4 C
Craiova
joi, 22 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Eveniment Puşcărie pentru evaziune cu fier vechi

Puşcărie pentru evaziune cu fier vechi

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dat, săptămâna trecută, o sentinţă definitivă într-un dosar de eveziune fiscală. Cei doi inculpaţi din acest dosar au fost acuzaţi că au păgubit bugetul de stat cu aproximativ o jumătate de milion de euro prin achiziţii fictive de fier vechi. Unul dintre inculpaţi a primit o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Al doilea inculpat a fost condamnat la 3 ani cu suspendare.

Procurorii doljeni cereau, în mai 2018, arestarea preventivă a unui bărbat de 39 de ani, administratorul unei societăţi comerciale. Anchetatorii au reținut că, pe parcursul a trei ani, bărbatul a achiziționat fier vechi fără documente legale de la persoane fizice. A declarat însă achizițiile în numele a zeci de societăți comerciale.

„În sarcina bărbatului s-a reținut faptul că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în perioada decembrie 2009 – martie 2012, a desfășurat activități comerciale cu deșeuri metalice achiziționate de la persoane fizice, fără a întocmi documente legale. Deşeurile metalice au fost livrate către diferite societăți comerciale colectoare din județele Dolj, Olt, Brașov, Prahova și municipiul București, înregistrând în evidența contabilă a societății și declarând organelor fiscale achiziții fictive în baza unui număr de 3.902 facturi, emise în numele a 69 de societăți comerciale, cu care în realitate nu au avut niciodată relații comerciale“, au precizat anchetatorii.

Aceștia din urmă au mai explicat că aceste achiziții fictive au fost făcute în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale și diminuării acestora, prejudiciul total adus bugetului de stat fiind calculat la suma de 4.323.778 de lei.

Unul condamnat cu executare, altul cu suspendare

În iunie, anul trecut, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi. Cei doi au fost acuzaţi de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanţă care s-a pronunţat în mai, anul acesta. Inculpatul Dănuţ Constantin a fost condmanat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Inculpata Gabi Rădulescu a primit o pedepsă de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a constatat că inculpaţii au achitat din prejudiul total suma de 21.070 lei, aşa că a fost menţinut sechetrul pus pe bunurile acestora.
„Menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin Ordonanţa nr 531/P/2012 din 06.03.2018 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj asupra bunurilor mobile şi imobile (prezente şi viitoare) deţinute de inculpaţii Constantin Dănuţ şi Rădulescu Gabi până la concurenţa sumei de 4.323.778 lei”, se arată în hotărârea instanţei. De asemenea, judecătorii doljeni au dispus anularea celor 3.902 facturi fictive.

Face puşcărie pentru evaziune cu fier vechi

A urmat apelul, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa a menţinut pedepsele stabilite de Tribunalul Dolj. Astfel, inculpatul Dănuţ Constantin trebuie să execute pedeapsa de 4 ani şi 6 luni de închisoare. Bărbatul a fost reţinut şi arestat preventiv câteva zile, de pe 29 mai 2018 şi până pe 4 iunie 2018. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Horoscop

BerbecEste un moment bun, în care poți...

ȘTIRI GdS

Motociclist rănit într-un accident la Beharca

În zona localităţii Beharca, pe DN 6, s-a produs astăzi un accdent rutier, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Gorj: Un inginer silvic și un pădurar, control judicar...

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile, începând de astăzi,  cu privire...

Dolj: Prins în flagrant în tmp ce fura dintr-un...

Polițiștii din Băilești au reținut, ieri, pentru 24 de ore un tânăr de 20 de ani, din municipiu, după ce a fost...

Olt: O rulotă și un container, mistuite într-un incendiu

Pompierii Detașamentului Slatina, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, au intervenit în comuna Curtișoara, pentru...

Vâlcea: Accident mortal în Horezu

Un grav accident rutier a avut loc azi nopate, pe raza orașului Horezu la km 68 al DJ 665, în județul Vâlcea.

Accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. A fost implicat un...

Un grav accident rutier a avut loc în județul Alba, în zona localității Pianu, unde un autoturism s-a ciocnit cu un microbuz,...