20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaSUA au autorizat primul tratament pentru fibroza ficatului, boală strâns legată de obezitate

SUA au autorizat primul tratament pentru fibroza ficatului, boală strâns legată de obezitate

Autoritățile sanitare americane au autorizat joi primul tratament pentru o formă gravă de „boală a ficatului gras uman”, care afectează milioane de persoane afectate de obezitate în SUA, potrivit AFP.

Tratamentul, dezvoltat de Madrigal Pharmaceuticals, este aprobat pentru adulții cu steatohepatită non-alcoolică (NASH), care suferă de fibroză a ficatului.

NASH constă într-o acumulare anormală de grăsime în ficat, declanșând o inflamație cronică a acestui organ. Celulele sale sunt înlocuite treptat de fibroză, un țesut cicatricial care poate la rândul său să degenereze în ciroză sau chiar în cancer.

Tratamentul, o speranță pentru milioane de pacienți afectați de obezitate

Această boală este strâns legată de obezitate și reprezintă o piață uriașă pentru grupurile farmaceutice.

Decizia Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA) „aduce speranță pentru milioane de americani”, a reacționat într-un comunicat de presă American Liver Foundation.

Potrivit fundației, NASH ar urma să devină principala cauză a transplanturilor de ficat în Statele Unite până în 2025.

Aproximativ 6-8 milioane de americani sunt vizați de acest nou tratament, cifră care se așteaptă să să tot crească, potrivit unei estimări citate de FDA.

Până în prezent, acești pacienți „nu dispuneau de un medicament care să acționeze direct asupra leziunilor hepatice”, a declarat Nikolay Nikolov, șeful FDA, într-un comunicat de presă.

Tratamentul, aprobat după 15 ani de cercetare

Tratamentul se administrează pe cale orală o dată pe zi, completat de o dietă sănătoasă și exerciții fizice.

Autorizarea s-a bazat pe un studiu clinic efectuat pe aproximativ 900 de persoane, care a arătat un beneficiu după 12 luni pentru cei care au primit tratamentul, în comparație cu cei care au primit un placebo.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost diareea și greața.

Această aprobare „este punctul culminant a 15 ani de cercetare”, a declarat Bill Sibold, șeful Madrigal Pharmaceuticals, într-un comunicat de presă. „Este un moment istoric” pentru acest domeniu, a adăugat el.

Tratamentul va fi disponibil pacienților din Statele Unite începând cu luna aprilie, în farmaciile specializate, a precizat compania.

Citește și: Meta, acuzată în SUA de complicitate la vânzarea ilegală de droguri și medicamente neautorizate

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS