18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

SUA au lansat atacul asupra Irakului

SUA au lansat atacul asupra Irakului. Primele bombardamente au vizat periferia orasului Bagdad, la scurt timp dupa expirarea ultimatumului acordat de presedintele George W. Bush liderului irakian, Saddam Hussein. Cele trei serii de raiduri si bombardamente au vizat mai multe cladiri de importanta vitala pentru irakieni, fara a afecta centrul capitalei. Bombardamentele au fost intimpinate imediat cu o reactie a apararii antiaeriane irakiene, la scurt timp dupa declansarea atacului putind fi auzite mai multe explozii la periferia orasului.

Potrivit postului de televiziune NBC, tinta primului val de bombardamente a fost Saddam Hussein.

Serviciile speciale americane banuiesc ca acesta s-ar putea afla intr-un buncar din Bagdad, unde are loc o reuniune a conducerii militare.

Presedintele Bush a confirmat debutul operatiunilor militare in Irak intr-un discurs la Casa Alba. El a precizat ca Saddam Hussein a plasat trupe si material militar in zonele civile, pentru a folosi populatia drept scuturi umane.

Prima serie de atacuri a fost lansata cu ajutorul bombardierelor de tip F-117 si B-52 si cu rachete lansate de pe navele din regiune. Chiar inainte de lansarea atacurilor, armata americana a anuntat ca 18 soldati irakieni au depus armele si au trecut frontiera pentru a se preda fortelor americane din nordul Kuweitului.

Bombele americane au ranit mai multi civili in Bagdad

Mai multi civili au fost raniti ieri-dimineata, in sudul Bagdadului, in urma primelor bombardamente americane, a anuntat un reprezentant al Ministerului irakian al Informatiilor.

„Conform informatiilor preliminare, exista un mare numar de raniti in urma bombardarii obiectivelor civile din regiunea Al-Dora“, situata in sud-vestul Bagdadului, a declarat directorul general al Ministerului Informatiilor, Udai Al-Tai.

300.000 de militari asteapta sa atace Irakul

Irakul este inconjurat in acest moment de peste 300.000 de militari, dintre care jumatate sint in continuare in Kuweit. Potrivit NBC News, trupele sint pregatite sa lanseze un atac terestru de proportii, pentru rasturnarea regimului lui Saddam Hussein.

Intre timp, in Statele Unite au fost mobilizati alti peste 210.000 rezervisti. Fortele speciale australiene stationate in Golf participa si ele la operatiunile din Irak.

Potrivit premierului australian John Howard, Australia a mobilizat in Golf 2.000 de militari, avioane si nave de lupta. Pe linga rezervistii rechemati de SUA pentru razboiul impotriva Irakului, Garda Nationala si armata terestra au mobilizat aproape 150.000 persoane, in timp ce alti 10.000 au fost rechemati de Marina, 30.000 de Aviatie, 20.000 de Corpul Marinei si 3.500 de Paza de Coasta.

Marele atac asupra Irakului va avea loc in scurt timp

Atacul principal asupra Irakului va avea loc in scurt timp, a declarat ministrul apararii, Geoff Hoon, intr-un interviu acordat postului de televiziune BBC. Hoon nu a vorbit insa despre un moment exact. „Tot ce pot spune sigur este ca acesta a fost decit inceputul. Acestea au fost doar actiuni pregatitoare“.

Saddam Hussein le cere irakienilor sa treaca la contraatac

Presedintele Saddam Hussein a sustinut, la rindul sau, o conferinta de presa, drept raspuns la atacurile americane. In discursul adresat cetatenilor irakieni, in direct de la televiziunea nationala, Saddam Hussein a acuzat SUA ca ar fi comis o crima „rusinoasa“ prin atacarea Irakului. El le-a cerut totodata cetatenilor sa isi apere principiile si tara si sa treaca la contraatac impotriva dusmanului. „Sintem cu totii de partea Jihadului“, a declarat presedintele irakian.

In discursul televizat, Saddam s-a aratat sigur de victorie

Presedintele irakian Saddam Hussein s-a aratat sigur de victorie in discursul catre poporul sau, preluat de mai multe televiziuni. „Irakul va cistiga cu ajutorul lui Dumnezeu“, a declarat Hussein, care si-a rostit discursul imbracat in uniforma militara. El a acuzat Statele Unite si pe celelalte tari aliate de „crima impotriva umanitatii“. Saddam a vorbit de un „razboi religios“ impotriva „aliantei americane“. Saddam si-a indemnat concetatenii sa dea dovada de mult curaj in zilele urmatoare.

Regele din Bahrain ii ofera azil politic lui Saddam Hussein

Statul Bahrai, situat in zona Golfului, i-a oferit azil politic presedintelui irakian Saddam Hussein. Regele Hamad bin Issa el Chalifa s-a declarat dispus sa ii ofere imediat gazduire „inamicului public numarul unu“, a anutat miercuri agentia de presa BNA. Saddam Hussein este invitat sa locuiasca in Behrain, unde va fi tratat „cu toate onorurile“, „fara ca aceasta sa afecteze intr-un fel sau altul economia si statutul Irakului“.

Armata americana lanseaza o vasta operatiune in sudul Afganistanului

Armata americana a anuntat lansarea unei vaste operatiuni contra extremistilor islamisti in sudul Afganistanului, aproape de frontiera pakistaneza. Potrivit unui comunicat al cartierului general al armatei americane din Afganistan, la atacul, inceput in cursul diminetii, participa aeronave si trupe aeropurtate. Operatiunea „Valiant Strike“ consta intr-o ofensiva la sud de Kandahar – cel mai mare oras din sudul Afganistanului, fosta fortareata a regimului fundamentalist taliban.

O racheta irakiana Scud, interceptata de rachete Patriot

O racheta irakiana Scud, lansata in directia trupelor americane si britanice stationate in Kuweit, a fost interceptata de rachete Patriot. Potrivit oficialilor SUA, citati de site-ul Ananova.com, imediat dupa incident, soldatilor si jurnalistilor le-au fost distribuite masti de gaze, de teama ca racheta Scud ar fi putut avea o focoasa chimica.

Temerile militarilor nu au fost insa confirmate, oficialii americani precizind ca racheta lansata de irakieni era una conventionala, cu raza medie de actiune. Colonelul Michael Linington, comandantul brigazii a treia din cadrul Diviziei 101 Aeropurtate, a spus ca au fost lansate trei rachete de tip Patriot, care au interceptat si doborit proiectilul irakian.

Un elicopter american prabusit in sudul Irakului

Un elicopter de operatiuni militare speciale s-a prabusit ieri in sudul Irakului, insa echipajul si trupele de elita aflate la bord au fost salvate, potrivit unui oficial american.

Prabusirea elicopterului de operatiuni speciale, MH-53 „Pave Low“, a fost prima pierdere a unui avion american de la inceperea atacului impotriva Irakului. Oficialii americani au refuzat sa precizeze unde s-a produs „aterizarea fortata“ sau cite trupe se aflau la bord, in afara de cei sase membri ai echipajului. Pentagonul a refuzat orice comentariu: „Nu discutam nici un fel de incident al operatiunilor noastre“, a spus Bryan Whitman, purtatorul de cuvint al Departamentului Apararii.

Elicopterul poate transporta 38 de trupe, insa numarul celor aflati la bord in momentul prabusirii nu a fost dezvaluit. Incidentul s-a intimplat inaintea bombardarii americane si a raidurilor aeriene lansate impotriva tintelor de la periferia Bagdadului in zorii zilei.

Israel – stare de alerta maxima

Toate ambasadele, consulatele si toate centrele comunitatii evreiesti din intreaga lume sint in alerta maxima, de teama unor atacuri teroriste, conform declaratiei oficialilor la postul CNN INTERNATIONAL. „Primele 48 de ore de la lansarea unei operatiuni de proportii vor fi extrem de critice pentru securitatea Israelului“, a spus oficialii israelieni.

In acelasi timp, negociatorul sef al palestinienilor, Saeb Erakat, a facut un apel catre americani si comunitatea internationala sa vegheze ca „Israelul sa nu exploateze conflictul pentru a inteti atacurile impotriva palestinienilor din Cisiordania si Gaza“, pe fondul inceperii razboiului din Irak.

Marea Britanie nu a participat la primul atac

Marea Britanie nu a participat la primul atac asupra Irakului. Potrivit premierului Tony Blair, citat de Ananova.com, SUA au modificat schema initiala a operatiunii, optind pentru un atac-fulger, care sa vizeze centrele de comanda irakiene.

„Premierul Blair a fost informat la scurt timp dupa miezul noptii (ora Londrei) ca va incepe razboiul in Irak si ca primele atacuri vor fi lansate asupra unui numar limitat de obiective strategice“, a declarat un purtator de cuvint al premierului britanic. Tony Blair nu a facut insa nici o declaratie referitoare la participarea armatei britanice. El se va exprima asupra acestui subiect in cursul zilei.

SUA isi vor intensifica operatiunile in urmatoarele 24 de ore

SUA isi vor intensifica operatiunile in Irak in urmatoarele 24 de ore, atacurile urmind sa vizeze in primul rind bateriile antiaeriene ale Irakului, instalatiile de transmisiuni prin cablu si centrele de comanda si control.

Potrivit postului de televiziune NBC News, care citeaza un inalt oficial american, operatiunile vor fi de natura psihologica, fortele militare urmarind preluarea radioului si televiziunilor irakiene, astfel incit atit armata, cit si populatia irakiana sa poata fi „bombardate“ cu informatii venite din partea americanilor.

De altfel, precizeaza NBC News, SUA sint dotate cu aeronave de tip C -130 si RC – 135, capabile sa bruieze semnalele transmise de irakieni. Acelasi oficial american a precizat ca palatele lui Saddam Hussein nu se numara printre primele tinte vizate de raidurile aeriene. Ieri-dimineata, aeronavele americane au mai lovit o serie de tinte din sudul si vestul Irakului. Printre acestea se afla o statie de control aerian prin radar, din apropierea orasului Basra, care le-ar fi putut permite irakienilor sa detecteze si sa doboare elicopterele americane ale Diviziei 101 Aeropurtate, care avanseaza spre nord, venind dinspre Kuweit. Raidurile americane au mai lovit o serie de zone care adapostesc baterii antiaeriene irakiene, in vestul, sud-vestul si sud-estul tarii, in localitatile Az Zubayr, Al Faw, Basra si Taji.

Potrivit aceluiasi oficial, armata americana intentioneaza sa preia controlul asupra a doua zone, din sud-vestul si vestul indepartat al Irakului, pentru a le putea folosi drept baza pentru operatiunile sale.

Reactii furibunde din partea lumii islamice

Inceputul razboiului din Irak a provocat primele reactii furibunde din partea lumii islamice. „Atacul aerian contrazice adevaratul spirit american“, a declarat ieri, la Islamabad, Maulana Fazlur Rehman, secretarul general al partidului pakistanez Muttahida Majlis-e-Ama (MMA). Statele Unite „au pecetluit condamnarea la moarte“. Acum este „indreptatit un razboi religios atit impotriva asupririi americane, cit si impotriva intregii lumi occidentale. Atacul american reprezinta o declaratie de razboi impotriva umanitatii“, a mai declarat Maulana.

Ungaria nu intra in razboi

Primul ministru ungar Péter Medgyessy a anuntat ieri-dimineata ca Ungaria nu intra in razboi si ca nu va participa la conflictul militar din Irak. Guvernul ungar are incredere in faptul ca actiunea militara declansata pentru a obliga Irakul sa respecte hotaririle ONU isi va atinge obiectivul intr-un timp cit mai scurt posibil si cu un numar cit mai mic de victime.

„In situatia creata, toate masurile adoptate de guvernul ungar vor avea ca scopuri garantarea securitatii tarii si a linistii cetatenilor ei si promovarea intereselor de securitate ale Ungariei, o tara care nu intra in razboi, nu participa la conflictul militar. Militarii ungari nu participa si nici nu vor participa la actiunile din Irak“, se precizeaza in comunicatul de presa al premierului ungar.

Premierul britanic a avut o intilnire cu presedintele francez si cu cancelarul german

Premierul Tony Blair va informa Cabinetul britanic in legatura cu debutul operatiunilor militare in Irak. Primul ministru a prezidat o sedinta a ministrilor britanici, avind ca subiect criza irakiana. Ieri, premierul britanic a participat la un summit al Uniunii Europene, care s-a desfasurat la Bruxelles.

Printre liderii europeni cu care premierul britanic a dezbatut criza irakiana s-au numarat presedintele francez Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroeder, care au criticat dur pozitia SUA si a Marii Britanii fata de problema irakiana.

China, Rusia si Franta condamna vehement atacurile impotriva Irakului

Inceputul razboiului din Irak a stirnit atit reactii de condamnare, cit si de aprobare in rindul diferitelor guverne, mentioneaza cotidianul german Die Welt. China, de exemplu, a condamnat actiunea militara de ieri impotriva Irakului.

Purtatorul de cuvint al Ministerului chinez de Externe a vorbit despre o incalcare a „Cartei Natiunilor Unite“. Guvernul rus si-a exprimat dezaprobarea in legatura cu inceputul razboiului. „In aceste conditii, putem doar sa ne exprimam cel mai profund regret“, a declarat purtatorul de cuvint al guvernului rus.

Si partidul de guvernamint francez UMP a criticat actiunea militara din Irak. „Presedintele american a actionat fara a avea acordul majoritatii reprezentantilor Natiunilor Unite“, a declarat François Baroin, purtatorul de cuvint al partidului. Pe de alta parte, primul ministru japonez Junichiro Koizumi a exprimat din nou sprijinul acordat de catre tara sa Statelor Unite.

„Japonia sprijina politica presedintelui Bush, care urmareste dezarmarea Irakului, si nu un atac impotriva poporului irakian“. Primul ministru australian, John Howard, intr-un discurs tinut in fata parlamentului, a declarat:

„Soldatii australieni au inceput si ei razboiul si toate operatiunile de sprijinire a razboiului“. Din motive de siguranta, nu pot fi oferite alte amanunte. Australia a trimis in Irak peste 2.000 de soldati. Purtatoarea de cuvint a premierului britanic, Tony Blair, a comunicat ca acesta isi va exprima „la momentul potrivit“ punctul de vedere asupra implicarii trupelor britanice in atacul de ieri.

Se cauta averea din strainatate a lui Saddam Hussein

O echipa de experti americani incearca sa descopere conturile liderului de la Bagdad, considerat, conform revistei Forbes, ca fiind al treilea in topul celor mai bogati sefi de stat din lume. Averea lui Saddam Hussein este apreciata, de revista Forbes la peste 1,3 miliarde de lire sterline, fiind mai sarac decit regele Arabiei Saudite, Fahd ibn Abdul Aziz Al Saud, si decit sultanul Bruneiului, Haji Hassonal Boekiah Mi’izzaddin. In opinia expertilor americani, blocarea accesului liderului irakian la conturile sale inseamna reducerea la minimum a sanselor sale de supravietuire, el putind fi usor prins in asemenea conditii.

Dupa razboiul din Golf, Saddam Hussein cistiga pina la 1,6 miliarde de dolari pe an de pe urma traficului ilegal de petrol si tigari, precum si din diferite taxe pe care le aplicase populatiei, cum ar fi taxa pelerinilor pentru vizitarea locurilor sfinte siite. El si-a sporit averea cu 32 de milioane de lire sterline pe an. Tot dupa razboiul din Golf, Kuweitul a angajat o companie privata care sa descopere conturile lui Saddam Hussein. Cercetarile au stabilit ca in banci din Elvetia, Luxemburg, Franta si Austria s-ar afla sase miliarde de lire sterline. In prezent, fondurile liderului de la Bagdad au fost inghetate. Este vorba de zece miliarde de dolari provenite din vinzarea de petrol si 3,5 miliarde de lire sterline in conturi irakiene.

Gata de lupta!

Un oficial al departamentului american al apararii a anuntat ieri ca aviatia americana a bombardat diferite obiective, in zona de interdictie aeriana din sudul Irakului, pentru pregatirea unui atac al fortelor terestre.

Dupa loviturile efectuate de aparatele de vinatoare F 117 si rachetele de croaziera Tomahawk se succed aceste ample operatiuni impotriva conducerii de la Bagdad. Aceasta operatiune este similara cu atacurile lansate miercuri, in sudul Irakului, impotriva artileriei, apararii antiaeriene si a bateriilor de rachete sol-sol irakiene, a spus oficialul american. Trupele de la frontiera dintre Irak si Kuweit au primit aseara ordinul de a fi gata de lupta, fiind echipate cu combinezoane de protectie chimica si cu masti de gaze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS