9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentDosarul cumpărării justiţiei din Craiova, la rejudecare

Dosarul cumpărării justiţiei din Craiova, la rejudecare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus rejudecarea dosarului în care şase inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiuni de corupţie. Soluţia de achitare a fost pronunţată de Tribunalul Dolj la sfârşitul anului trecut. Inculpaţii au fost acuzaţi că, în decembrie 2008, în schimbul sumei de 60.000 de euro, ar fi cumpărat eliberarea din arest a unui timişorean judecat la Craiova într-un dosar de ucidere din culpă.

Acest dosar a fost intrumentat de procurorii DNA din Craiova. Aceştia din urmă au dispus, în martie 2016, trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Cei şase inculpaţi au fost acuzaţi de trafic de influență, cumpărare de influenţă, respectiv complicitate la trafic de influență.

Ancheta procurorilor anticorupție a arătat că prietena timişoreanului judecat pentru ucidere din culpă a plătit 60.000 de euro. În schimbul banilor ar fi reuşit eliberarea inculpatului din arest.

„În cursul lunii decembrie 2008, inculpatul R.G. a pretins de la P.I., direct și prin intermediul inculpaților H.B., S.M., cât și prin intermediul inculpatului H.A.C., dar și prin intermediul altor persoane rămase neidentificate, suma de 50.000 de euro, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Craiova şi a celor din cadrul Tribunalului Dolj şi contra sumei de 35.000 de euro din totalul solicitat, să-i determine pe aceştia ca, la următorul termen, să dispună punerea în libertate a lui (…)“, au reţinut procurorii DNA.

Bani pentru eliberarea unui inculpat din arest

Anchetatorii au mai explicat că doi inculpaţi din dosar au cerut încă 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii din Craiova.

„În același context, inculpații H.B. și S.M. au adăugat la suma de 50.000 euro valoarea de 10.000 euro, pe care au pretins-o pentru ei, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului H.A.C, de la aceeași inculpată, în considerarea influenței pe care o aveau asupra lui R.G. și implicit asupra magistraților respectivi”, au mai susţinut anchetatorii.

Ultimul inculpat din acest dosar a fost acuzat că „l-a ajutat moral pe R.G. la săvârşirea faptei”, dar şi că „s-a oferit să fie depozitarul sumei de bani în ziua termenului de judecată”.
Timişoreanul judecat pentru ucidere din culpă a fost eliberat din arest pe 13 decembrie 2008, printr-o hotărârea a Tribunalului Dolj.

Acuzaţii la adresa magistraţilor doljeni

De altfel, la acea vreme, mama tânărului ucis de timişoreanul judecat la Craiova a susţinut că acesta a reuşit să cumpere justiţia din Bănie.
„Consider că este un afront şi o jignire aduse opiniei publice, nouă, dar şi presei. Acum este clar că au venit la Craiova ca să cumpere judecătorii şi au reuşit să îl elibereze, motivând că nu constituie pericol public. Probabil că a fost un cadou pentru ziua lui de naştere (inculpatul a împlinit pe 12 decembrie 33 de ani – n.r.). Mă întreb ce au sărbătorit de ziua lui, faptul că a omorât un om, că a distrus o familie?“, a declarat atunci pentru GdS mama tânărului decedat.

Achitări în dosarul cumpărării justiţiei din Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 4 martie 2016. Instanţa de judecată s-a pronunţat pe 30 septembrie 2019. Judecătorii doljeni au constatat „nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică“. Mai departe, Tribunalul Dolj a dispus scoaterea din dosar a interceptărilor telefonice încuviinţate în cursul anului 2008 de… Tribunalul Dolj.
În final, toţi cei şase inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunile reţinute de anchetatori.
Instanţa a invocat prevederile art.16 lit. c din Codul de Procedură Penală (nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea).

Dosarul cumpărării justiţiei din Craiova se rejudecă

Procurorii anticorupţie au formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova în decembrie 2019.
Pe 8 septembrie, anul acesta, instanţa a admis apelul procurorilor DNA şi a dispus rejudecarea dosarului.
„Admite apelul. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS