11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrian Cocoană, eliberat de judecători

Adrian Cocoană, eliberat de judecători

Magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât sâmbătă ca şoferul care a accidentat mortal un tânăr pe trotuar, la Timişoara, să fie judecat în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi municipiul Timişoara.

Adrian Cocoană, medicul din Timişoara judecat la Craiova pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului, a primit la o zi după ce a împlinit 33 de ani un cadou mai puţin obişnuit. Acesta a fost eliberat din arest, sâmbătă, după ce judecătorii de la Tribunalul Dolj au admis recursul făcut de avocatul său împotriva încheierii Judecătoriei Craiova de pe 11 decembrie. Reamintim că accidentul în care a fost implicat Cocoană s-a produs pe 19 august, pe Calea Aradului din Timişoara. Acesta se afla la volanul unui Ferrari şi, după cum au stabilit poliţiştii atunci, s-a angajat într-o depăşire neregulamentară, nu s-a asigurat la revenirea pe bandă şi a acroşat un taxi, după care Ferrariul a fost proiectat pe trotuar, unde a lovit doi pietoni: Lucian Reja-Peter, de 28 de ani, şi prietena acestuia, Cristina Rohnean. Lucian a murit la scurt timp în urma rănilor suferite, iar prietena sa a fost rănită uşor. După accident, şoferul a abandonat maşina şi cele două victime şi a fugit, prezentându-se la poliţie după aproape 30 de ore.

 

Recurs admis

 

Prima înfăţişare în dosarul în care medicul Adrian Cocoană este acuzat de comiterea a trei infracţiuni, după ce, la începutul acestei luni a fost strămutat de la Timiş, a avut loc pe 11 decembrie la Judecătoria Craiova. Magistraţii au decis ca Adrian Iosif Cocoană să rămână în spatele gratiilor pentru încă 60 de zile, urmând să fie judecat în stare de arest preventiv. Soluţia dată de judecători a fost cu drept de recurs, pe care avocatul inculpatului Cocoană l-a formulat în aceeaşi zi, urmând ca această cale de atac să se judece la Tribunalul Dolj.

Recursul s-a judecat sâmbătă şi, conform informaţiilor postate pe pagina de internet a Tribunalului Dolj, a fost admis. Reprezentanţii Tribunalului Dolj au precizat că se „admite recursul inculpatului Cocoană Iosif Adrian împotriva încheierii din data de 11 decembrie, pronunţată de Judecătoria Craiova în dosarul nr. 15808/325/2008“. Judecătorii doljeni au înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura obligării de a nu părăsi municipiul Timişoara, cu excepţia deplasării la termenele de judecată la instanţele din Craiova. Cocoană este obligat să se prezinte la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată de câte ori este chemat, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, să nu îşi schimbe locuinţa fără acordul organului judiciar care a încuviinţat măsura, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici un fel de arme. De asemenea, a fost dispusă punerea de îndată în libertate a inculpatului. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Dolj este definitivă.

 

Acuze grave pentru magistraţii doljeni

 

Decizia judecătorilor doljeni a fost o adevărată lovitură pentru Aurelia Grămescu, mama lui Lucian Reja-Peter. „Consider că este un afront şi o jignire aduse opiniei publice, nouă, dar şi presei. Acum este clar că au venit la Craiova ca să cumpere judecătorii şi au reuşit să îl elibereze, motivând că nu constituie pericol public. Probabil că a fost un cadou pentru ziua lui de naştere (Cocoană a împlinit pe 12 decembrie 33 de ani – n.r.). Mă întreb ce au sărbătorit de ziua lui, faptul că a omorât un om, că a distrus o familie?“, a spus Aurelia Grămescu.

Avocatul familiei tânărului accidentat mortal pe un trotuar din Timişoara, în luna august, de către şoferul unui autoturism Ferrari, a anunţat că va sesiza CSM şi DNA după ce Tribunalul Dolj a decis ca autorul accidentului, Adrian Cocoană, să fie judecat în stare de libertate.

„E un eveniment care se poate întâmpla doar la Tribunalul Dolj. Recursul pentru punerea în libertate trebuia să se judece luni. Justiţia doljeană nu are nici o legătură cu dreptatea. Aceşti magistraţi au încălcat legea şi voi sesiza CSM şi DNA“, a declarat avocatul familiei Reja, Florin Kovacs, adăugând că este o premieră ca o persoană care este în arest preventiv să fie prezentată instanţei, pentru recurs, în weekend.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 22 ianuarie 2009.

Strămutare

Procesul în care Cocoană este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi fugă de la locul accidentului a fost strămutat la începutul acestei luni la Craiova, la cererea lui Cocoană. Apărătorii acestuia au invocat o incompatibilitate în judecarea dosarului, Cristina Rohnean, parte civilă în proces, fiind sora vicepreşedintei Tribunalului Timiş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII