21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii nu au scăpat de epidemia de gripă

Doljenii nu au scăpat de epidemia de gripă

Doljenii nu au scăpat încă de bolile sezonului rece. Numărul cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii a început din nou să crească, după o lună în care trendul a fost descendent. Cel mai recent raport publicat de Direcţia de Sănătate Publică Dolj arată că, dintre cei afectaţi de virozele respiratorii şi gripă, un pacient din unsprezece a avut nevoie de spitalizare.

După săptămâni de scădere, numărul cazurilor a reînceput să crească

În săptămâna 11/2023 în județul Dolj s-au înregistrat 1492 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 384 cazuri de pneumopatii acute şi 51 cazuri clinice de gripă din care 44 confirmate cu test rapid. Comparativ, în săptămâna anterioară fuseseră confirmate 37 de cazuri de gripă, iar cu două săptămâni în urmă, 35 de cazuri.

Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă înregistrat în această săptămână (1925) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (1783), a transmis DSP Dolj.

Direcţia judeţeană de Sănătate încadrează în continuare cifrele în categoria de „activitate gripală epidemică”, care a fost prima dată menţionată de către instituţie în data de 20 ianuarie 2023. Conform cifrelor transmise, vârful epidemiei ar fi fost în urmă cu aproximativ o lună. Conform raportului din data de 24 februarie, cele mai multe cazuri confirmate de gripă au fost 72.
În Dolj au fost imunizate cu vaccin tetravalent 80.038 persoane din grupele de risc, conform evidenţelor DSP.

11% dintre cazuri au necesitat spitalizare

Rata incidenţei în populaţie a cazurilor deIACRS a fost 218,88 o/oooo, gripă 7,48 o/oooo şi a pneumopatiilor a fost de 56,33 o/oooo, iar ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 11,53%, a mai transmis DSP Dolj.

Dr. Dragoş Nicolosu, director medical la Spitalul de Infecţioase „Victor Babeş” din Craiova spune, totuşi, că în ceea ce priveşte numărul persoanelor internate la nivelul unităţii medicale, tendinţa este de staţionare.
Luni, 12 pacienţi erau internaţi cu viroze şi gripă la Infecţioase – şapte dintre aceştia, cu viroze, iar cinci cu gripă, a precizat medicul pentru Gazeta de Sud.

Tendinţa de creştere se observă şi la nivel naţional

Tendinţa de creştere a cazurilor de gripă se observă şi la nivel naţional. Conform celui mai recent raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, au fost înregistrate 2.356 de cazuri de gripă clinică în România, comparativ cu 2.126 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă.

Cele mai multe cazuri de gripă clinică au fost raportate în Bucureşti (659) şi în judeţele Cluj (254), Timiş (249) şi Iaşi (126). În restul judeţelor, numărul de cazuri a fost mai mic de 100.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS