16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentAchitări în dosarul cumpărării justiţiei din Craiova

Achitări în dosarul cumpărării justiţiei din Craiova

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, luni, să achite şase inculpaţi trimişi în judecată într-un dosar de corupţie. Inculpaţii au fost acuzaţi că, în decembrie 2008, în schimbul sumei de 60.000 de euro, ar fi cumpărat eliberarea din arest a lui Adrian Cocoană. Acesta din urmă era judecat la Craiova într-un dosar de ucidere din culpă. Înainte de a da soluţia de achitare, instanţa a eliminat din dosar convorbirile telefonice interceptate de anchetatori.

Procurorii DNA din Craiova dispuneau, în martie 2016, trimiterea în judecată a şase inculpaţi. Este vorba de Gigel Roșianu, Bogdan Hristea și Marian Sandu, acuzați de comiterea infracțiunii de trafic de influență. Alți doi inculpați, Roland Împușcătoiu și Ciprian Huc, au fost acuzați de complicitate la trafic de influență. Iasmina Popovici a fost deferită justiţiei pentru cumpărare de influență.
Ancheta procurorilor anticorupție a arătat că Iasmina Popovici, prietena de atunci a lui Adrian Cocoană, un timișorean judecat la Craiova pentru ucidere din culpă, a plătit suma de 60.000 de euro pentru a cumpăra eliberarea acestuia din arest.

„În cursul lunii decembrie 2008, inculpatul Roșianu Gigel a pretins de la Popovici Iasmina, direct și prin intermediul inculpaților Hristea Bogdan, zis Bogdă, Sandu Marian, zis Fibră, cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, dar și prin intermediul altor persoane rămase neidentificate, suma de 50.000 de euro, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra judecătorilor din cadrul Judecătoriei Craiova şi a celor din cadrul Tribunalului Dolj şi contra sumei de 35.000 de euro din totalul solicitat, să-i determine pe aceştia ca, la următorul termen, să dispună punerea în libertate a lui (…)“, au reţinut procurorii DNA.

Încă 10.000 de euro pentru doi inculpaţi

Anchetatorii au mai explicat că doi inculpaţi din dosar, Hristea şi Sandu, au cerut încă 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii din Craiova. „La rândul lor, inculpații Hristea Bogdan și Sandu Marian au adăugat la suma de 50.000 de euro valoarea de 10.000 de euro. Suma au pretins-o de la aceeași cumpărătoare de influență pentru ei, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Huc Alin Ciprian, pentru că prin influența pe care o aveau asupra lui Roșianu Gigel și, implicit, asupra magistraților din Craiova, îi puteau determina pe aceștia să dispună punerea în libertate a lui (…), ceea ce s-a şi întâmplat prin decizia penală nr. (…)13.12.2008“, au mai susţinut anchetatorii.

În schimb, Roland Împușcătoiu a fost acuzat că „l-a ajutat moral pe Roșianu Gigel la săvârşirea faptei“, după cum au mai reținut anchetatorii. Procurorii DNA nu au precizat şi la ce magistrat au ajuns banii.

Achitări în dosarul cumpărării justiţiei din Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 4 martie 2016. Instanţa de judecată s-a pronunţat luni, pe 30 septembrie. Judecătorii doljeni au constatat „nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică“. Mai departe, Tribunalul Dolj a dispus scoaterea din dosar a interceptărilor telefonice încuviinţate în cursul anului 2008 de… Tribunalul Dolj.

În final, toţi cei şase inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunile reţinute de anchetatori.
Instanţa a invocat prevederile art.16 lit. c din Codul de Procedură Penală(nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea).
Procurorii anticorupţie pot formula apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj la Curtea de Apel Craiova.

Adrian Cocoană, condamnat cu executare la Craiova

Timişoreanul Adrian Cocoană a fost acuzat că, în august 2008, a provocat un accident mortal. În timp ce conducea un Ferrari în Timișoara, a pierdut controlul direcției şi a lovit două persoane care circulau pe trotuar. În urma accidentului, unul dintre pietoni a murit, iar celălalt a fost rănit. Timişoreanul a fost arestat preventiv şi trimis în judecată, iar în noiembrie 2008, dosarul a fost strămutat la Judecătoria Craiova.
În noiembrie 2011, Cocoană a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Sentinţa definitivă a fost dată de Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS