12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportÎmpăratul Japoniei, Naruhito, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Tokyo

Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Tokyo

Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat deschise Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, în cadrul ceremoniei de deschidere a competiţiei, desfăşurată pe Stadionul Olimpic din capitala Japoniei.

„Declar deschise Jocurile de la Tokyo”, a rostit solemn Împăratul, potrivit formulei consacrate, pe un stadion pe care au fost prezenţi doar circa 1.000 de invitaţi.

Sportivii vor concura la Tokyo în 339 de probe la cele 33 de discipline sportive pentru obţinerea medaliilor olimpice. Pe lângă disciplinele care au făcut parte din calendarul competiţional la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice – desfăşurate la Rio în 2016 – cu prilejul Olimpiadei de la Tokyo 2020 sunt introduse, în formatul întrecerilor olimpice, sporturi noi precum baseball/softball, baschet 3×3, karate, escaladă sportivă, skateboard şi surfing.

Agenda Olimpică 2020 a trasat ca politică publică de organizare a Jocurilor Olimpice valorificarea la maximum a centrelor şi facilităţilor existente de către oraşele gazdă, pentru reducerea lucrărilor de construcţii şi pentru limitarea emisiilor de carbon. Respectând acest angajament, autoritatea centrală a metropolei Tokyo a construit 8 clădiri noi, 10 au statut temporar fiind utilizate exclusiv pe durata olimpiadei, iar 25 au fost reamenajate.

Organizare de 13 miliarde de euro

Aducerea flăcării olimpice pentru ediţia din metropola niponă a început cu aprinderea acesteia în Olimpia, Grecia, la 12 martie 2020, fiind apoi transportată cu aeronava specială „Tokyo 2020 Go” în prefectura Miyagi. A traversat Japonia sub stindardul „Speranţa ne luminează calea”, adunând laolaltă poporul nipon în jurul mesajelor concertate pe sprijinul, acceptarea şi încurajarea celuilalt. 

Organizatorii au cheltuit 13 miliarde de euro pentru buna desfăşurare a Jocurilor, dintre care 2,3 miliarde au reprezentat doar costurile amânării cu un an a Jocurilor.

Aceasta este cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice găzduite de Tokyo, după cea din 1964. Tokyo va găzdui anul acesta şi Jocurile Paralimpice, în perioada 24 august – 5 septembrie 2021.

Lotul României pentru Jocurile de la Tokyo cuprinde 101 de sportivi, 46 la feminin, 55 la masculin, la 17 discipline sportive. Reprezentanţii României vor concura la înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis.

Citește și: JO / Programul românilor de sâmbătă, 24 iulie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS