6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportElisabetă Lipă: Facem apel la autorităţi să ne lase să ne pregătim pentru JO

Elisabetă Lipă: Facem apel la autorităţi să ne lase să ne pregătim pentru JO

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat, astăzi, că face apel la autorităţile decidente în lupta cu pandemia de COVID-19 să permită loturilor olimpice aflate în cantonament la Complexul Sportiv Naţional Snagov să-şi continue pregătirea în vederea participării la JO de la Tokyo.

„Toţi suntem în pregătire aici, nu a plecat nimeni. Eu înţeleg că s-a închis complexul de la Lia Manoliu, dar acolo era regim deschis, aveau regim hotelier. Încerc să ţin sportivii în siguranţă şi în pregătire, pentru că dacă îi trimitem acasă, la revedere Jocuri Olimpice, nu mai poţi să speri la ceva. A, că-i pregăteşti pentru Balcaniadă sau eu ştiu ce competiţie, da, se poate, dar nu mai poţi să ai pretenţii de Jocuri Olimpice. E ordonanţa aia militară şi ne-au băgat pe toţi la grămadă, dar aici la Snagov nu e restaurant cu regim deschis, sportivii stau izolaţi, e o cantină şi cămine, nu stau claie peste grămadă, eu spun că sunt în siguranţă. Vorbesc tot timpul şi cu ministrul şi cu preşedintele COSR, Mihai Covaliu, dar există această comisie de epidemiologie care nu-şi asumă răspunderea. Nimeni nu-şi asumă răspunderea. Toată lumea ştie situaţia noastră şi facem apel la autorităţi să ne lase să ne pregătim. Ştim că sunt o mie de alte probleme în acest moment, dar şi asta e o problemă, totuşi reprezentăm România“, a declarat Lipă, pentru Agerpres.

Ar apela la catering dacă angajații de la Snagov rămân izolați acasă


Oficialul FRC spune că pentru a proteja sportivii există posibilitatea contractării unei firme de catering care să le aducă mâncare la Snagov.

„Eu cer autorităţilor să ne recomande ce măsuri de protecţie să luăm peste cele pe care le-am luat deja, să pună jandarmi la poartă, nu ştiu, orice, şi noi le vom respecta. Dar să ne lase să ne pregătim. Recomandaţi-ne ce să facem şi aia facem. Dacă angajaţii de complex nu mai vor să vină, COSR va angaja bucătari şi ospătari pe perioada asta şi vor sta acolo, sau angajăm o firmă de catering care să vină să ne aducă mâncare. Deci soluţii ar fi. Sportivii ne roagă să-i ţinem în pregătire şi e normal de vreme ce Comitetul Internaţional Olimpic şi japonezii spun că Jocurile Olimpice se vor disputa. Cum să întrerupem pregătirea? Dacă CIO va anunţa că se amână sau că anulează Jocurile Olimpice doar nu o să fi nebuni să stăm în pregătire“, a mai spus Elisabeta Lipă.

Îngrijorarea e mare


Guvernul ia în calcul închiderea Centrelor Sportive Naţionale, fapt ce va duce la sistarea pregătirii loturilor olimpice în vederea participării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis miercuri autorităţilor române o solicitare prin care să li se permită loturilor olimpice să se pregătească pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a încercat să susţină ideea continuării pregătirii sportivilor în condiţii speciale, de carantină. A primit un răspuns negativ din partea comisiei formate din experţi epidemiologi. Aceștia au considerat că riscul de contaminare este ridicat chiar şi în condiţiile propuse.

Pandemia de coronavirus ridică tot mai multe semne de întrebare privind desfăşurarea JO 2020, a căror ceremonie de deschidere este programată pe 24 iulie. Mai multe competiţii de calificare olimpică, la box, scrimă şi judo, au fost deja amânate sau anulate, provocând mari incertitudini în rândul sportivilor despre modul în care se va face calificarea la JO 2020.

În prezent, tot mai multe voci din lumea sportului au început să se pronunţe pentru amânarea sau anularea Olimpiadei de vară de la Tokyo pe motivul răspândirii coronavirusului, deşi Comitetul Internaţional Olimpic şi Comitetul de organizare a JO 2020 susţin că nu se impune o astfel de decizie.

Forul olimpic mondial a repetat angajamentul său de a organiza Olimpiada din capitala Japoniei în perioada 24 iulie-9 august. I-a îndemnat pe sportivi să îşi continue pregătirile, în ciuda creşterii speculaţiilor referitoare la impactul virusului asupra Jocurilor.

Citește și: EXCLUSIV / Alex Mateiu: N-am stat niciodată atât de mult în casă!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS