24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportIonela Gâlcă Stanca rupe rândurile

Ionela Gâlcă Stanca rupe rândurile

Pivotul României, a doua marcatoare a echipei noastre la CE 2010, cu 28 de goluri, a anunţat că meciul cu Danemarca (16-15) din finala mică a fost ultimul la naţională.

Naţionala de handbal feminin a României a scris istorie în Danemarca şi Norvegia, obţinând prima medalie la un Campionat European, dar echipa pregătită de Radu Voina a pierdut-o pe Ionela Gâlcă Stanca, una dintre cele mai bune jucătoare ale tricolorelor. „A fost ultimul meu turneu final, mă retrag de la echipa naţională. Am deja o vârstă, uzura se simte, nu mai pot face faţă pe două fronturi, la club şi la echipa naţională. Doresc acum să mă dedic mai mult familiei. Pot spune că în finala mică am jucat ultimul meci la echipa naţională“, a spus Gâlcă (29 ani), unul dintre cei mai buni pivoţi din lume, pe Aeroportul Otopeni, la revenirea în ţară, conform Agerpres.
Jucătoarea Oltchimului îşi anunţase retragerea de la naţională înainte de CE, dar a cedat insistenţelor şi a jucat la competiţia care s-a încheiat duminică, fiind a doua marcatoare a României, cu 28 de goluri, după Cristina Neagu (53 de reuşite). „Au fost meciuri grele, dar am reuşit să ne refacem după fiecare partidă. Important este că s-a terminat cu bine, am luat o medalie şi nu am mai venit cu gustul acela amar de atâţia ani. Ne-a fost puţin frică la final de meci, dar important e că am câştigat cu Danemarca. Toată lumea şi-a făcut treaba, indiferent cât a jucat, toate au pus umărul pentru a obţine această medalie, chiar şi cele care nu au fost aici din cauza accidentărilor. Am găsit acum reţeta succesului şi sperăm ca de la an la an să urcăm mai sus“, a încheiat Ionela Gâlcă Stanca, în a cărei carte de vizită sunt consemnate două medalii cu România, una de argint la CM din 2005 (din Rusia), cealaltă de bronz la CE din 2010 (din Danemarca şi Norvegia).

„Satisfacţie enormă“

Interul Cristina Neagu a afirmat că bronzul şi argintul nu pot fi la fel ca aurul, dar locul trei este un motiv de mare bucurie în rândul tricolorelor. „Am muncit enorm la acest turneu final şi e normal să fie o satisfacţie în plus pentru mine că am ieşit golgheteră. Mai important este că am făcut un meci mare cu Danemarca, ca şi echipă, şi am făcut o bucurie românilor. Niciodată bronzul sau argintul nu pot fi la fel ca aurul, însă este o victorie enormă pentru noi. Le-am văzut pe daneze plângând la vestiare, iar noi eram în culmea fericirii. Poate că înseamnă şi asta ceva. Din păcate, nu am reuşit să câştigăm cu Suedia în semifinale, dar satisfacţia a fost enormă după câştigarea finalei mici. E cea mai mare performanţă obţinută de mine la nivel de senioare, este o fericire imensă. Ştiu că sunt nominalizată pentru cea mai bună jucătoare din lume, dar nu ştiu dacă voi fi aleasă. Sunt fericită că am luat medalia de bronz şi asta e tot ce contează acum“, a spus Cristina Neagu, explicând şi mesajul de pe tricourile afişate la sfârşitul meciului cu Danemarca, dedicaţia fiind următoarea: „Pentru cei care ne-au susţinut la bine, dar mai ales la greu, vă iubim“. „Am transmis acel mesaj ca să se înţeleagă că noi nu suntem perfecte, că pot fi meciuri în care joci mai prost, dar important este ca suporterii să fie alături de noi, mai ales la rău. La bine, toată lumea este alături de noi. Îmi doresc să fac meciuri bune pentru echipa României, că reuşesc, că nu reuşesc, nu poţi să joci tot timpul bine. De asta e bine să ai susţinere din toate părţile. Nu tot timpul totul e roz, iar când e greu foarte puţini sunt alături de noi, din păcate“, a punctat golghetera CE.

Meiroşu: Sfârşitul de an e minunat pentru mine

Una dintre cele mai bune jucătoare a României pe faza de apărare, Adina Meiroşu Fiera, revenită la naţională după ce a pierdut o sarcină în vară, a spus că este bucuroasă că are parte de un sfârşit de an minunat, după cucerirea medaliei de bronz la CE 2010. „Am avut o vară mai puţin plăcută, dar am un sfârşit de an mai frumos şi îi mulţumesc lui Dumnezeu. Am trecut prin momente mai grele, dar sfârşitul de an e minunat pentru mine. Puterea pe care am avut-o a venit de la Dumnezeu şi am avut oamenii dragi de lângă mine, care m-au încurajat tot timpul. M-am întors cu poftă mai mare către handbal. Medalia este minunată, este cel mai bun rezultat al nostru la Europene. Pentru noi e un lucru minunat, am muncit mult, ne-am dorit-o din inimă. Am avut o şansă să urcăm şi să jucăm finala mare, dar aşa a fost să fie şi locul trei e minunat. Ştim că românii ne-au urmărit şi îi iubim. În viaţa mea simt că îmi lipseşte doar un copil, dar vreau să mai joc şi handbal“, a punctat Adina Meiroşu Fiera.

Bilanţul CE din Danemarca şi Norvegia
Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a cucerit titlul european duminică, în detrimentul Suediei, învingând-o cu 25-20, în timp ce România a câştigat medaliile de bronz. Clasament final: 1. Norvegia, 2. Suedia, 3. România, 4. Danemarca, 5. Franţa, 6. Muntenegru, 7. Rusia, 8. Olanda, 9. Croaţia, 10. Ungaria, 11. Spania, 12. Ucraina, 13. Germania, 14. Serbia, 15. Islanda, 16. Slovenia.
Echipa ideală: cel mai bun portar: Katrine Lunde Haraldsen (Norvegia), cea mai bună extremă stânga: Mie Augustesen (Danemarca), cel mai bun inter stânga: Cristina Neagu, cel mai bun centru: Gro Hammerseng (Norvegia), cel mai bun pivot: Heidi Loke (Norvegia), cel mai bun inter dreapta: Nerea Pena (Spania), cea mai bună extremă dreapta: Maibritt Kviesgaard (Norvegia), cea mai bună apărătoare: Johanna Wiberg (Suedia), cea mai valoroasă jucătoare: Linnea Torstenson (Suedia).
Golgheterul turneului final a fost Cristina Neagu, cu 53 de goluri, jucătoarea Oltchimului câştigând şi clasamentul paselor decisive, cu 36 de assist-uri (4,6 pe meci). Talida Tolnai s-a clasat pe locul trei în topul portarilor, cu 95 de intervenţii din 227 de aruncări (procentaj de 42 la sută), din care 6 de la 7 metri, iar Aurelia Brădeanu s-a clasat pe locul 7 în topul blocajelor (9 reuşite în total). Portarul Paula Ungureanu, care a evoluat în doar patru meciuri, până la accidentarea gravă la genunchi (ruptură de ligamente încrucişate) a avut 36 de intervenţii din 100 de şuturi la poarta sa.
În cele opt meciuri de la CE, echipa României a marcat 209 goluri, din 409 aruncări (procentaj de 50 la sută), 27 dintre acestea fiind marcate de la 7 metri, din 35 acordate. Cristina Neagu a marcat cele mai multe goluri ale României şi de la 7 metri, 19 reuşite din 24 acordate. Tricolorele au încheiat competiţia cu 16 cartonaşe galbene, nici unul roşu şi 13 eliminări a câte 2 minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII