14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFumul curge, autorităţile dorm

Fumul curge, autorităţile dorm

Vechea problemă a localnicilor de pe bulevardul Râului care ard cauciucuri, plastic şi alte deşeuri ce emană fum şi miros neplăcut este departe de a-şi găsi o rezolvare. În ciuda disperării locuitorilor din cartierele 1 Mai şi Popoveni, cetăţenii de etnie romă dezmembrează în continuare autovehicule, iar resturile sunt arse.

Seară de seară, focurile ard în curţi, iar fumul acoperă toată zona. Toate plângerile, toate sesizările făcute de craioveni către autorităţile locale şi nu numai au rămas fără rezultat. Cele câteva amenzi date de Garda de Mediu Dolj nu au avut nici un efect. Autorităţile pur şi simplu dorm. Ce s-a schimbat? Dezmembrarea autovehiculelor şi arderea deşeurilor s-a mutat de pe domeniul public pe cel privat, şi atât.

Maşini dezmembrate/foto arhivă


Există o problemă arhicunoscută, respectiv „topitoriile de deşeuri” ale cetăţenilor romi de pe strada Râului, mai exact cei care locuiesc în apropierea cartierului Popoveni.
Aceşti cetăţeni seară de seară ard diverse materiale în curţile imobilelor, iar un fum dens şi puternic cuprinde tot cartierul 1 Mai. Abia se poate respira, nu mai zic de aerisit sau lăsat haine la uscat, spune craioveanul Marius Iordache.


Fumul a ajuns la nasul autorităţilor?



Craioveanul spune cu indignare că această poluare a depăşit graniţa zonei respective. Este o situaţie similară cu cea a mirosului emanat de la Groapa de gunoi de la Mofleni, când tot oraşul era sufocat de miros. Aşa se întâmplă şi cu fumul emanat de cauciucurile, cablurile şi plasticele care rezultă din dezmembrările maşinilor şi apoi sunt arse.

Fumul face aerul irespirabil


Într-o seară, zilele trecute, când am mers în centrul oraşului, la o plimbare, mirosul de fum se simţea chiar de acolo. Atunci am simţit o indignare de nedescris şi mi-am pus o întrebare: oare pentru o mână de “stimaţi cetăţeni“ trebuie să îndure toţi cetăţenii din acest oraş? Oare nu există nicio instituţie care să constate asta? Oare chiar nu putem să luăm atitudine? Oare domnul primar, dacă se plimbă prin oraşul ăsta, nu simte mirosul?

Oare Garda de Mediu este instituţie sau doar îşi mimează rolul? Am facut nenumărate sesizări la Garda de Mediu, la Poliţia Locală, la Prefectura Dolj, şi ca rezolvare am primit doar nişte răspunsuri. Pentru această problemă indicată de mine nu este nevoie de mari verificări. Seară de seară poţi să constaţi fumul dens şi irespirabil şi locul de unde provine. Noaptea nu mai veghează nimeni la buna convieţuire socială?,

întreabă craioveanul Marius Iordache.

Dezmembrări


Vine Garda…?


Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că nu au stat cu mâinile în sân. Numai că, susţin ei, nu pot veni de hac acestui „fenomen“ singuri.

Am mers de curând în acea zonă. Am fost sunat de cetăţeni şi am fost seara la faţa locului. Este un dezastru acolo. Nu am găsit foc, dar am găsit un autovehicul de mare tonaj pe care cetăţeni de etnie romă îl dezmembrau. I-am amendat. Acum, recent, am primit altă sesizare. Trebuie o acţiune amplă, care să dea rezultat. Trebuie să se implice autorităţile locale, forţele de ordine, în speţă Poliţia Locală, Poliţia Naţională, Jandarmeria. Aici este o problemă, că ei s-au mutat de pe domeniul public pe cel privat.

Ce să fac, să mă uit peste gard? În plus, eu am statut de funcţionar public şi un program fix. Eu sunt comisar, sunt consemnat şi pot să merg şi noaptea, dar nu de unul singur. În schimb, organele de ordine au şi serviciu de noapte. Ei pot să meargă şi noaptea în zonă, pot să-mi facă mie dovada că au descoperit astfel de focuri şi pot acţiona. Primăria, la rândul ei, trebuie să ştie tot ce mişcă în oraşul acesta şi să facă un plan de acţiune, ca să avem rezultate. Ei ard acolo cauciucuri, cabluri, plastic, tot ce rezultă din aceste dezmembrări. Pe partea cealaltă, cum ajung aceste autovehicule aici? Noi ştim că sunt firme specializate în dezmembrări, gen REMAT, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-şef la Garda de Mediu Dolj.

În schimb, de la Poliţia Locală şi celelalte autorităţi, tăcere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS