor traficați aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi. Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în această schemă infracțională. Activitatea a fost extrem de profitabilă, profiturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au ”spălat” activele infracționale prin intermediul a opt companii de tip shell, majoritatea cu sediul în Franța.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS