16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProbiotice – eficiente sau placebo?

Probiotice – eficiente sau placebo?

Probioticele sunt bacterii vii sau drojdii promovate ca având diverse beneficii pentru sănătate. Ele sunt de obicei adăugate în iaurturi sau luate ca suplimente alimentare și sunt adesea descrise ca fiind bacterii „bune” sau „prietenoase”. Se consideră că probioticele ajută la restabilirea echilibrului natural al bacteriilor din intestin atunci când acesta este afectat de o boală sau tratament.

Ce tipuri de bacterii se găsesc în probiotice?

Probioticele pot conține o varietate de microorganisme. Cele mai comune sunt bacteriile care fac parte din grupurile numite Lactobacillus și Bifidobacterium. Alte bacterii pot fi, de asemenea, folosite ca probiotice, la fel și drojdiile precum Saccharomyces boulardii.

Diferite tipuri de probiotice pot avea efecte diferite. De exemplu, dacă un anumit tip de Lactobacillus ajută la prevenirea unei boli, aceasta nu înseamnă neapărat că un alt tip de Lactobacillus sau oricare dintre probioticele Bifidobacterium ar face același lucru.

Studiile nu au elucidat complet mecanismul de acţiune

Deși s-au realizat o multitudine de cercetări asupra probioticelor, tot mai există lucruri care nu au fost pe deplin elucidate, de la mecanismul de acțiune până la gama exactă de afecțiuni în care acestea pot fi utilizate.
O meta-analiză ce a revizuit 23 de studii în care probioticele au fost testate pentru tratarea rinitei alergice a constatat că există unele dovezi că acestea ar putea fi utile pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Cu toate acestea, deoarece studiile au testat diferite probiotice și au măsurat efecte diferite, nu s-au putut face recomandări cu privire la utilizarea probioticelor.

Ajută probioticele tranzitul intestinal?

O altă meta-analiză realizată pe zeci de studii cu un total de 5.545 de participanți privind efectele probioticelor pentru sindromul intestinului iritabil a concluzionat că probioticele ar putea avea efecte benefice asupra simptomelor și durerii abdominale. Totusi nu a fost posibil să se tragă concluzii definitive despre eficacitatea lor sau să se identifice care specii, tulpini sau combinații de probiotice sunt cel mai probabil să fie utile.

Alte studii au cercetat rolul probioticelor în tratarea constipației la adulți, observându-se unele beneficii, mai ales în cazul speciilor de Bifidobacterium lactis. În cazul constipației la persoanele vârstnice, o analiză ce a cuprins mai multe studii a concluzionat că probioticele au adus un beneficiu redus, dar important, sugerând că probioticele ar putea fi utile pentru a trata constipația cronică la persoanele în vârstă ca o suplimentare la tratamentele obișnuite.
Probioticele pot fi utile pentru diareea asociată cu antibioticele la persoanele tinere și de vârstă mijlocie. Însă un beneficiu nu a fost demonstrat la persoanele în vârstă. Este incert dacă probioticele nu funcționează de fapt la persoanele în vârstă sau dacă nu s-a observat niciun efect din cauza unui număr mic de studii asupra persoanelor din această grupă de vârstă.

La ce să fim atenți?

Probioticele sunt în general clasificate ca suplimente alimentare, nu ca medicamente, ceea ce înseamnă că nu sunt supuse testărilor riguroase, la fel ca medicamentele. Prin urmare, nu putem fi întotdeauna siguri că produsul conține de fapt bacteriile menționate pe eticheta alimentară sau le conține în cantitățile suficiente pentru a avea un efect și nici dacă bacteriile sunt capabile să supraviețuiască suficient timp pentru a ajunge în intestin.
În plus, între probioticele de grad farmaceutic care arată promițător în studiile clinice și iaurturile și suplimentele alimentare pot exista diferențe importante. Înainte de administrarea oricărui supliment alimentar, este ecomandat să discutați cu un medic sau farmacist.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

CITEŞTE ŞI: România, pe locul 1 în UE la Decese din cauze prevenibile și tratabile, de Ziua Mondială a Sănătății

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS