17.8 C
Craiova
luni, 17 mai, 2021
Știri de ultima oră Eveniment Reuşesc autorităţile să „stârpească“ arderea deşeurilor din 1 Mai?

Reuşesc autorităţile să „stârpească“ arderea deşeurilor din 1 Mai?

-

Un cititor GdS a sesizat faptul că lucrurile nu s-au schimbat prea mult în cartierul craiovean 1 Mai. Vechea „ocupaţie“ a unor persoane care ard cauciucuri, cabluri şi alte deşeuri pare că nu poate fi stârpită. În continuare, în cartierul 1 Mai aerul devine irespirabil după lăsarea serii. În unele zile, mirosul înecăcios de fum ajunge până în centrul Craiovei. La sfârşitul lunii iunie, autorităţile au făcut controale în cartierele 1 Mai şi Popoveni, ocazie cu care au fost date mai multe amenzi. Poliţia Locală Craiova spune că face periodic acţiuni pentru sancţionarea persoanelor care ard ilegal deşeuri. Vor reuşi autorităţile să pună punct acestei situaţii?

Disperarea locuitorilor din cartierele 1 Mai şi Popoveni este departe de a lua sfârşit. Asta pentru că persoane de etnie romă, care se ocupă cu dezmembrarea autovehiculelor, ard în continuare cabluri sau anvelope pentru a recupera metalul.
Un cititor GdS susţine că situaţia nu s-a schimbat. Din contră!
„Mai mulți locatari care stau lângă noi dau foc, la ce dau nu știu, dar nu mai putem să respirăm. Avem copii mici şi nu putem respira nici în casă, nici afară. Poliția ne închide telefonul în nas. Am şi filmat ca să le arăt și tot degeaba, nu fac nimic“, a susţinut cititorul GdS. Acesta din urmă a mai explicat că este vorba de Poliţia Locală Craiova.

Amenzi de la Poliţia Locală

Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova au precizat că au atribuţii limitate în combaterea acestui fenomen. Mai exact, Poliţia Locală poate aplica sancţiuni doar în baza HCL 319/2009.
Potrivit acestei hotărâri de Consiliu Local, prelucrarea sau depozitarea unor materiale care emană mirosuri repingătoare sau fum se sancţionează cu amendă între 400-800 lei. Asta în cazul persoanelor fizice. în cazul persoanelor juridice, amenda este cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
Din ianuarie şi până în prezent, poliţiştii locali au aplicat 69 de sancţiuni de acest fel.

„În perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, Poliția Locală a Municipiului Craiova a desfăşurat 23 de acţiuni în vederea identificării persoanelor care întreprind activități ilegale de dezmembrări auto şi colectare a deşeurilor metalice, ardere de deşeuri, bunuri sau alte materiale, pe proprietatea municipiului Craiova sau pe proprietăţile persoanelor fizice/juridice situate pe raza municipiului Craiova. În urma acțiunilor desfășurate, au fost constatate 69 de abateri la legislaţia în vigoare, unde au fost aplicate sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile HCL 319/2009, în valoare totală de 36.600 lei“, au explicat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Acţiuni în cartierele 1 Mai şi Popoveni

Poliția Locală mai susţine că va continua acţiunile „împotriva persoanelor care desfăşoară activități ilegale de dezmembrări auto şi de ardere deşeuri toxice“. De altfel, Poliţia Locală este implicată într-o serie de controale în cartierele 1 Mai şi Popoveni. Şi asta în baza unui ordin emis de prefectul judeţului Dolj la sfârşitul lunii iunie. La verificări participă poliţişti, jandarmi şi pompieri doljeni, sub coordonarea Gărzii de Mediu. Tot la sfârşitul lunii iunie, autorităţile au descins în cele două cartiere craiovene.

Amenzi şi de la Garda de Mediu Dolj

Potrivit Gărzii de Mediu Dolj, în două zile au fost identificate şase persoane fizice care dezmembrau autovehicule sau incinerau deşeuri. Verificările au fost făcute în zilele de 23 şi 25 iunie, în cartierele 1 Mai şi Popoveni.

Reuşesc autorităţile să „stârpească“ arderea deşeurilor din 1 Mai?


„Au fost indentificate şase persoane fizice care desfăşurau activităţi de dezmembrări auto, incinerări de materiale pentru a obţine componenta metalică şi colectări deşeuri feroase, fără a deţine acte de reglementare. Faţă de aceste contravenţii la legislaţia de mediu, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat amenzi în valoare de 19.000 lei şi au dispus ca măsură corectivă, de la data controlului, încetarea acestor activităţi până la obţinerea autorizaţiilor de mediu“, au transmis reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj.

Reuşesc autorităţile să „stârpească“ arderea deşeurilor din 1 Mai?

Mai trebuie spus că, în ultimi ani, GdS a prezentat în mai multe rânduri această situaţie. De fiecare dată, autorităţile au explicat că fac comisii, acţiuni şi dau amenzi. Rămâne de văzut dacă ultimele amenzi aplicate de autorităţie vor scăpa craiovenii de fumul gros, provenit din arderea deşeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Programul ”Litoralul pentru Toți” începe pe 21 mai

Românii pot petrece un sejur pe litoralul românesc cu...

ȘTIRI GdS

Programul ”Litoralul pentru Toți” începe pe 21 mai

Românii pot petrece un sejur pe litoralul românesc cu tarife pornind de la 40 de lei pe noapte, prin programul ”Litoralul pentru Toţi”, care...

Mediaș: Daune de mii de euro pentru o fetiță...

Primăria din Mediaş trebuie să plătească daune morale în valoare de 12.000 de euro unei fetiţe de 10 ani, care în urmă cu aproape...

Vaccinul Pfizer poate fi stocat 31 de zile în...

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat luni extinderea la 31 de zile a perioadei de stocare la temperatura frigiderului pentru vaccinul anti-COVID-19 produs...

Olt: În 112 localități incidența este mai mică sau...

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Olt a adoptat o Hotărâre privind stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea...

Aproape 35.000 de persoane s-au imunizat cu prima doză...

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat luni că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate în...

Gorj: Mihai Prunariu a demisionat de la conducerea Pro...

Mihai Prunariu, președintele Pro România Gorj, a demisionat din funcție și din partid. Demisia are în vedere motive personale. Mihai Prunariu va renunța și...